Gündem Sahte güneş kremleri tehlike saçıyor! Uzman isim uyardı: Cilt kanseri olabilirsiniz

Sahte güneş kremleri tehlike saçıyor! Uzman isim uyardı: Cilt kanseri olabilirsiniz

Paylaş
Sahte güneş kremleri tehlike saçıyor! Uzman isim uyardı: Cilt kanseri olabilirsiniz

Güneşin yüzünü daha çok gösterdiği son günlerde dışarı çıkmadan önce güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka güneş kremi kullanılması tavsiye ediliyor. Peki, güneş kremi sürmek D vitamini alımını engeller mi? Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk “Çok fazla güneş ışığına maruz kalmak cildi erken yaşlandırıyor ve deri kanseri riskini artırıyor. Sahte güneş koruyucuları tehlike saçıyor ve kalıcı hasarlara neden oluyor” diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Elif Bayram / Posta.com.tr – Güneş ışınları sağlığımızı destekleyen doğal bir enerji kaynağı olarak biliniyor. Sıcak yaz günlerinde güneşe fazla maruz kalmak ise cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk, “Güneş ışınlarının zararları deri tipine ve rengine göre değişiyor. İnternette satılan sahte güneş kremlerine dikkat!” diyerek uyardı.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı Mustafa Tümtürk, “Deri kanseri, kanser türleri arasında en yaygın olanıdır. Vakaların çoğu, güneş ışığı veya solaryum gibi kaynaklardan gelen ultraviyole ışınlarına korunmasız maruz kalması nedeniyle ortaya çıkmaktadır” dedi. Dermatolog Tümtürk, “Güneşten korunmak sadece deri kanseri gibi cilt hastalıklarından korunmanızı sağlamaz, aynı zamanda cildin erken yaşlanmasını da geciktirir” diyerek cildin güneşin zararlı etkilerinden mutlaka korunması gerektiğini şu sözlerle anlattı:

BU YÖNTEMLE YAŞLANMAYI DURDURMAK MÜMKÜN

Güneş ışınları, insan sağlığı için gerekli olduğu gibi çok zararlı da olabiliyor. Bu ışınlar cilt sıkılığının azalmasına sebep oluyor. Cildin yaşlanmasını durdurmak için güneşten korunmak gerekiyor. Bu nedenle güneş koruyucu kremleri güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat önce sürmek gerekiyor. Özellikle güneşin dik açıyla geldiği yaz aylarında saat 11:00 ile 16:00 arası güneş ışınlarından şapka ile yüzün korunması çok önemli. Ayrıca mümkün olduğunca rahat ve açık renkli kıyafetler tercih ederek bu şekilde vücudumuzu fiziksel olarak da güneşten koruyabiliriz. Cildin yaşlanmasını durdurmak için bu noktalara dikkat etmek gerekiyor.

 

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk

 

SAHTE GÜNEŞ KREMLERİNE DİKKAT!

Güneş kremi satın alırken dikkatli olmak gerektiğini belirten Dermatolog Tümtürk, “Piyasada özellikle internet ortamında çok fazla sahte ürün olduğu gibi sahte güneş koruyucular da bulunuyor. Bu yüzden vatandaşların bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Sahte güneş koruyucuları kalıcı hasarlara neden olabiliyor, ciltte lekelenmelere yol açıyor. Ayrıca sahte güneş kremleri cilt kanserini tetikleyebilir. Çoğu insan için güneş koruyucularda dikkat ettiği ilk şey, UV ışınlarından ne kadar koruma sağladığını gösteren SPF’dir. Güneş gören tüm bölgelere güneş koruyucu kremi sürmekte fayda var. Güneş koruyucu kremlerden güneş koruma faktörü (SPF) en az 30 ve daha üstü olan kremlerin kullanılması ve her 2 saatte bir güneş koruyucuların yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNEŞİN ZARARLARI CİLT TİPİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Güneş ışınlarının zararlarının deri tipine ve rengine göre değiştiğine dikkat çeken Dermatolog Tümtürk, “Fitzpatrick deri tipi skalasına göre yapılan sınıflandırmada insanlarda 6 çeşit deri tipi vardır. Güneş ışınlarının vereceği zarar insanlardaki deri tiplerine göre değişmektedir. Farklı deri tiplerine göre farklı güneşten korunma yöntemleri önerilebilmektedir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Bir örnek verecek olursak deri tipi 1 ve 2 gibi açık cilt rengine sahip olan kişiler diğer deri tiplerine göre çok daha hassastır ve güneşten daha çabuk etkilenmektedirler. Bu yüzden bu kişilerin daha yüksek faktör korumalı güneş koruyucu kremleri kullanmaları ve bununla birlikte şapka ve şemsiye gibi fiziksel olarak da korunmaları mutlaka önerilir.

YAZ ŞİMDİ BAŞLIYOR

Hava sıcaklıklarının rekor düzeye ulaşmasına neden olan El Nino etkisinin Türkiye'de de hissedilmeye başlamasıyla birlikte hava sıcaklıkların 40 dereceyi geçeceğinin altını çizen Dermatolog Tümtürk, “Bu noktada mineral bazlı ve 50 faktör olan güneş koruyucu kremlerin kullanılması gerekiyor. İçerisinde özellikle çinko oksit ve titanyum dioksit içeren mineral bazlı güneş koruyucu kremler güneş ışınlarını yansıtarak etkilerini gösterdiklerinden yüksek oranda koruyuculuk sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GÜNEŞ KORUYUCULAR D VİTAMİNİ ALMAYI ENGELLER Mİ?

Dermatolog Tümtürk, 50 faktörlü güneş koruyucu kremlerin D vitamini eksikliği yapıp yapmadığına dikkat çekti:

Güneş koruyucu kremlerin D vitamini sentezini engelleyip engellemediği birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Bu konu yüksek faktörlü güneş koruyucu kremlerin kullanımı noktasında insanları şüpheye düşürebiliyor. Ancak birçok kişide günlük rastlantısal olarak 5-10 dakika güneşte durması bile yeterli D vitamini düzeyi sağlayabilmektedir. Bu yüzden güneş koruyucu kremlerin kullanımı sağlıklı bireylerde D vitamini eksikliğine sebep olmamaktadır.