Yedikçe karın çevresindeki yağları yok ediyor, kilo vermeyi kolaylaştırıyor

Karın bölgesinde oluşan yağlanma birçok kişinin en büyük derdi. Kilo sorunu olmayan birçok kişi bile karın bölgesinde oluşan yağlanmadan ya da göbeklerinden şikayetçi. Uzmanlar ise mucizevi olan bir besini işaret ediyor. Kış aylarının gözdesi olan karnabaharı tüketince göbek yağları tereyağı gibi eriyor.

Kışın günlerin kısalması, havanın soğuması, hareketin azalması, karanlık saatlerin uzaması nedeni ile vücut kendi savunmasını ve ısısını koruyabilmek için metabolizma hızını yavaşlatır ve yağlanma eğilimine girer. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, kilo almaya yatkın bünyesi olanları yaşam tarzına ve beslenmeye dikkat etmeye çağırıyor...

Kışın vücudumuzda olan bu değişikliklerle daha kolay baş edebilmek için; hepimizin çok yakından bildiği ama gerek kokusu gerek gaz yapıcı özelliklerinden dolayı belki de mutfaklarımızda çok tercih etmediğimiz bir kış sebzesi olan karnabahara mutfaklarımızda daha çok yer açmamız gerek.

Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 gün karnabaharı sofralarınıza koyun.

İŞTE KARNABAHARIN BİLİNMEYEN FAYDALARI
1-Çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur.

Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnabahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeği daha az yersiniz.

2-Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.

3-Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler bulundurur. Bu maddeler nedeni ile meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.

4-Demir minerali açısından ayrıca zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.

5-İçindeki yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar.

Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.

6-Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.

7-Anti-oksidan gücü yüksek olduğu için hücrelerin temizlenmesine katkısı olur . Bağışıklık sistemini iyileştirir.

SAĞLIKLI KARNABAHAR TARİFLERİ
KARNABAHAR ÇORBASI TARİFİ
- 15 gr tereyağı
- 1 soğan
- 1 küçük karnabahar
- 1 patates
- 700 ml sebze suyu
- 400 ml süt
- Kırmızı pul biber
- Kekik
- Tuz

KARNABAHAR ÇORBASI YAPILIŞI
- Tereyağını tencerede eritin. Soğanları iri küp şeklinde doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
- İri doğranmış patates ve karnabaharı, sebze suyunu, süt ve tuzu ekleyin. Orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Sebzeler tamamen yumuşayınca mutfak robotundan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
- Tekrar tencereye alıp bir taşım kaynatın ve kaselere paylaştırın. Üzerine pul biber ve kekik serpiştirerek sıcak servis yapın.

KARNABAHAR PİZZA TARİFİ
- 400 gram karnabahar (rende)
- 1 yumurta
- 100 gram labne
- 60 g mozzarella peyniri (rendelenmiş)
- Ispanak
- Mantar
- 1/2 bardak ev yapımı konserve domates
- 1 çay kaşığı balzamik sirke
- 2 diş sarımsak
- Tuz, karabiber
- Zeytinyağı
- Cherry domates (süslemek için)

KARNABAHAR PİZZA YAPILIŞI
- Rendelenmiş karnabaharı 5-6 dakika haşlayın ve iyice süzün. İçine labne peynirini ekleyin ve karıştırın.
- Tuz, karabiber ve yumurtayı ekleyin tekrar karıştırın.
- Karnabahardan hazırladığınız hamuru, yağlı kağıt serdiğiniz iki fırın tepsisine eşit bir şekilde paylaştırın ve kaşıkla daire şeklini verin.
- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Konserve domates, balzamik sirke ve sarımsağı rondodan geçirin.
- Pizza hamuruna önce sos, sonra ıspanak, mantar ve mozerallayı ekleyin peynirler eriyene kadar pişirin.

CEVİZLİ, BROKOLİ VE KARNABAHAR SALATASI TARİFİ
- 300 gr brokoli
- 300 gr karnabahar
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 5-6 küçük kırmızı turp
- 1 çay bardağı ceviz içi
Sosu için
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı balzamik sirke
- 1 yemek limon suyu
- Tuz
- Karabiber

CEVİZLİ, BROKOLİ VE KARNABAHAR SALATASI YAPILIŞI
- Brokoli ve karnabaharı küçük çiçeklere ayırıp yıkayın.
- Buhar aparatına brokoli ve karnabaharları alıp üzerine toz şeker serpin. 5-6 dakika pişirin.
- Pişirdiğiniz sebzeleri salatatabağına alın. Üzerine ince halka şeklinde doğradığınız turpları ve ceviz içlerini serpin.
- Zeytinyağı, balzamik sirke, limon suyu, tuz ve karabiberi derin bir kaseye alıp iyice karıştırın.
- Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın.

KARNABAHAR TÜKETECEKLER DİKKAT!
Karnabahar faydaları olduğu kadar dikkat edilmesi gereken özellikleri de var. Fazla yağ çeken bir sebze olduğu için pişirirken dikkat etmek gerekir.
Karnabaharın kilo verdirici özelliğinden faydalanmak istiyorsanız kızartma türü tüketmekten kaçınmalısınız.