Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’de yer alan yiyecekler sıklıkla merak ediliyor. Peki, siz Kur'an'ın bizlere tavsiye ettiği en şifalı besinleri ne kadar iyi tanıyorsunuz? İşte Kuran-ı Kerim’de adı geçen 10 yiyecek ve sağlığımız üzerindeki etkileri...
Uygun dozda meyve tüketiminin bireye katkılarına değinen Diyetisyen Serkan Aksoy, “Güçlü antioksidan kaynağı olan meyveleri gün içerisinde almak hücrelerin yenilenmesine, yaşlanmanın yavaşlanmasına ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hipertansiyon, diyabet ve kalp- damar hastalıklarına yakalanmanın önüne geçilmesine katkı sağlayabilir” dedi.
Uygun dozda meyve tüketiminin bireye katkılarına değinen Diyetisyen Serkan Aksoy, “Güçlü antioksidan kaynağı olan meyveleri gün içerisinde almak hücrelerin yenilenmesine, yaşlanmanın yavaşlanmasına ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hipertansiyon, diyabet ve kalp- damar hastalıklarına yakalanmanın önüne geçilmesine katkı sağlayabilir” dedi.
Eskişehir’de hava sıcaklıklarının artmasıyla kışın daha pahalıya satılan çoğu meyve ve sebze ürününün etiket fiyatlarında yarı yarıya indirim yapılırken, bu düşüşün ilerleyen günlerde devam edeceği öğrenildi.
Tropikal bir meyve olan durian meyvesi kendine özgü ve tadıyla bilinmektedir. Güneydoğu Asya’ya özgü olan durian meyvesi Türkiye’de çok sık tüketilmemektedir. Fakat durian meyvesinin faydalarını öğrenenler pazarlarda ve manavlarda aramaya başlıyor.
Söylemeye gerek yok, meyveler süper besleyici ve sağlıklıdır. Çoğumuz onları diyete eklemeyi unutuyoruz ama vücudumuzu meyvelerin sahip olduğu iyi besinlerden mahrum bıraktığımızın farkında değiliz. Bilindiği üzere meyvelerin mevsimsel olması bize farklı mevsimlerde farklı meyvelere sahip olma imkanı verir. Bir diğer ilginç gerçek ise tüm meyvelerin farklı renklerde olması ve bu da besin içeriklerinin de birbirinden farklı olması. Bu nedenle yıl boyunca mevsim meyveleri tüketmek vücuda her türlü besin maddesini sağlar. Meyveler ayrıca vücuttaki yaşlanma sürecini yavaşlatan ve diğer birçok sağlık yararına sahip olan antioksidanlar açısından da zengindir.
Çin hurması olarak da bilinen hünnap, bin bir derde deva oluyor. Kilosu 80 ile 125 TL arasında değişkenlik gösteren hünnap, dünya çapında da sıklıkla tüketilen meyvelerin başında geliyor. Özellikle Japonya ve Çin'de hünnap bol bol yeniyor. Türkiye'de özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişen hünnap sindirimden, kas, kemik, diş sağlığına kadar her şeye iyi geliyor.
Genellikle herkes sebzeleri daha sağlıklı olması için pazar ya da marketten satın aldıktan sonra sirkeli suda bekleterek temizlemeyi tercih ediyor. Ancak herkesin sıklıkla uyguladığı bu yöntem vücut için çok zararlı olabiliyor. Uzmanlar sirkeli suda bekletilen meyve sebzeler için uyarılarda bulunuyor. Peki, meyve ve sebzeleri sirkeli suda yıkamanın ne gibi zararları var? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.
Tropikal bölgelerin nadide lezzeti karambola meyvesi, sağlık dünyasında da parıltısını sergiliyor. Yıldız şeklinde kesitleri ve ferahlatıcı tadıyla bilinen bu egzotik meyve, birçok sağlık faydasıyla dikkat çekiyor.
Ramazan ayında vücut direncini artırmak için iftar ve sahurda sağlıklı beslenmek gerekiyor. Gaziantep’te iftar sonrası tüketilen geleneksel içeceklerden bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan 'atom'a ilgi arttı. Bir bardaki 40 TL'den satılan atom içeceğinin içerisinde yok yok. Tamamı doğal meyve-sebzelerden oluşan atom içeceği sağlığa da pek çok fayda sağlıyor.
Tropikal bir meyve olan durian meyvesi kendine özgü ve tadıyla bilinmektedir. Güneydoğu Asya’ya özgü olan durian meyvesi Türkiye’de çok sık tüketilmemektedir. Fakat durian meyvesinin faydalarını öğrenenler pazarlarda ve manavlarda aramaya başlıyor.
Günlük yaşamda sık sık tükettiğimiz sebze ve meyveler bize yeni bir bakış açışı veriyor. İnanması güç olsa da hepimizin sebze sandığı yiyecekler meyve olarak kategorize ediliyor.
Doğada kendiliğinden yetişen ve sulak alanlarda bulunan bir bitki çeşidi olan karamuk, sağlık açısından çok değerlidir. Dikenli bir meyve olan karamuk özellikle Ruslar tarafından büyük ilgi görüyor. Mayhoş ve ekşi bir tadı olan karamuk meyvesi şifa deposu olduğu için her derde deva görülüyor. Türkiye'de de yetişen ancak talep görmeyen karamuk meyvesinin bu faydasından sonra sofranızdan eksik etmeyeceksiniz.
Anadolu toprakları zenginlik ve bereketi ile tüm dünyada nam salmış olsa da zamanında bu topraklar üzerinde yetişmeyen ve sonradan sofralarımızı renklendiren gıdalar bulunuyor. Bugün ülkemizde her evde görülmesine alışılan birçok sebze, meyve, içecek çeşidinin yıllar önce bu topraklarda tanınmadığını biliyor muydunuz?
Sağlıklı bir vücut için düzenli meyve tüketmek gerekiyor. Bunlardan biri de, Akdeniz ikliminde doğada kendiliğinden yetişen mersin ya da murt meyvesi. Mersin, tadını ve kokusunu bilenlerin, "mevsimi gelse de yesek" dediği bir meyve. Sadece meyvesi değil, yaz kış yemyeşil olan yaprakları da şifa kaynağı.
Amazon yağmur ormanlarının gizemli derinliklerinden çıkan ve son yılların en popüler süper gıdalarından biri olan acai üzümü, sağlık dünyasında heyecan yaratmaya devam ediyor. Küçük boyutuna rağmen muazzam bir besin değerine sahip olan acai üzümü, antioksidan bakımından zengin yapısıyla dikkat çekiyor. Son araştırmalar, bu egzotik meyvenin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Antioksidan gücüyle dikkat çeken acai üzümü, kalp-damar sağlığını destekleyerek, sağlıklı bir yaşam için önemli bir müttefik olabilir.
Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için herkes doğal yöntemlere başvuruyor. Meyve ve sebze tüketimi bağışıklık sistemi için büyük önem taşıyor. Kış aylarında taze meyvelerin bir araya geldiği ve halk arasında ‘gripsavar’ olarak adlandırılan atom içeceği kış aylarının vazgeçilmezi oldu.
Amerika'da yetişen ve çalı büyüklüğünde bitki olan Saw Palmetto ülkemizde cüce palmiye olarak biliniyor.Amerikan yerlisi Seminola kabilesinin keşfettiği ve faydalarından dolayı nesiller boyunca birçok rahatsızlık için kullandığı düşünülüyor. Özellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan prostat büyümesine karşı bu mucize bitki inanılmaz etkiler sunarak önleyici ve tedavi edici olarak kullanılabiliyor.
Sebze-meyve tüketmeden önce yapılan bir hatanın özellikle sinir sistemi ve üreme sistemine verdiği zarara dikkat çeken Uzman Doktor Hatice Özge Serin, bu besinleri tüketirken sağlığımızı korumanın adımlarını da anlattı.
Vücudunuzda yeterli demir deposu bulunmadığında hastalıklara karşı bağışıklığınız düşük olur. Özellikle kadınların ve çocukların demir açısından zengin besinleri, yiyecekleri tüketmesi gerekiyor. Çünkü çocuklarda ve kadınlarda kansızlık daha sık görülüyor. İşte kansız kalmamak için demir deposu olan meyveler, yeşillikler, besinler...
Genç görünen bir cilde sahip olmak ve cilt bariyerini her yaşta güçlendirmek için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Çünkü genç bir cilde sahip olmak için sadece cilt bakımı yeterli değildir. Cildinizi içten beslemeniz gerekir. Cilt sağlığına yüzde 100 olarak etkili olan bazı meyveler var. Hurma da onlardan bir tanesi. Hem kuru olarak hem de meyve olarak tüketilen ve özellikle de Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma tam bir gençlik iksiri.
Tropikal bir meyve olan durian meyvesi kendine özgü ve tadıyla bilinmektedir. Güneydoğu Asya’ya özgü olan durian meyvesi Türkiye’de çok sık tüketilmemektedir. Fakat durian meyvesinin faydalarını öğrenenler pazarlarda ve manavlarda aramaya başlıyor.
Sebzeler ve meyveler insan ömrünü uzatan yiyecekler listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Ancak bazı besinler var ki hem ömrü uzatıyor hem de dinç kalmayı sağlıyor. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ömrü uzatan en sağlıklı besinleri açıkladı, dinç kalmanın da formülünü verdi.
Canan Karatay bazı meyvelerle ilgili uyarılarda bulunuyor. Bunlardan biri de dünyanın sırrı olarak gördüğü meyve. Bu meyveyi haftada düzenli olarak en fazla 3 defa tüketen kişilerin karaciğerlerindeki yağlanma anında bitiyor. İşte karaciğeri koruyan ve yoğun bakımdan kurtaran meyvenin ismi ve faydaları...
Tropikal bir meyve olan durian meyvesi kendine özgü ve tadıyla bilinmektedir. Güneydoğu Asya’ya özgü olan durian meyvesi Türkiye’de çok sık tüketilmemektedir. Fakat durian meyvesinin faydalarını öğrenenler pazarlarda ve manavlarda aramaya başlıyor.