Gündem 'Uluslararası sistemde denge yok kaos hakim'

'Uluslararası sistemde denge yok kaos hakim'

Paylaş
'Uluslararası sistemde denge yok kaos hakim'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uluslararası sistemde dengenin kaybolduğunu, istikrarsızlık ve kaosun hakim olduğunu söyledi. Erdoğan, “Küresel sistem, günümüz gerçekleriyle dizayn edilmeli. Gazze’de katliam sürüyorsa kimse kendisini emniyette hissedemez. Güvenliğin olmadığı yerde demokrasi ve özgürlük olmaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün İstanbul’da düzenlenen Albaraka İslami Finans Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan, yaptığı konuşmada son yıllarda dünyanın köklü bir sürecin içinden geçtiğini söyleyerek, “Şunu çok net görebiliyoruz. Uluslararası sistemde denge kaybolmuş, istikrarsızlık ve kaos dünyanın hakim rengi haline gelişmiştir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’de dünyanın gözü önünde yaklaşık sekiz aydır sürdürdüğü katliamla mevcut kurumlara olan güveni sarstığını söyledi.

Haberin Devamı

‘KAÇINILMAZ HALE GELDİ’

Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) olmak üzere, dünyada nizamı sağlamakla mükellef ülkelerin çarpık yönetiminin Gazze’de yaşananlarla bir kez daha açık şekilde ortaya çıktığını vurgulayan Erdoğan şöyle konuştu: “Türkiye olarak uzun süredir bu duruma dikkat çekmekteyiz. Küresel sistemin, tüm unsurlarıyla günümüz gerçekleriyle dizayn edilmesi gerektiğini söylüyoruz.” Erdoğan Rusya-Ukrayna savaşının da dünya için bu yeniden dizaynı artık kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.

‘EL ELE VERMELİYİZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika’da insanlar ölüyorsa, Suriye’de, Yemen’de kan akmaya devam ediyorsa Gazze’de katliam sürüyorsa kimse kendisini emniyette hissedemez, uyurken yastığa başını huzurla koyamaz” dedi. Erdoğan şunları söyledi: “Güvenliğin olmadığı yerde demokrasi ve özgürlük olmaz. Küresel sistemin elitleri bu tabloyu duymazdan geliyor. Müreffeh bir dünya için sorun üreten sistemden vazgeçmeliyiz. Bunun yerine daha dengeli, daha kuşatıcı bir sistem için hep beraber el ele vermeliyiz.”

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’YE GÜVENEN PİŞMAN OLMADI’

Kısa vadede katılım finansın, bankacılık varlıkları içindeki payını yüzde 15’e taşımayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde tüm birikimi katılım finans kanununu ülkemize kazandırarak taçlandırmakta kararlıyız. Katılım finans alanında ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz” dedi. Erdoğan, “İstanbul’u küresel finans ve katılım finans merkezi yapacağız. Türkiye’ye güvenen hiç kimse pişman olmadı” ifadelerini kullandı.