Limonu sıktıktan sonra kabuklarını sakın atmayın! Faydalarına şaşıracaksınız

Başta C vitamini olmak üzere sağlık açısından son derece faydalı bileşenler içeren limonun çoğunlukla suyunu sıkıp kabuklarını atıyoruz ama yanlış yapıyoruz. Limon kabuğunun sağlığa olan faydalarına siz de şaşıracaksınız! Limon kabuğu hem cilde hem vücuda şifa veriyor. İşte limon kabuğunda saklı 7 fayda ve sağlıklı limonata tarifi.

24 Ağustos 2020, Pazartesi 09:37 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz "Yapılan çalışmalar, limonun suyu gibi kabuğunun da antioksidan kaynağı olduğunu gösteriyor. Limon kabuğunda bulunan polifenoller, vitaminler, mineraller, lif, karotenoidler ve esansiyel yağlar birçok hastalığa karşı koruyor. Ancak kalsiyum seviyeniz düşükse, böbreklerinizde kalsiyum oksalat taşı varsa ya da geçmişte olduysa mutlaka doktora danışmak gerekir. Yine limon suyu büyük tansiyonu düşürdüğü için, düşük tansiyonlu olan veya tansiyon ilacı kullanan kişiler doktora danışmadan tüketmemeli" dedi.


İşte çayınıza ya da rendeleyerek salata ve kurabiyelerinize katabileceğiniz limon kabuğunda saklı 6 fayda!

1-Diş etlerini güçlendirir

1-Diş etlerini güçlendirir

Limon kabuğu, C vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen bir tür kanamalı diş eti hastalığı olarak bilinen skorbüt hastalığının oluşumunu engelliyor. Limonda ve kabuğunda bulunan C vitamini sayesinde skorbüt oluşmuyor. 

2-Karaciğer yağlanmasını azaltır

2-Karaciğer yağlanmasını azaltır

Limon kabuğu içerdiği pektin, esansiyel yağlar ve PMF (polymethoxylated flavones) sayesinde total kolesterol seviyesini, trigliserid düzeylerini, karaciğer yağlarını azaltıyor. 

3-Bağırsakları korur

3-Bağırsakları korur

Limon kabuğunda mevcut olan diyet lifi, bağırsak fonksiyonlarını ve bağırsak sağlığını koruyor. Ayrıca limon kabuğunun içerdiği pektin, kabızlığın önlenmesine de fayda sağlıyor. 

4-Hücre hasarını önler

4-Hücre hasarını önler

İçerisindeki yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde hücrelerde hasar oluşturan serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor. Ayrıca limon kabuğu antioksidan özellik gösteren yüksek C vitamini kapasitesi sayesinde DNA hasarını önlüyor.

5-Kanser riskini azaltır

5-Kanser riskini azaltır

Limon kabuğu, içerisindeki limonen ve salvestrol Q10 sayesinde kanserli hücrelerle savaşmaya yardım ediyor. Avustralya’da yapılan bir çalışma ağız, boğaz ve mide kanserini riskini 40-50 oranında azalttığını ortaya koyuyor. 

6- Damar sağlığını korur

6- Damar sağlığını korur

Limon, kabuğunda bulunan flavonoidlerden olan hesperidin ve naringin sayesinde damar yapısını korur ve pıhtılaşma riskini azaltır. Yüksek C vitamini sayesinde koroner arter hastalığını azaltır.

7-Limon kabuğu cilde iyi geliyor

7-Limon kabuğu cilde iyi geliyor

Cildinizde akne problemi varsa, limon kabuğunun akneyi kurutma özelliği var. Akşamları limon kabuklarını yüzünüze uygulayarak aknelerden kurtabilirsiniz.

Sağlıklı limonata tarifi

Sağlıklı limonata tarifi

  • 4 adet limon
  • 300 gr çilek
  • 1 su bardağı hurma suyu
  • 1 litre su
  • Nane yaprakları


Limonları bir kapta rendeleyin. Rendelenmiş limonların suyunu sıkın. Çilekleri yıkayıp ayıklayın ve rondodan geçirin.

2 saat suda bekletilmiş hurmaları, çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını soyduktan sonra rondodan geçirin, üzerine sıcak su ilave ederek bir tülbent yardımıyla suyunu süzün.

Geniş bir kapta limon rendesi, çilek, limon suyu ve hurma suyunu bir saat bekletin. Karışıma bir litre su ilave edin. Bir tülbent yardımıyla karışımı süzün. Nane yaprakları ile soğuk servis edin.

Sağlık içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Neslihan Atagül'ün hastalığı: Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir?