Gündem Çocukları evlendirmek yerine eğiteceğiz

Çocukları evlendirmek yerine eğiteceğiz

Paylaş
Çocukları evlendirmek yerine eğiteceğiz

Diş hekimi olan CHP’li Başkan Ahmet Ataç, çocuklara büyük önem veriyor. Onların sanat becerilerinden, eğitimlerine kadar her şeyleriyle ilgileniyor. Ve şunları söylüyor: “Çocukları evlendirmek yerine eğitelim.”

RÖPORTAJ:ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr


■ Çocuklar ve erken yaşta evlenmelerle ilgili meclisten çıkan yasa çok tartışılıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Tek kelimeyle korkunç. Söz konusu çocuklarımız. Eskişehir bu konuda çok hassastır. Bunu nasıl akıl ediyorlar, kim çıkarıyor inanılır gibi değil. Ensar olayını hatırlayın. Bir kadın bakan, ‘bir defadan bir şey olmaz’ şeklinde açıklama yapmıştı. Olayı nasıl gördükleri bu olaydan çok belliydi. Umarım bu yasa çıkmaz. Böylesine korkunç bir yasa tasarısını halkın önüne nasıl sunabiliyorlar anlamıyorum.

■ CHP’li Vekil Barış Yarkadaş’ın yeni bir yasa tasarısı hazırlandığına dair iddiası var. Yasayla belediyelerin birçoğunun kapanacağı ya da müdürlüklere dönüşeceği söyleniyor…

Türkiye’de olmayacak şey yok ki. Bu yıllardır konuşuluyor ama eyleme geçirirlerse büyük infial olur. Kiyle bir şeye cesaret edeceklerini sanmıyorum.

‘ÖRNEK BİR BELEDİYEYİZ’

■ Gelelim Tepebaşı’na. Burada neler yapıyorsunuz?

3. dönemimizin sonuna geliyoruz. Yıllarımız dolu dolu geçti. Hep halka dokunduk, büyük yatırımlar yaptık. Örnek alınan bir belediye olduk. Belediye çalışmalarında 5 yıl çok hızlı geçer. O yüzden çok iyi programlama yapmanız şarttır. Bir de biz yapacağımız her işi anlatıyoruz.

Mesela gençleri ve çocukları çok öneman bağış kampanyamız var.

■ Nasıl bir kampanya bu?

‘Bir enstrüman, bir çocuğu kurtarır’ kampanyamızın hedefinde sanat ve çocukları sanata hazırlamak var. Bu konuda bağışları kabul ediyoruz. 10’a yakın keman ve 1 tane klarnet geldi. Devamını da bekliyoruz. Tepebaşı Çocuk Senfoni Orkestramız çok beğeniliyor. Baharda büyük konserler planlıyoruz. Ama bir sıkıntımız var.

200 çocuk sırada bekliyor. İkinci bir orkestra kurma amacımız var. Senfoni orkestrası için hem yaylı hem de vurmalı enstrümanların hepsini almak gerekiyor. Onun için de bir sponsor bulmak üzereyiz. İlk etapta 800 çocuğa çıkaracağımı tahmin ediyorum. Hatta enstrüman yapımına da geçmek istiyoruz. Aynı zamanda enstrümanların tamir ve bakımları da o şekilde yapılmış olacak. Çocuğun müzikle uğraşması geleceğinin aydınlanması demektir.

■ Gençlik merkezlerinde neler yapılıyor?

İlk olarak 19 Mayıs Gençlik Merkezi’ni açmıştık. Daha sonra 29 Ekim Gençlik Merkezi hizmet vermeye başladı. 29 Ekim Gençlik Merkezi’nde Ali İsmail Korkmaz Sahnemiz, çocuk çalışmalarının yürütüldüğü alanlar ve büyük bir spor salonu var. 27 farklı kurs verilen bu merkezlerde 2 bin 400 öğrenci düzenli eğitim alıyor.



Yabancı dil bilen çok iyi bir ekibimiz var. Pişmiş Toprak Sempozyumu’na her yıl 10 farklı ülkeden genç geliyor ve tanıtım çalışmaları yapıyorlar. Bir de Alman kursiyerimiz 2 yıl bizimle beraber olacak. Bu merkezlerimizin kuruluşunda gençlerimize “burayı siz yöneteceksiniz biz sadece kolaylaştırıcı olacağız “dedik.

Gençlerimiz de bu güvenin karşılığını ürettikleri projeler ve sosyal sorumluluk çalışmaları ile veriyorlar. Mesela lösemili bir çocuğumuz ile düzenlenen kampanya sonunda Osmangazi Üniversitesi Onkoloji Kliniği için 11 tane kumandalı yatak temin edildi.

TEPEBAŞI’NDA YOK YOK!

Başkan Ahmet Ataç ile pişmiş topraktan yapılan eserleri inceledik. Tepebaşı’nda o kadar büyük yatırımları var ki, adeta bir Büyükşehir’i andırıyor.

İşte Tepebaşı’nda yapılanlardan bazıları:

Çocuk Senfoni Orkestrası 7-17 yaş arası tüm çocuklar, yetenek sınavından geçirilmeden ve ücret alınmadan müzik yapıyorlar. 410 çocuktan oluşan orkestra bugüne kadar 10 konser verdi.

Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu Ulusal ve uluslararası pişmiş toprak sanatçılarının yaptığı 130’dan fazla heykel, kent sokaklarında halkla buluşuyor. Bu yıl 10’uncusu düzenlendi.

Belde Evleri 23 farklı noktada bulunan belde evlerinden, 2009-2016 yılları arasında 90 bine yakın yetişkin ve 30 bine yakın çocuk faydalandı.

Yaşam köyü ve alzheimer Merkezi 4 ünitede, 60 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Merkezde, Alzheimer hastası yurttaşların yaşam kalitesinin arttırılması ve hasta ailelerinin yüklerini azaltmak hedefleniyor.

Şirintepe ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 25 bin çocuğa ulaşan ve tamamen ücretsiz olan merkez, diş sağlığı eğitimleri, tarama, tedavi ve koruyucu hekimlik çalışmalarıyla, çocuklardaki diş ve diş eti problemlerini sıfıra indirmeyi amaçlıyor.

TEBEV “Evde Bakım Hizmetleri” Özellikle 65 yaş üstü, engelli ve sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlanan yurttaşlara hizmet veren projeyle, 500’den fazla vatandaşa hizmet veriliyor.

Engelliler Montaj atölyesi Yaşam Köyü bünyesinde hizmet veren İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi’nde halen 28 engelli bireye eğitim ve çalışma imkanı sunuluyor.

Sukurusu Uygulama Merkezi Her yıl 3 bin öğrenci, el yapımı kağıt üreterek geri dönüşümü öğreniyor.

5 Milyon Euro Hibe ‘Akıllı Şehir Projesi’ için Tepebaşı Belediyesi Avrupa Komisyonu'ndan 5 milyon Euro hibe alıyor. Belediye böylece bir dünya kenti olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

Mavi Bayrak Tepebaşı’nda hizmet veren restoran, kafe, kuaför ve berberlere bir kalite unvanı olarak verilen ‘Tepebaşı Mavi Bayrak’ kapsamında 28 işletme yer alıyor.

Doğal Yaşam Merkezi Her yıl yaklaşık bin sokak hayvanı sahiplendiriliyor.

Su Sporları Merkezi LEED Altın sertifikasına sahip ilk kamu binası olan merkezden 30 bin kişi hizmet alıyor.

Hoş Geldin Bebek Her yıl yaklaşık bin yeni doğan ziyareti yapılıyor.

Kültür Gezileri 2010 yılından bu yana 174 bin yurttaş kültür gezilerine katıldı.

Zübeyde Hanım Kültür Merkezi Merkez, her yıl 70 bin yurttaşımıza hizmet veriyor.

Çocuk Merkezleri 5 çocuk merkezinde piyano, gitar, keman, şan, drama, seramik ve cam gibi kurslar veriliyor.

Atila Özer Karikatür Evi 300’den fazla çocuğun karikatür sanatının evrensel dilini öğrendiği atölye, Atila Özer’in adını taşıyor.

Uluslararası Şiir Buluşması Şiir buluşmaları ile şairler Eskişehir’de buluşuyor. Bir hafta boyunca şiir konuşuluyor, çeşitli oturumlar düzenleniyor. Bu yıl 6’ncısı düzenlendi.

Ulusal Sanat Çalıştayı Çalıştayda, 350’den fazla büyük boyutlu eser kent mirası olarak yerini aldı. Bu yıl 7’ncisi düzenlendi.

İKİ ELİN SESİ VAR ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI

İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası, çocuklarımızın küçük yaşta bağımlılıkla tanışmasını engellemenin bir aracı olarak kuruldu.



Bu projenin amacı şehrimizdeki 7-17 yaş arası tüm çocukları herhangi bir ücret almadan, yetenek sınavından geçirmeden, herhangi bir ön eğitim aramadan ‘beraberce müzik yapma’ yoluyla; karşılıklı saygı, anlayış, farklılıkları kabullenme kavramlarını kazandırmak.

Yakın zamanda ikinci yaşını kutlayacak olan orkestra, yedisi Eskişehir biri İstanbul’da biri Ankara’da diğeri de İzmir’de olmak üzere toplam 10 konser verdi. 410 çocuktan oluşan orkestra, çalışmalarını 3 grup halinde sürdürüyor.