Gündem Threads'ı silmek için iki kez düşünün! Uzman isim uyardı: Instagram hesabınız tehlikede!

Threads'ı silmek için iki kez düşünün! Uzman isim uyardı: Instagram hesabınız tehlikede!

Paylaş
Threads'ı silmek için iki kez düşünün! Uzman isim uyardı: Instagram hesabınız tehlikede!

Sosyal medyada Threads göçü başladı. Meta'nın Twitter'a rakip platformu Threads hızla yükseliyor. Uygulama şimdiden 70 milyon kullanıcıya ulaştı. Peki Threads gerçekten Twitter’ın yerini alabilir mi? Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Instagram hem Twitter’ı hem TikTok’u birleştirerek tek bir uygulama olarak kullanıcılara sunacak gibi görünüyor. Ancak Instagram hesabınızın kapanma riskiyle de karşı karşıya kalabilirsiniz!” diyerek Threads hakkında merak edilenleri anlattı.

Elif Bayram / Posta.com.tr - Twitter’a rakip olduğu konuşulan Threads uygulamasına kullanıcılar akın akın gelmeye başladı. Dünya genelinde sosyal medyanın gündem konularından biri Threads oldu. Uygulamayı indiren kullanıcılar tek bir tıkla Threads'e hızlı bir geçiş yaptı. “Sosyal medyada uygulama savaşları başladı” diyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Twitter'ın tepki çeken kısıtlama kararının gerçek sebebinin ne olduğunu ve Threads hakkında tüm merak edilenleri posta.com.tr’ye anlattı.

Haberin Devamı

70 MİLYONDAN FAZLA KULLANICI

Threads, 70 milyon kullanıcıya ulaştı. Threads'in hızlı kullanıcı artışında, kullanıcıların Instagram hesaplarıyla kolayca giriş yapabilmeleri etkili oldu.

Threads ile sosyal medyada uygulama savaşları başladı. Twitter karşı hamle olarak Meta'yı dava etmekle tehdit etti. Twitter’ın avukatı, Mark Zuckerberg’e Meta’nın ticari sıralarını kötüye kullandığını belirten bir yazı gönderdi. Avukat, Meta’yı eski Twitter çalışanlarını işe almakla da suçladı. Bu çalışanların, Threads uygulamasının geliştirmesinde büyük katkı sağladıkları hatta uygulama için özel olarak işe alındıkları iddia edildi. 


EN HIZLISI THREADS

Sosyal medyada adeta bir kavimler göçü yaşanıyor. Açılır açılmaz yoğun ilgi gören uygulamaya ünlüler de akın etti. Threads’ı kimi çok beğendi, kimi dert yandı. Hadise, Ezgi Mola, İrem Derici, Serenay Sarıkaya, Reynmen gibi isimler de uygulamaya ilk katılanlar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

İşte uygulamaların 10 milyon kullanıcıya ulaşma süreleri:

  • Threads: 7 Saat
  • ChatGPT: 40 Gün
  • Instagram: 355 Gün
  • Youtube: 657 Gün
  • Twitter: 780 Gün
  • Facebook: 852 Gün

THREADS: INSTAGRAM’IN TWITTER VERSİYONU

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Threads’ı Instagram’ın Twitter versiyonu olarak ifade edebilmek mümkün. TikTok nasıl Reels olarak Instagram bünyesinde karşımıza çıktıysa Threads da Twitter olarak var olacak gibi görünüyor” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

“Elon Musk’ın sürekli maç oynanırken kuralları değiştirmesi kullanıcıların artık sabrını taşırdı” diyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Sürekli yeni bir gelişmeyle karşı karşıya kalmak ister istemez insanların yeni platforma arayışlarına sebebiyet verdi. Threads bir rüzgarla başladı. İlk heyecanla herkes ‘Twitter bitti, Threads yerini aldı’ diyor ama bu geçişin çok hızlı olacağını söylemek için henüz erken. Threads alternatif bir platform olabilir ama Twitter bir anda bitemez. Dünya gündemini oradan takip ediyoruz” dedi.

 

INSTAGRAM HESABINIZ KAPANABİLİR

Sosyal medyanın yeni gündemi Threads hakkında önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Instagram hesabınızı kapatmak zorunda kalabilirsiniz” diyerek kullanıcıların nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı:

Haberin Devamı

“Instagram’ın gizlilik ilkeleri sayfasında yer alan bilgiye göre, Threads hesabını tamamen kapatmanın tek yolu Instagram'ı da kapatmaktan geçiyor. Threads hesabını silen kullanıcıların Instagram hesabının da silineceği doğru. Kullanıcıların bu noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Kısacası Threads hesabınızı silerseniz, Instagram hesabınız da kapanabilir.

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Threads’ın özellikle Elon Musk'ın Twitter'da tweet görüntülemeye sınırlama getirmesi ve tepki toplamasının ardından ön plana çıkmasının oldukça ilginç olduğuna dikkat çekti:

AYNI TAKİPÇİ LİSTESİ YENİ UYGULAMA

Twitter'a rakip olacağı konuşulan Threads’ın, Elon Musk’ın kısıtlamalarından sonra ortaya çıkması çok enteresan bir gelişme. Meta'nın bu yeni uygulaması, Instagram ile bağlantılı olarak çalışıyor ve kullanıcılar aynı kullanıcı adıyla arkadaş listelerindeki kişileri takip edebiliyor. Bu da kullanıcıların yeni platforma geçişlerini ciddi manada kolaylaştırıyor. App Store'da yer alan bilgilere göre, bu yeni platform metin tabanlı bir sohbet uygulaması olarak ön plana çıktı. Kısacası Threads’ı Instagram’ın Twitter versiyonu olarak ifade edebilmek mümkün. TikTok nasıl Reels olarak Instagram bünyesinde karşımıza çıktıysa Threads da Twitter olarak var olacak gibi görünüyor.

Doç. Dr. Ali Murat Kırık

BLUESKY'A TALEP ARTTI

Twitter'a içerik görüntüleme sınırının getirilmesiyle kullanıcıların yeni bir uygulama arayışına girdiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Twitter kullanıcısı, alternatif arayışına girdi ve Jack Dorsey destekli Bluesky'a olan talep ciddi anlamda arttı. Ayrıca davetiye sistemi olmasına rağmen Bluesky'a kayıt yoğunluğu yaşandı. Ancak bu talep, platformun yeni üyelikleri geçici olarak askıya almasına sebep oldu. Dorsey, 2019 yılında Bluesky projesini duyurarak Twitter'dan bağımsız bir platform olacağını ve açık kaynaklı bir protokol üzerine inşa edileceğini belirtmişti. Dorsey, Twitter'ın hayal ettiği gibi olmadığıyla ilgili bir soruya, ‘En büyük sorun ve en büyük pişmanlığım bir şirket haline gelmesidir’ şeklinde yanıt vermiş ve pişmanlığını dile getirmişti” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

SOSYAL MEDYADA UYGULAMA SAVAŞLARI BAŞLADI

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Gelinen noktada sosyal medyada uygulama savaşları başladı” diyerek Twitter’a alternatif olan uygulamaları karşılaştırdı:

Twitter'ın bir başka alternatifi olan Mastodon, Twitter'ın aksine daha farklı bir yaklaşımı benimsiyor. Mastodon'un 110 bin civarında yeni aktif üyesi bulunuyor. Platformun merkeziyetsiz ve kullanıcı odaklı olduğunu belirtmek de son derece önemli. Bu mecraların ön plana çıkması için Musk’ın bir sonraki hamlesini görmek gerekiyor. Biz bunu WhatsApp’ın kullanıcı sözleşmesini zorladığı dönemde de görmüştük. WhatsApp’ın geri adım atması giden kullanıcıların tekrar dönmesini sağlamıştı. Threads sosyal medyaya bomba gibi düştü ama Twitter’a rakip olabilecek mi? Buna kullanıcılar karar verecek. Twitter’da gündemdeki etiket ve başlıklar kullanıcıların ilgi gösterdiği bir özellikti. Threads’da #hashtag ve trend topic listesi yok! Direkt mesaj (DM) özelliği de bulunmuyor. Bu sürecin daha çok su kaldıracağına inanıyorum. Kullanıcıların alışkanlıklarını terk etmesi zor görünüyor.

 

Twitter'a rakip olacak platformların bu dönemde ön plana çıktığını belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Threads uygulamasında bulunan bazı özellikleri anlattı:

Eğer herkese açık hesap kullanmaktan hoşlanmıyorsanız profilinizi gizli yapabiliyorsunuz. Metin odaklı bir uygulama olduğu için tıpkı Twitter gibi yazdıklarınızı, resim veya video ekleyerek paylaşabiliyorsunuz. Kişiler bu paylaşımları beğenebiliyor, yeniden paylaşabiliyor. Aynı zamanda Threads’de oluşturulan içerik Instagram hikaye kısmından da paylaşılabiliyor. Threads’in Twitter’ın yerini alması kısa vadede mümkün değil ama önemli bir rakip. Türkiye’nin sosyal medya gündemi Threads oldu. Uygulamanın Twitter karşısında nasıl dönüşeceğini ve yenilikler ekleyeceğini ilerleyen dönemde göreceğiz.

ŞİMDİYE KADAR HİÇBİR UYGULAMADA YOKTU

Threads katılım numaralarının kullanıcıların Instagram profillerinde görülmesinin ne anlama geldiğinin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “En enteresan olan ise Instagram’da Threads katılım numarasının verilmesi oldu. Bu durum Meta şirketinin aslında kullanıcıları bir meta olarak değerlendirebildiğini çağrıştırıyor. Şimdiye kadar hiçbir uygulamada böyle bir yönteme başvurulmamıştı. Bunun ne anlama geldiğini iyi analiz etmek gerekiyor. Threads’in bu yeni özellikle kullanıcıları ürün olarak değerlendiren bir yapıya işaret ettiğini söyleyebiliriz. Tıpkı geçmişte kullandığımız ICQ numaraları gibi dijital vatandaşlık numarası olarak da nitelendirebilir” dedi.

Haberin Devamı

MUSK’IN TWEET SINIRLAMASINDAKİ GERÇEK SEBEP

Twitter'ın tepki çeken kısıtlama kararı kaldırılmasının ardından Elon Musk'ın tweet sınırlama kararını yorumlayan Doç. Dr. Ali Murat Kırık,“Ben bu kararın arkasında politik bir amaç seziyorum. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mayıs ayında aralarında Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın da bulunduğu çok uluslu şirket sahibi yatırımcılarla bir araya geldi ve neler konuşulduğu medyaya yansımadı. Macron, ülke genelindeki protestolarda polis ve gençler arasında devam eden gerilimi yatıştırmak için büyük çaba sarf etti. Ayrıca Macron, sosyal medyanın şiddet eylemlerini teşvik etmede önemli bir rol oynadığını belirtmişti. Fransa Senatosu'nda bu hafta dijital platformlardan yapılan paylaşımlara düzenleme getiren ve içerik kaldırılmasına olanak verecek yasa tasarısının görüşülmesi de bu geçici tweet görüntüleme sınırının Fransa’daki olayları en azından sosyal medya bastırmakla ilgili mi olduğu sorularını beraberinde getirdi” diye konuştu.

 

Tweet sınırlama olayının yalnızca Blue aboneliğini yaymak olmadığını söyleyen Kırık, sözlerine şöyle devam etti:

 

Mesele yalnızca Blue aboneliğini yaygınlaştırmak olsaydı Blue abonelerine tweet görüntüleme sınırı konulmazdı. Twitter'da kullanıcılar "Kullanım limiti aşıldı" ve benzeri uyarılarla karşılaştı. Bu durum, Twitter’ın patronu Elon Musk'ın açıklamasına göre, Twitter'ın aşırı veri çekimini ve sistem manipülasyonunu önlemek için geçici sınırlar uygulamasıyla ilgiliydi. Musk, iş insanı olduğu için bütün devlet liderleriyle iyi geçinebilmek adına gelecekte de bu tip hamleler yapacaktır. Her ne kadar bu kararın arkasında yapay zeka uygulamalarının verileri kazıma ve işleme işleminin önüne geçebilmek olduğunu iddia etse de tweet görüntüleme sınırının geçici olduğunu ifade etmesi Fransa ve Macron’un böyle bir talepte bulunduğu iddiasını kuvvetlendiriyor.