Bunun temel nedeni, düzenli olarak tam tahıllı tahıl tüketiminin kan dolaşımındaki kolesterolün önemli ölçüde azalmasına katkıda bulunmasıdır. Lif, sindirim sisteminde ona bağlanarak ve atılım yoluyla vücuttan atarak kolesterolü düşürür.
KOLESTEROL AZALTIP, KALBİ KORUR
Better Health adlı sağlık kuruluşu şu sözlerle konuyla ilgili açıklama yaptı:
-Kalp hastalığına katkıda bulunan bir faktör, yüksek kan kolesterol düzeyleridir. Yulaf (beta-glukanlar içeren) ve pisilyum gibi çözünür lif açısından zengin olan tam tahıllı tahılları düzenli olarak yemenin kan dolaşımındaki kolesterol miktarını önemli ölçüde azalttığı ve kalp hastalığının gelişimine karşı koruyucu olabileceği bulunmuştur.
KANSERDEN DAHİ KORUYOR
Ancak besin kaynağı, insülin duyarlılığı ve kolorektal kanser gibi sağlığın diğer yönleri için de zengin faydalar sağlayabilir. Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan bir araştırma, lif açısından zengin bir kahvaltı yapanların diyabet ve kanserden erken ölüm riskinin genel olarak azaldığını buldu.
KAHVALTILIK OLANLARA DİKKAT
Ancak kahvaltılık gevrekler ve tam tahıllı bisküviler gibi bazı tahıllar lif bakımından yüksek olsa da, genellikle tahıl lifinin faydalarını yok edebilecek ilave tuz ve şeker içerirler.