Gündem Scooter'da 'Ön ödemeli' ihlal

Scooter'da 'Ön ödemeli' ihlal

Paylaş
Scooter'da 'Ön ödemeli' ihlal

Kural dışı kullanımlar ve ölümlü kazalarla gündeme gelen, birçok şehirde giderek yaygınlaşan scooter’ları 15 yaşından küçüklerin kullanması yasak. Ancak çocukların marketlerden aldıkları ön ödemeli kartlarla bu yasağı kolayca deldikleri ortaya çıktı.

Ulaşım aracı olarak yaygınlaşan ve birçok kiralama şirketinin kurulmasıyla erişilmesi kolaylaşan elektrikli scooter’lar, sık sık kazalarla gündeme geliyor. Son olarak 22 Ekim’de Antalya’da scooter’lı iki genç, otomobilin çarpması sonucu ölmüştü.

Haberin Devamı

Kimi vatandaşlar scooter’ların yasaklanması gerektiğini savunurken kimileri de kurallara uyulduğu takdirde güvenilir ve pratik bir ulaşım aracı olduğunu savunuyor. Ancak scooter kullananlar çoğunlukla kurallara uymuyor. Scooter kullanımı için getirilen 15 yaş sınırının da çocuklar tarafından ‘ön ödemeli kartlar’la aşıldığı ortaya çıktı.

PARMAK İZİ ÖNERİSİ

Marketlerden alınan ön ödemeli kartlarda yaş sınırı bulunmuyor. Çocuklar yükleme yaptıkları bu kartlarla, yaşları fark etmeksizin scooter kiralayıp kullanabiliyor. 15 yaşında olduğunu söyleyen bir çocuk, “Kartı bankadan değil, marketten aldım.

Yaşı daha büyük bir kişinin üzerine kayıt yaptırdım, birçok arkadaşım da böyle yapıyor” dedi. Ulaştırma uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise, “Kartı eline alan kullanmamalı. Bu sistemin parmak iziyle çalışması gerekiyor. O parmak izinin sahibinin de şartları sağlaması lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘KISA MESAFEDE TEŞVİK ETMELİYİZ’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu dün yaptığı açıklamada, “Hareketlilik artınca şehirlerimiz farklı ulaşım modellerine dönmek zorunda. Özellikle kısa mesafelerde, yürüme yolları, bisiklet, scooter gibi mikro hareketli araçlar hayatımızın bir parçası. Bundan kopamayız” dedi. Karaismailoğlu, “Kısa mesafelerde ulaşım ihtiyaçlarının bisiklet ve scooter ile karşılanmasını teşvik edici politikalar uygulamamız lazım” diye konuştu.