Aydan Durak Yaz aylarında tehlike saçıyor, son kurban iş insanıydı! Acil müdahale için yanınızdan ayırmayın

Yaz aylarında tehlike saçıyor, son kurban iş insanıydı! Acil müdahale için yanınızdan ayırmayın

Paylaş
Yaz aylarında tehlike saçıyor, son kurban iş insanıydı! Acil müdahale için yanınızdan ayırmayın

Muğla'nın Bodrum ilçesinde arı sokması sonucu alerjik reaksiyon sebebiyle iş insanı Aydın Berkman, hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu olay sonrasında arı alerjisine bağlı alerjik reaksiyonlar tekrar gündeme geldi. Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, özellikle yaz döneminde artan arı alerjilerine dikkat çekerek Posta.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı.

Geçtiğimiz günlerde Muğla'nın Bodrum ilçesinde 61 yaşındaki iş insanı Aydın Berkman, arı sokması sonucu alerjisi sebebiyle kısa bir süre sonra fenalaşarak hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu olay sonrasında arı alerjisinin ne kadar tehlikeli olabileceği tekrar gündeme geldi. Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, alerjik reaksiyonlara ve arı alerjisine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı


ALERJİLER İÇİNDE EN CİDDİ VE TEHLİKELİSİ: ANAFİLAKSİ

Alerjik reaksiyonların bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan maddelere karşı aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Bu alerjenler arasında polen, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, gıdalar, ilaçlar alerjen olarak karşımıza çıkabileceği gibi içinde bulunduğumuz yaz dönemlerinde artan arı alerjileri ve böcek ısırıklarını da unutmamak gerekir. Alerjik reaksiyonlar içerisinde en ciddisi, en tehlikelisi ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden durum anafilaksi yani alerjik şok tablosudur. Çeşitli faktörlere bağlı meydana gelebilen anafilaksi görülme sıklığında, artan alerjik hastalık sıklığına paralel olarak son 10 yılda 7 kattan daha fazla artış olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir." dedi.

Haberin Devamı

TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, Alerjik reaksiyonlar içerisinde en tehlikesi olan anafilaksinin vücudun hızlı bir şekilde bir alerjene aşırı tepki göstermesi sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Anafilaksi durumda, bağışıklık sistemimiz bir takım maddeler salgılar, bunun sonucu olarak da kan basıncı düşer, solunum güçlüğü, boğaz şişmesi, dudak veya yüzde şişlik, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu yüzden anafilaksi acil bir tıbbi durumdur ve hemen tedavi edilmelidir. Eğer tedavi edilmezse, alerjik şok adı verilen hayati tehlikeli bir durum gerçekleşir ve ölümle sonuçlanabilir.

CİLT VE KAN TESTLERİ İLE ÖLÇÜM YAPILIYOR

Arı alerjisini tespit edebilmek için pek çok yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, doğru sonuç alınabilmesi için bu testlerin çocuk ya da yetişkin alerji hekimleri tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Alerjik hastalıklarda neden olan alerjeni saptamak için cilt testleri ve/veya kanda alerjene özgü ölçümler yapılarak bulunabilir. Cilt testleri ağrısız olup, hemen sonuç veren tüm yaşlarda güvenle yapılabilen tanı yöntemidir. Önemli olan husus bu testlerin doğru sonuç verebilmesi açısından çocuk ya da yetişkin alerji hekimleri tarafından uygulanması gerekmektedir. Ancak deri hastalığı nedeniyle cilt testi için uygun deri alanı olmayan ve şikayetleri nedeni ile almış olduğu antihistaminik diye adlandırdığımız alerji şurubu tedavisini kesemediğimiz olgularda, alerjiye yönelik testler kan örneklerinden yapılabilir. Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi arı alerjisi olan olgularda da hangi arı çeşidine alerjisi olduğu alerji deri testi ve kan testlerinden faydalanarak saptanabilir. Alerji deri testlerinde arı alerjenleri kullanıldığı için yüzeysel deri testleri ve intradermal deri testleri son derece riskli olabilir. Bu yüzden alerji deri testleri mutlaka alerji hekimleri tarafından yapılmalıdır.


ACİL DURUMLARA KARŞI HAZIRLIKLI OLMAK ŞART

Anafilaksiye karşı mutlaka önlem alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Anafilaksiye karşı önlem almak için, alerjenlere maruziyeti önlemek, alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek yiyecekleri veya ilaçları tüketmemek ve arı böcek sokmalarından korunmak gibi genel önlemleri almak hayati önem arz ediyor" dedi.

Arı alerjisi gibi anafilaksi riski taşıyan kişilerin mutlaka anafilaksi acil eylem planına sahip olmaları ve adrenalin iğnesi (adrenalin oto enjektörleri) kullanım bilgisine sahip olmaları gerekir. Adrenalin oto enjektörleri, anafilaksi gibi ciddi alerjik reaksiyonlara yönelik acil müdahalede kullanılan hayati öneme sahip araçlardır. Bu yüzden tüm açık alanlarda ve tesislerde, özellikle alerjen maruziyetinin yüksek olduğu yerlerde adrenalin oto enjektörleri bulunmalıdır. Örneğin, tatil bölgelerindeki otellerde, teknelerde, restoranlarda, yine alışveriş merkezlerinde, stadyum gibi spor salonlarında ve konser mekanlarında acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için adrenalin oto enjektörlerinin bulundurulması hayati öneme sahip olduğunun unutulmaması gerekir. Ek olarak arı alerjisi olan hastaların ilkbahar ve yaz aylarında arıların dikkatini çekebilecek renkli kıyafetler giymemeli, elinde açık gıdalarla (kola, meyve, şeker vb. gezmemeli, parfüm kullanamamalıdır.

ADRENALİN ENJEKTÖRLERİ İLE HIZLI BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİN

Adrenalin enjektörlerinin, anafilaksi sırasında hızlı ve etkili bir şekilde adrenalin dozunu vermek için tasarlanmış cihazlar olduğunu belirten Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Bu cihazlar içerdikleri adrenalin dozunu önceden ayarlanmış bir şekilde sunar. Bu, kişinin doğru dozu sağlamasını kolaylaştırır ve yanlış dozdan kaynaklanan sorunları azaltır. Ek olarak doğru doz ile anafilaksi semptomlarını hızla kontrol altına alınması ve hayati organların etkilenmesini önlenmiş olur. Çoğu hazır enjektör, otomatik olarak iğneyi deriye sokar ve adrenalin dozunu enjekte eder. Ayrıca, genellikle küçük ve taşınabilir boyutlarda olan bu enjektörler, kişilerin her zaman yanlarında taşıyabilecekleri bir acil durum aracı haline gelir. Bu nedenle, anafilaksi riski taşıyan bireylerin enjektörü doğru şekilde kullanmayı öğrenmeleri ve her zaman yanlarında taşımaları önemlidir. Ayrıca, enjektörün son kullanma tarihine düzenli olarak dikkat edilmesi ve gerektiğinde yenilenmesi de önemli olduğunu da unutmamak gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Adrenalin enjektörlerinin kolay ve taşınır olması sebebiyle çok hızlı bir şekilde müdahale edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Bütün bu özelliklerinden dolay adrenalin oto enjektörleri, tedavide acil müdahale sağlaması, adrenalin dozunun doğru şekilde verilmesi, kolay ve taşınabilir olması nedeniyle arı alerjisi gibi yüksek anafilaksi riskine sahip kişiler için büyük önem taşıdığını unutmamak gerekir." dedi.

Haberin Devamı