Sağlıklı diye ayıla bayıla yiyoruz ama felakete sürükleyebilir! İkisini birlikte tüketmeyin: Mide yanmasına, ishale sebep oluyor

Geleneksel tıpta uzun bir kullanım geçmişine sahip iki renkli baharat olan zerdeçal ve zencefil, şu anda sağlık alanında oldukça popüler. Peki bunlar birleşirse ne olur? Avantajlarını mı arttırıyor yoksa etkilerini mi azaltıyor? Zencefil ve zerdeçalı birlikte tüketmek bilinenin aksine zararlı mı? Gelin bu sorunun yanıtına birlikte bakalım.

Canlı rengi ve kendine özgü tadıyla övülen zerdeçal, sağlık açısından etkileyici faydalara sahiptir. Gücünün kalbinde, antiinflamatuar özellikleriyle bilinen bir mikro besin olan kurkumin yatıyor.

Zerdeçal, artriti hafifleten bir bitki olmaktan, metabolik sendromun semptomlarını hafifletmeye kadar çeşitli sağlık sorunlarını hafifletme potansiyeli nedeniyle dikkat çekmektedir.

Molecules dergisinde yayınlanan bir araştırma, kurkuminin özellikle inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), soğuk algınlığı, artrit ve metabolik sendrom gibi inflamatuar durumların tedavisinde etkili olabileceğini öne sürüyor.

Bununla birlikte, çalışma sonuçlarındaki değişkenlik ve kurkuminin vücut tarafından zayıf emilimi, faydalarını sağlamlaştırmak için daha fazla araştırmaya duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

Tadı ve aromasıyla bilinen zencefil, çeşitli sağlık yararları nedeniyle geleneksel tıbbın temel taşıdır. Mide bulantısını azaltmaktan ağrıyla mücadeleye kadar bu baharat, gingeroller ve paradoller de dahil olmak üzere çeşitli aktif bileşiklerle güçlü bir etkiye sahiptir.

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesinde yayınlanan bir araştırma, zencefilin hamileliğe bağlı bulantıyı hafifletmede, adet kramplarından osteoartrite kadar çeşitli durumlarda ağrıyı yönetmede ve hatta tip 2 diyabet belirteçlerini iyileştirmede etkinliğini vurguladı.

Zencefil ve zerdeçalı birleştirme olasılığı, antiinflamatuar ve antioksidan faydanın bir karışımını vaat eden, cennette yapılan bir eşleşme gibi görünebilir.

Gerçekten de, Molecules dergisinde yayınlanan ön çalışmalar, ikilinin iltihapla mücadelede tek başına kullanıldığından daha etkili bir şekilde sinerji yaratabileceğini öne sürüyor.

Ancak bu baharatları birleştirmenin güvenliğini ve etkinliğini destekleyen kanıtlar sınırlı kaldığından dikkatli olunması gerekir. Hem zencefil hem de zerdeçal sağlıklı yetişkinler için genellikle güvenli olsa da, yüksek dozdaki takviyeler mide-bağırsak rahatsızlığı ve bazı ilaçlarla olası etkileşimler gibi riskler oluşturabilir.

Zencefil ve zerdeçalın sağlık açısından faydaları bir piramit olsa da, potansiyel yan etkileri de vardır. Bu baharatların yüksek dozları bazı kişilerde gastrointestinal rahatsızlığa, mide yanmasına, ishale ve hatta alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Takviye endüstrisindeki düzenleme eksikliği, saflık ve etki açısından sıkı üçüncü taraf testlerinden geçen yüksek kaliteli ürünlerin tedarik edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Kan pıhtılaşmasını, kan şekerini veya kan basıncını etkileyen ilaçları alan kişiler, zencefil ve zerdeçal takviyeleri alırken dikkatli olmalıdırlar çünkü bu ilaçlarla etkileşime girebilirler.