Kültür - Sanat Dünyanın en pahalı parfümü! Milyon dolarlık notalarında “Türk gülü” de var
Paylaş
Dünyanın en pahalı parfümü! Milyon dolarlık notalarında “Türk gülü” de var

Dünyanın en pahalı parfümünün notalarıyla bizi karşı konulmaz bir duyguya sürüklüyor olsa gerek… Peki gerçekten dünyanın en pahalı parfümü en iyisi midir? Az kişinin duyabildiği dünyanın en pahalı parfümünün kokusu nasıl? Tasarımcısının sır gibi sakladığı formül hakkında bazı ipuçları da var. Dünyanın en pahalı parfümü ve özelliklerini Posta.com.tr okurları için araştırdık.

 

Posta.com.tr | Parfüm, asırlar öncesinde özellikle kutsal uygulamalar sırasında uçucu yağlar, kokulu reçineler, aromatik odunlar ve tütsülerin yakıldığı günlerden bu yana çok yol kat etti. 18. yüzyılda koku tamamen farklı bir anlam kazandı. 20. yüzyıla gelindiğinde ise ilk defa bir moda tasarımcısı kendi kendi kokusunu tasarladı. Günümüzde ise parfüm tasarımı bir sanat haline geldi.

Haberin Devamı

Dünyanın en pahalı parfümünün dünyanın dört bir yanından en nadide ve en iyi malzemelerle hazırlanıyor. Dünyanın en pahalı parfümünün fiyatı tam 1,295 milyon dolar!

İÇERİSİNDE TÜRK GÜLÜ VAR!

Yoğun bir çalışmanın sonucunda tasarlanan parfüm için 3 yıl boyunca 500'e yakın parfüm denemesi yapıldı ve en sonunda parfüm ustaları aradıkları muhteşem kokuyu yakaladı.

Şu an dünyanın en pahalı parfümü olan “Shumukh” bilinen 6 nota içeriyor, Türk gülü, kehribar, sandal ağacı, misk, saf Hint agar ağacı notalarını içeriyor ancak tam formülü sır gibi korunuyor.

Kokusunun insan teninde 12 saatten fazla, kumaşta kullanıldığında ise yaklaşık 30 gün kaldığı tahmin ediliyor.

EN YÜKSEĞE LAYIK OLMAK

Bu koku, olağanüstü bir koku alma deneyiminden daha fazlasını sunuyor. Özel olarak tasarlanan şişesi ve özel parfüm spreyleme mesafesiyle kokunun yayılımını sağlıyor. 

Haberin Devamı

Dünyanın en pahalı parfümünü ismi, Arapçada 'En yükseğe layık olmak' anlamına geliyor. Parfümün değeri içindeki parfümden çok şişenin kendisinden geliyor. 'Shumukh' 'üzerinde en fazla mücevher olan parfüm şişesi’ ve ‘en yüksek uzaktan kontrollü koku ürünü' özellikleriyle Guinness Dünya Rekorları listesine girmiş durumda.

Elmas, inci, topaz gibi değerli taşlarla; altın ve gümüşle süslenmiş murano camdan yapılan 3 litrelik şişe, tüm süslerle birlikte toplam 1.97 metre yüksekliğinde.

Gezegendeki en nadide malzemeler kullanılarak formüle edilmiş ve büyüleyici kristal şişelere yerleştirilmiş bu lüks parfüm, büyük bir parfüm ustası olarak kabul edilen Asgar Adam Ali tarafından tasarlandı.

Shumukh parfümü, 1,29 milyon ABD doları değerindeki maliyetiyle dünyanın en pahalı parfümü.

DÜNYANIN EN PAHALI PARFÜMÜ NASIL KOKUYOR?

İçeriğindeki bileşenler hakkında bilgi verilmiyor olsa da uzmanlar onun bazı notalarından emin gibi.

Temelinde, Türk gülü, kehribar, sandal ağacı, misk, saf Hint agar ağacı içerdiği belirtilen bu parfümün kokusu hakkında bazı tüyolar var.

Meyveli tatlıdan hafif bir baharata hoş bir aroma geçişi var. Üst notalarında bergamot, portakal ve zencefil akorları duyuluyor. Ardından paçuli ve Türk gülünün dokunuşu ile romantik bir notada bitiyor.

Haberin Devamı

Son derece az kişinin kokusunu duyabildiği bu özel parfüm, unisex yani her iki cinsiyet için uygun olarak üretildi.

Bu özel kokunun şişesi de çok özel elbette... at ve küre şeklindeki dekoratif ögelere sahip olan parfümün şişesinde 2.479 gram 18 ayar altın ve 5.892 gram saf gümüş kullanıldı. 

Peki, bu parfümü kimler alabiliyor? 

Dudak uçuklatan fiyatıyla dikkat çeken bu parfüm, özel şişesi ile bir adet üretilmiş durumda. Dünyanın en pahalı parfümünün Dubai'nin zengin çocuğu Rashed Saif Belhasa tarafından satın alındığı biliniyor.

Yardım amaçlı para toplamak için sadece bir defalığına elmas ve safir gibi değerli taşlarla özel bir şişede sunulan DKNY Golden Delicious, Shumukh'a kadar “Dünyanın en pahalı parfümü” unvanına sahipti. Portakal çiçeği, mirabelle ve altın lezzetli elma notalarıyla bilinen parfümün şişesi 14 ayar sarı ve beyaz altından oyularak tasarlanmıştı.

parfüö