Ekonomi Asgari ücret maratonu başlıyor! İlk açıklama Bakan Işıkhan'dan geldi

Asgari ücret maratonu başlıyor! İlk açıklama Bakan Işıkhan'dan geldi

Paylaş
Asgari ücret maratonu başlıyor! İlk açıklama Bakan Işıkhan'dan geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. Komisyon toplantılarının yapılacağını ifade eden Işıkhan, rakam konusunda da çalışanları heyecanlandıracak ifadeler kullandı.

Milyonların heyecanla beklediği asgari ücret zammı için süreç başlıyor. Komisyon toplantıları aralık ayında başlayacak ve süreç sonunda asgari ücret netleşecek. Asgari ücret belirlenirken enflasyon rakamları etkili olacak.  Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yer alan yıl sonu enflasyon tahminine refah payının da eklenmesiyle asgari ücrete yüzde 50 civarında zam yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

 3 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 25.11

Hem emekli hem de asgari ücretlinin zammında enflasyon belirleyici olacak. Temmuz, ağustos ve eylül ayını kapsayan 3 aylık enflasyon yüzde 25.11 oranında. Ancak ekim, kasım ve aralık enflasyonlarının da açıklanmasıyla 6 aylık enflasyon belirlenecek ve milyonların maaş zammı kesinleşecek. 

ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

2024'te yüzde 50 zam yapılmasıyla maaşlarda ciddi oranda bir yükseliş olacak. Buna göre asgari ücret 11.402 liradan 17.103 liraya yükseleceği ifade ediliyor. 

ÖZEL SEKTÖR DE ETKİLENİYOR

Asgari ücrette yapılan artışlar özel sektör çalışanlarının gelirlerini de yukarı doğru çekiyor. Asgari ücretle çalışanların maaşı artınca onların üzerindeki ücretlerde de yükselme oluyor. Özel sektörde de genelde asgari ücrete yapılan artış oranları baz alınıyor. Bu arada asgari ücretteki vergi istisnasının devam etmesi bekleniyor. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmıyor. Aynı zamanda diğer ücretlerdeki asgari ücret kadar kısımdan da vergi alınmıyor.

Haberin Devamı

BAKAN IŞIKHAN'DAN AÇIKLAMA

2024 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamı ile ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan rakam konusunda uzlaşı beklediğini söyledi. Bakan Işıkhan 2024'te geçerli olacak asgari ücret için, "Asgari Ücret Komisyonu 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için yine komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz" dedi.