Sperm Üretimi

Sperm Üretimi Haberleri

Son dakika sperm üretimi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sperm üretimi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sperm üretimi haber sayfamızda...
İyi uyku sperm kalitesini etkiliyor

İyi uyku sperm kalitesini etkiliyor

10.01.2024
Daha eski yıllarda bir lüks ve hatta tembellik olarak algılanan kişisel bakım ve dinlenme süreleri, günümüzde bilinçli olarak planlanan rutinler haline gelmiştir. Öyle ki insanların yalnızca uyku saatleri değil, bu eylemin kalitesi, niteliği ve hatta hijyeni de dikkat edilen unsurlar arasında yer almıştır. İyi bir gece uykusu almanın ruh halini ve konsantrasyonu iyileştirdiği ve hatta kalp hastalığı riskini azalttığı bilinmektedir. Bununla birlikte yapılan araştırmaların sonuçları, yeterli ve kaliteli uyku alan erkeklerin daha sağlıklı sperm üretme ihtimalinin de arttığına işaret etmektedir. Sperm üretimi için hayati öneme sahip olan testosteron hormonu salınımının ancak yeterli bir uyku ile mümkün olduğu göz önüne alındığında ise modern toplumda yaygınlığı artan kısa ve kalitesiz uyku sürelerinin önüne geçmek adına yapılan bilinçlendirme çalışmaları önem kazanmıştır.
Anne olamamak

Anne olamamak

17.12.2023
Anne olmak kesinlikle isteğe tabidir ve olmak istemeyenler mecbur hissetmemeli, hissettirilmemelidir. Bebek sahibi olmak, kadının da erkeğin de hazır olması ve istemesi halinde güzel bir durum. Zoraki bir görev değil bu ve olmamalı da. Ama anneliği, babalığı tatmak isteyenler dilerim yeni yılda dualarına, dileklerine, hayallerine kavuşurlar.
Spermi olmayan erkekler baba olabilir mi?

Spermi olmayan erkekler baba olabilir mi?

19.01.2023
Erkeğe bağlı kısırlık sorunlarından biri olan azospermi, menide hiç sperm bulunmaması anlamına gelir. Herhangi bir belirtisi olmayan bu problem, çiftlerin çocuk sahibi olamadığı durumlarda doktora başvurmasıyla birlikte yapılan testlerin sonucunda ortaya çıkmaktadır diyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol; “Genellikle doğuştan gelen çeşitli sorunlardan kaynaklanan azospermi, birtakım faktörlerin etkisiyle sonradan da oluşabilir. İleri yaş, stresli bir yaşam, dengesiz ve sağlıksız beslenme azospermiye neden olan etkenler arasında gösterilir. Azospermi teşhisi konulan erkeklerin doğal yollarla baba olması oldukça zordur ancak gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde azospermi, tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. Bu probleme sahip olan erkekler tüp bebek tedavisine başvurarak bebek sahibi olabilirler” şeklinde konuştu.
3 boyutlu yazıcı yardımıyla sperm geliştirme çalışmasıyla anne-baba olma umudu

3 boyutlu yazıcı yardımıyla sperm geliştirme çalışmasıyla anne-baba olma umudu

23.05.2022
Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cem Şah, Kanadalı bilim insanlarının British Columbia Üniversitesinde yeni sonuçlanan bir çalışma sonucunda 3 boyutlu yazıcı yardımıyla kök hücreden sperm geliştirme çalışması başlattığını ve böylece çocuğu olmayan anne ve babalara yeni bir umut doğduğunu söyledi.
Çocuğu olan erkek sonradan kısır kalabilir mi?

Çocuğu olan erkek sonradan kısır kalabilir mi?

11.02.2022
Çocuğu olan erkek sonradan kısır kalabilir. Daha önce doğal yolla eşini gebe bırakabilen bir erkek, daha sonraki denemelerinde bunu başaramayabilir. Sanıldığı kadar az da değildir, ikinci çocuğa niyetlenen çiftlerde her 10 erkekten yaklaşık birinde bu soruna rastlıyoruz. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, erkeklerde sonradan kısır kalmanın mümkün olup olmadığını ve kısırlığa neden olan durumları tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Tüp bebek tedavisinde beslenme çok önemli

Tüp bebek tedavisinde beslenme çok önemli

13.12.2021
Tüp bebek tedavisine başladıysanız ya da başlama üzereyseniz, tedavi süresinde beslenmenin de en önemli etkenlerden birisi olduğunu bilmelisiniz. Sağlıklı beslenmek pek çok hastalıklarda büyük önem taşıdığı gibi, tüp bebek tedavisinde de yeri oldukça önemlidir. Her iki cinsiyette de sağlıklı hormonların üretimi ve çalışması, sperm üretimi ve kalitesi, yumurta kalitesi ve sayısı, rahim ortamının sağlıklı olması gibi faktörler bireylerin tükettiği besin ve içeceklerle ilişkilidir. Uzman Diyetisyen Ece Dönmez, tüp bebek sürecinde beslenme hakkında bilgi verdi.
Embriyo transferi ne zaman yapılmalıdır?

Embriyo transferi ne zaman yapılmalıdır?

16.10.2021
Döllenmiş bir embriyonun bir kadının rahmine aktarılması, tüp bebek sürecinin önemli bir parçasıdır. Embriyo transfer işlemi sırasında bazı riskler ve dikkat edilmesi gereken önlemler olduğu gibi, beklenebilecek bazı şeyler de vardır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, embriyo transferi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Erkeklerde sinsi ilerliyor ölüme götürüyor

Erkeklerde sinsi ilerliyor ölüme götürüyor

2.04.2021
Testis kanserinin ağrı yapmadığı için sinsi ilerlediğini belirten Prof. Dr. Rahim Horuz “En iyi bilinen risk faktörü bebeklikte görülen inmemiş testis durumudur. Testis kanseriyle genellikle 20’li ve 30’lu yaşlarda karşılaşılır. Bu sebeple genç erkeklere bu konuda yapılacak en önemli tavsiye, kendi kendilerini testis kanseri açısından belirli aralıklarla muayene etmeleridir. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir” diyerek testis tedavisinin önemini vurguladı.
Müberra Namlı Kalem: 40 yaş üzeri kadınlarda hamile kalma şansı azalıyor

Müberra Namlı Kalem: 40 yaş üzeri kadınlarda hamile kalma şansı azalıyor

27.03.2021
Türkiye’de çocuk sahibi olmayı 40’lı yaşlara kadar erteleme eğilimi arttı. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doçent Dr. Müberra Namlı Kalem çocuk sahibi olmanın çok ileri yaşlara ertelenmemesi gerektiğini belirtti.
Düzenli kontrole giden riskini azaltır

Düzenli kontrole giden riskini azaltır

6.03.2021
Ailesinde jinekolojik kanser olanların riski diğer kadınlara göre biraz daha fazla. Ama her yıl düzenli olarak kontrole gider, doktorunuz tavsiyelerine uyar, diyetinize dikkat ederseniz sağlıklı bir yaşam sürebilir, riskinizi en aza indirebilirsiniz.
Koronavirüs yüzünden tüp bebek tedavisini ertelemeyin

Koronavirüs yüzünden tüp bebek tedavisini ertelemeyin

11.12.2020
Tüp bebek tedavisinde her ayın, her geçen haftanın ve her geçen günün çok önemli olduğunu söyleyen Medicana International Ankara Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, “Doğru önlemlerle Kovid-19 döneminde tüp bebek tedavisi mümkündür, ertelemeyin” dedi.
Koronavirüs kısırlık mı yapıyor?

Koronavirüs kısırlık mı yapıyor?

11.12.2020
Koronavirüsle ilgili araştırmalar devam ederken ilginç bir tespit gündeme geldi. Yapılan çalışmalar sonucunda koronavirüsün üreme ve genital organları da etkilediği ortaya çıktı. Konu ile ilgili araştırma yapan Prof. Dr. Mustafa Faruk Usta, iktidarsızlık ve kısırlık ile ilgili etkileri olduğu ortaya çıktığını söyledi.
Sperm testi nasıl yapılıyor?

Sperm testi nasıl yapılıyor?

25.11.2020
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tüp bebek tedavisine başvuru yaptıklarında araştırılması ve değerlendirmeye alınması gereken testlerden biri de sperm testidir. Sperm testinin yapılması için uygulama aşamalarını Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanı Prof Dr. M. Gürkan Arıkan “Sperm testi nasıl yapılıyor?” sorusuna cevap verdi.
Erkeklerde kısırlık yapan hastalıklar

Erkeklerde kısırlık yapan hastalıklar

8.10.2020
Çiftlerin yüzde 15 kadarı kısırdır. Bu durum bir yıl veya daha uzun süredir sık sık korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamadıkları zaman ortaya çıkar. Bu çiftlerin üçte birinden fazlasında erkek kısırlığı rol oynar. Erkeklerde kısırlık yapan hastalıklar ve kısırlığa neden olan etkenler haberimizde…
Testler adetin ikinci günü yapılmalı

Testler adetin ikinci günü yapılmalı

20.09.2020
Çocuk isteyen kadının yaşı ileriyse vakit kaybetmeden konunun uzmanı doktora başvurması gerekiyor. Doktorunuz sizden adetinizin ikinci günü bazı testler isteyecek, ardından da ultrasonla muayene edip yumurtalık rezervinizi ve durumunuzu değerlendirip yol gösterecektir.
Testosteron düşüklüğü kısırlık yapar mı?

Testosteron düşüklüğü kısırlık yapar mı?

16.09.2020
Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç.Dr.Emre Bakırcıoğlu: ‘Testosteron düşüklüğü yalnızca ileri yaşta değil genç erkeklerde çocuk sahibi olma sorunu yaşayanlarda da görülür’ dedi ve testosteron kısırlık yapar mı sorusunun cevabını açıkladı.
Tedaviden önce dondurmak iyi bir seçenek

Tedaviden önce dondurmak iyi bir seçenek

26.06.2020
Bazı hastalıkların tedavilerine bağlı sperm- yumurta üretimi duruyor ya da kromozomlar bozuluyor. Bu yüzden tedavi öncesi yumurta ve spermlerin dondurulması iyi olur. Hasta iyileşir, tüp bebekle çocuğunu kucağına alabilir.
Covid-19 Döneminde Cinsel Hayat

Covid-19 Döneminde Cinsel Hayat

26.06.2020
Prof.Dr. Ateş Kadıoğlu, Dr. Taha Uçar
Baba olmayı engelleyen 10 tehlike

Baba olmayı engelleyen 10 tehlike

5.06.2020
Çocuk sahibi olmak hemen her çiftin hayali. Ancak bu her zaman kolay olmayabiliyor, zira ülkemizde her 100 çiftten 10-15’inde infertilite (kısırlık) sorunu yaşanıyor. Nedeni kimi zaman kadından, kimi zaman erkekten kaynaklanan infertilite problemi. Bu hastalık, sperm sayısının ve kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Araştırmalar son 50 yılda sperm sayısının yüzde 50 oranında azaldığını gösteriyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Alagöl, günümüzde sperm sayısı ile kalitesinin düşmesinde hatalı alışkanlıkların da önemli bir yer edindiğine dikkat çekerek, “Üreme sağlığını tehdit eden alışkanlıklar günümüzde gittikçe yaygınlaşıyor. Bu nedenle infertilite sorunu yaşayan erkeklerde öncelikle yaşam alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekiyor” diyor. Peki, erkeklerin baba olmalarını önleyen faktörler neler? Prof. Dr. Alagöl, sperm sayısını ve kalitesini düşüren etkenleri anlattı.
Düzene girmesi için 1 yıl kadar bekleyin

Düzene girmesi için 1 yıl kadar bekleyin

15.04.2020
Yeni adet gören genç kızlara polikistik over teşhisi koymak doğru değil. Çünkü adetin düzene girmesi için 1 yıl süre gerekir. Geçen zamana rağmen düzensizlik varsa o zaman doktora başvurup araştırmak yaptırmak lazım.
Corona virüs erkeklerde kısırlığa yol açar mı?

Corona virüs erkeklerde kısırlığa yol açar mı?

24.03.2020
Tüm dünyayı etkileyen corona virüs ile ilgili semptomlar ve hastalık sonrasındaki etkileri tartışılmaya devam ediyor. Corona virüsü ya da diğer adıyla COVID-19 ile ilgili son günlerde üreme sağlığı için bir tehdit oluşturup oluşturmadığı tartışılıyor. Henüz yeterli veri olmadığı için kesin bir bilgi elde etmek zor olsa da bu konuda uzmanları görüşleri gelmeye başladı. Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu corona virüs erkeklerde kısırlığa yol açabileceği iddiası hakkında önemli bilgiler verdi.
Balık yağı sperm sayısını artırıyor

Balık yağı sperm sayısını artırıyor

21.02.2020
Danimarkalı bilim adamlarının balık yağı alan erkekler üzerinde yapılan araştırmada genç ve sağlıklı erkeklerin spermlerini ve testislerini test ettiler. Araştırmada balık yağını takviye olarak alan erkekler daha büyük testislere sahip olduğu ve daha fazla sperm ürettiği tespit edildi.
Baba olmak için erkeklerin biyolojik saati var mı? Yaş ilerledikçe sperm sayısı azalır mı?

Baba olmak için erkeklerin biyolojik saati var mı? Yaş ilerledikçe sperm sayısı azalır mı?

16.02.2020
Baba olmak için erkeklerde baba olmanın da yaşı olduğunu dile getiren Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç.Dr. Emre Bakırcıoğlu, erkeklerde yaş ile birlikte testosteron, sperm üretimi ve sperm hareketliliği gibi üreme fonskiyonlarında azalma olabileceğini söyledi. Peki, Baba olmak için ideal yaş nedir? Baba olmak için erkeklerin biyolojik saati var mı? Yaş ilerledikçe sperm sayısı azalır mı? Erkeklerde ileri yaş gebelikte soruna neden olur mu? İleri erkek yaşı doğumda genetik bozukluklara neden olur mu? Erkekte yaş ile birlikte sperm kalitesi düşer mi? Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç.Dr. Emre Bakırcıoğlu, erkek üreme sağlığı hakkında önemli bilgiler verdi.
Akdeniz tipi beslenme şekli kısırlığı önlüyor

Akdeniz tipi beslenme şekli kısırlığı önlüyor

15.02.2020
Fazla kilonun erkeklerde birçok sorunla birlikte kısırlığa da neden olduğu bilgisini veren Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol, Yapılan laboratuvar çalışmaları kilo problemine bağlı olarak testisten salgılanan bazı moleküllerin eksildiğini ve bu sebeple üreme yeteneğinin doğrudan azaldığını ortaya koymaktadır." dedi.
FSH yüksekliği nedir, belirtileri nelerdir? FSH hormonu nasıl düşürülür?

FSH yüksekliği nedir, belirtileri nelerdir? FSH hormonu nasıl düşürülür?

5.02.2020
Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin tedavi sürecinde yapılan testler, doğurganlık seviyelerinin belirlenmesinde önemlidir. Hormon seviyelerinin ölçülmesi ve özellikle de FSH seviyelerinin bakılması kadında ise over ve erkekte testisin fonksiyon bozukluğunu belirlemede önemli rol oynar. Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, "Dışarıdan testosteron kullanımı veya aşırı artmış testosteron değerleri FSH seviyesini düşürür. Testosteron hormonu kullanımı çocuk isteği olan ve testosteron seviyesi düşük olan erkeklerde kullanılmamalıdır." dedi. Peki, FSH yüksekliği nedir, belirtileri nelerdir? FSH hormonu görevi nedir? FSH hormonu nasıl düşürülür? Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, FSH yüksekliğinin doğurganlık sürecindeki etkisini anlattı.