Pazar Postası Her şeyin başı sağlık
Paylaş
Her şeyin başı sağlık

Baharı karşılarken vücudunuzu hazırlayın

İlkbahar yalnızca halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlere değil tansiyon yüksekliği, kan şekerinin düzensiz salgılanması, tiroid hormonlarında düzensizlik gibi sorunlara da yol açabiliyor. Ancak doğru beslenme programıyla hem bu sorunlardan korunmak hem de kilo kontrolü sağlamak mümkün. İşte uzmanların önerileri

Haberin Devamı

Diyetisyen Yeşim Çelik anlattı: Havaların ısınmaya başlamasıyla birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği, hafıza kaybı, mutsuzluk, stres gibi ortak şikayetler gözlenir. Stres ve yorgunluk ile beraber kalp-damar sağlığı da negatif etkilenebilir. Tansiyon yükselmesi, kan şekerinin düzensiz salgılanması, tiroid ve insülin hormonlarında düzensizlik görülebilir.

Bunun en önemli nedeni, bağışıklık sisteminin güçlendirilmemiş olması ve vücudu toksinlerden arındıran sistemlerin yeterli çalışmamasıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme, sebze ve meyve tüketiminin azlığı, fiziksel aktivitenin azlığı bağışıklık sisteminin zayıflamasında diğer önemli nedenler.

Akdeniz tarzı beslenin

Bahar ayında uygulanacak en ideal beslenme şekli Akdeniz tarzı beslenme. Her öğünde mevsim sebzeleri salata ya da yemek olarak tüketilmeli. Ara öğünlerde de yine mevsim meyveleri tercih edilmeli.

Haberin Devamı

Haftada bir kez kırmızı et, en az iki kez balık, iki kez kurubaklagiller, iki kez yumurta ve her gün iki kase yoğurt, yarım avuç fındık, badem tüketilmeli. Salatalara ve yemeklere piştikten sonra çok az zeytinyağı ilave etmek de faydalı olacaktır.

Bol su için, çay ve kahveden uzak durun

Havaların ısınmasına bağlı olarak vücut yüzey ısısının artmasıyla sıvı tüketimine ihtiyaç da artar. Bu nedenle günde en az 1.5 litre su içilmeli. Kafeinli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalı, bunun yerine rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici bitki çaylarından destek alınmalı.

Bahar ayında vücudun A, B ve C vitaminlerine ve potasyum, magnezyum minerallerine olan ihtiyacı artar. Bu nedenle bu yiyeceklerden zengin bir beslenme programı uygulanmalı. A vitamini süt, yumurta sarısı, balık ve sarı-turuncu renkli sebzelerde, B vitamini ise buğday, kepek, bira mayası, yeşil sebzeler ve kurubaklagillerde bulunur. C vitamini turunçgillerin yanı sıra; taze sebzeler, maydanoz, kabak, soğan ve domateste bulunur.

Dikkat hastalık riski artıyor

Dahiliye Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bos, bahar aylarında sağlıklı kalmanın yolları hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Baharda depresyon riski yüksek

Bahar mevsimi, kişinin psikolojik durumunu da etkiler. Bahar depresyonu, mevsimsellik göstermesi dışında genel olarak diğer depresyonlara benzer belirtiler taşıyan bir hastalıktır. Kişilerin yetersiz güneş ışığı alması beyinde bazı kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozar.

Mide şikayetleri de artıyor

Baharda sık rastlanan sorunların başında ülser, reflü ve gastrit gibi mide hastalıkları gelir. Şikayetler midede yanma, kazınma, ekşime ve gaz şeklinde kendini gösterir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserleri de bahar aylarında daha çok görülür. Nem ve güneş ışığı faktörleri, ülser şikayetlerini artırır.

Düzenli banyo yapın

Mevsim değişikliğine uyum sağlayamayan vücudun soğuk algınlığına yakalanma riski de baharda yüksek. Özellikle bebekler, 65 yaşın üzerindekiler, kronik akciğer hastaları, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullananlar risk Dengeli
Dengeli beslenmek, düzenli uyumak, stresten uzak durmak, spor yapmak, her gün düzenli banyo yapmak ve sigara içmemek en önemli korunma faktörleri.

Haberin Devamı

Alerjik hastalıklara dikkat!

Bahar aylarında polenlerin ortaya çıkmasıyla beraber alerjik astım ve ‘alerjik rinit’ adı verilen hastalıklar sık görülmeye başlar. Burun hücrelerindeki alerjik değişimler; burun akıntısı, tıkanıklık, gözlerde yaşarma gibi belirtilere yol açar. Tedavi edilmeyen kişiler çok yüksek oranda (yüzde 20 civarında) astıma yakalanabilir. Alerjiyi oluşturan sebebin bulunması durumunda, hedefe yönelik tedavi yapılabilir. Şikayetlerin arttığı dönemlerde göz ve burun için çeşitli damlalar kullanılır. ‘Anti-histaminik’ denilen bir grup ilaç, alerjinin yol açtığı şikayetleri büyük oranda tedavi eder. Astımda ise bronş açıcı ilaçlar hastaları rahatlatır.

Işıldayan bir cilt için

Memorial Hastanesi Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Zerrin Baysal’ın baharda ışıldayan bir cilt için tavsiyeleri:

Temizlik, cilt bakımı için vazgeçilmez.. Cilt temizliği için doğru ürün, kişiden kişiye değişir. Bazı ciltler yağlıdır ve daha fazla yıkanmalı. Kuru ciltler ise az yağlı ürünlerle temizlenmeli. Düzenli temizlenen cilt parlar, siyah nokta gelişimi önlenir ve yaşlanmanın etkileri giderilmiş olur.

Haberin Devamı

Tonik uygulaması, bilindiğinin aksine gerekliliği çok az olan bir bakım yöntemi. Eğer cilt çok yağlı gözenekli ve parlaksa kullanılabilir. Ancak kuru ve hassas ciltlerde tonik uygulaması zararlı olabilir. Yüksek fiyatlı tonikler yerine demlenmiş çaylar, gül suyu ya da soda kullanılabilir.

Kışın kuruyan ciltler için yeterli bir nemlendirme yapılmamışsa, çizgiler daha belirgin hale gelir. Bunun için çok yağlı olmayan, nemlendirici ve onarıcı gece kremi kullanılmalı. Doğru ürünü seçerken dermokozmetik özellikte olmasına, çok pahalı olmamasına ve cilt tipine uygunluğuna dikkat edilmesi gerekir.

Uykusuzluk cilde yorgun, mat ve şiş bir görüntü verir. Bu yüzden düzenli uyuyun.

Güneş, yaşlanma sürecini hızlandırır. Fakat güneş koruyucuları da hem içerdikleri kimyasal maddeler hem de sıcakta deriyi kaplaması ve gözenekleri tıkaması açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle şapka, gözlük kullanmak, gölgede durmak ve solaryuma girmemek gibi önlemler bu ürünlere olan ihtiyacı azaltır.

Sabahları Aç karna 15 dakika yürüyüş


Çok fazla karbonhidrat (şeker) içeren yiyeceklerden kaçının. Tam buğday unundan yapılmış ekmekler, kurubaklagiller ve liften zengin diğer tahılları tercih edin. ? Güne mutlaka kahvaltı ederek başlayın.

Kızarmış, kavrulmuş etler yerine, haşlama, ızgara etler tercih edin.

Kandaki şekeri dengelemek ve mideye aşırı yüklenmemek için az ve sık aralıklarla beslenin.

Taze sebze ve meyve tüketin

. Kahve ve koyu demlenmiş çay yerine açık limonlu çay için.

Probiyotik ve prebiyotik özellikteki yiyecek ve içecekleri düzenli tüketin

. Tuz tüketiminizi azaltın.

Her sabah 10-15 dakika aç karnına yürüyüş yapın.

Düzenli uyumaya dikkat edin.

( 24.03.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır. )