Gündem 22 yıldır görülmeyen kuraklık

22 yıldır görülmeyen kuraklık

Paylaş
22 yıldır görülmeyen kuraklık

Dünyayı tehdit eden küresel iklim değişikliğinin de etkisi ile sonbaharı ve kışı yağışsız geçiren Türkiye’de kuraklık tehlikesi büyüyor. Prof. Dr. Yusuf Demir, ilkbaharın da benzer şekilde geçmesi halinde Türkiye’de susuzluk ve tarımsal üretim sıkıntısının artacağını söyledi.

Küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle Türkiye’de sonbaharda mevsim normallerinin üzerinde olan sıcaklık ve yağışsız geçen günler kuraklığa yol açmıştı. Kış ayları da yağışsız geçince birçok barajda su seviyeleri düşmüştü. 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan ziraatçi Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’de son 22 yılın en kurak ocak ve şubat ayının yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

31 İLDE OLAĞANÜSTÜ

Demir, “İlkbaharda beklenen soğuklar ve yağış olmazsa; yaz aylarında bizi daha önemli kuraklık, su, tarımsal üretim, verim ve kalite sıkıntıları bekliyor” dedi. Yağış oranlarındaki en büyük düşüşün Güneydoğu’da olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Demir, “Bölgedeki yağış oranı geçen yılın, ocak ayına göre yüzde 74 azaldı. 31 kentte ‘olağanüstü kuraklık’ yaşanıyor” dedi. 

İSTANBUL’DA RİSK SÜRÜYOR

İstanbul’un ihtiyacını karşılayan barajlarda Dünya Su Günü’nde yapılan ölçümler susuzluk riskinin devam ettiğini gösterdi. Son iki haftadır kentteki yağışlarda meydana gelen artışla doluluk oranı yüzde 35.42’den yüzde 36.89’a çıktı. Geçen yılın aynı döneminde doluluk oranı yüzde 88.2 olarak ölçülmüştü.

Haberin Devamı