Kaşık kaşık yiyince vücuda bedava antikor yüklüyor! Doğanın D vitamini kralı: Vücuttaki iltihabı dışarı akıtıyor
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e178e16403a5a8e53b3.jpg)
Dünya çapında pek çok diyette kullanılan bir gıda maddesi olan lor, sağlığa olan faydalarından dolayı uzun süredir övülmektedir. Yoğurt olarak da bilinen lor, lezzetli tadı ve kremsi dokusunun ötesinde, sağlığınız için harikalar yaratabilecek temel besinler ve canlı bakterilerle doludur. Birçoğumuz sindirime olan faydalarının farkında olsa da, son araştırmalar günlük olarak lor yemenin aynı zamanda diyabet gibi çeşitli hastalıkların önlenmesine de yardımcı olabileceğini göstermiştir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e1d8e16403a5a8e53b5.jpg)
Lor, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek ve enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olabilecek besinlerle doludur. American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, lorda bulunan probiyotikler vücudun bağışıklık tepkisini güçlendirerek soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyon riskini azaltabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e1d8e16403a5a8e53b7.jpg)
Viyana Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, lor gibi probiyotik açısından zengin gıdaların tüketilmesinin vücutta antikor üretimini artırabildiğini ve bağışıklık sisteminin zararlı patojenleri savuşturma yeteneğini güçlendirdiğini buldu.
![SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e228e16403a5a8e53bd.jpg)
SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Lorun bilinen faydalarından biri sindirim sağlığını iyileştirme yeteneğidir. Lorda bulunan canlı bakteriler veya probiyotikler, sindirime yardımcı olan ve şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olan sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekler.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e228e16403a5a8e53bb.jpg)
Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, düzenli olarak lor tüketmenin, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini buldu. Çalışma, lordaki probiyotiklerin bağırsaktaki iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu ve genel sindirim sağlığını iyileştirdiğini öne sürüyor.
![KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e248e16403a5a8e53bf.jpg)
KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR
Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, kalp hastalığı ve felç için önemli bir risk faktörüdür. Ancak günlük diyetinize lor eklemek kan basıncınızı düşürmenize ve kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e248e16403a5a8e53c1.jpg)
American Journal of Hypertension'da yayınlanan bir araştırma, günlük olarak lor tüketen yetişkinlerin, tüketmeyenlere kıyasla kan basıncının daha düşük olduğunu buldu. Araştırmacılar bu etkiyi, antihipertansif özelliklere sahip olduğu gösterilen pıhtıdaki biyoaktif peptitlerin varlığına bağlamaktadır.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e248e16403a5a8e53c3.jpg)
Osteoporoz, kemiklerin zayıflaması ve kırık riskinin artmasıyla karakterize bir durumdur. Neyse ki düzenli olarak lor tüketmek kemiklerinizi güçlendirmenize ve osteoporoz riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e578e16403a5a8e53c5.jpg)
Uluslararası Önleyici Tıp Dergisi'nde yayınlanan araştırma, lorda bulunan kalsiyum ve D vitamininin kemik sağlığını korumak ve osteoporozu önlemek için gerekli olduğunu öne sürüyor. Lordaki probiyotikler kalsiyum emilimini artırarak kemik sağlığına daha fazla fayda sağlayabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e788e16403a5a8e53c7.jpg)
Kolon kanseri dünya çapında en yaygın kanser türlerinden biridir, ancak düzenli olarak lor tüketmek riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Avrupa Kanser Önleme Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, lordaki probiyotiklerin bağırsak bakterilerinin sağlıklı dengesini korumaya, kolondaki iltihabı azaltmaya ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2e9b8e16403a5a8e53ce.jpg)
Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, lordaki canlı bakterilerin, kanser önleyici özelliklere sahip olduğu gösterilen kısa zincirli yağ asitleri ürettiğini öne sürüyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2eaa8e16403a5a8e53d1.jpg)
Lorun sağlığa en önemli faydalarından biri diyabetin yönetilmesine yardımcı olma potansiyelidir. Diyabet, yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterize edilen kronik bir durumdur ve araştırmalar, lorun kan şekeri seviyelerinin kontrolünde rol oynayabileceğini göstermektedir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/663b2ec58e16403a5a8e53d4.jpg)
Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, düzenli olarak lor tüketmenin insülin duyarlılığını artırabildiğini ve tip 2 diyabet riskini azaltabildiğini buldu. Araştırmacılar, lordaki probiyotiklerin glikoz metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olduğunu ve bunun da daha iyi kan şekeri kontrolüne yol açtığını gözlemledi.
Uluslararası Obezite Dergisi'nde yayınlanan bir başka araştırma, günlük diyetlerinin bir parçası olarak lor tüketen bireylerin, tip 2 diyabet geliştirme riskinin, tüketmeyenlere göre daha düşük olduğunu buldu.