Pazar Postası Sihirli öğünlerle sağlığınızı koruyun
Paylaş
Sihirli öğünlerle sağlığınızı koruyun

Araştırmalar, yediğimiz şeylerin sağlıklı ve keyifli olmamızı sağladığını kanıtlıyor. Kaslarınızın güçlenmesine, doğru kiloda kalmanıza ve hatta kansere karşı korunmanıza bile yine doğru beslenme yardımcı oluyor. İşte, diyetinizde bulundurmanız gereken gıdalar

Unutkanlıkla savaşın
Kahve:
Cardiff Üniversitesi’nin çalışmalarına göre, gün içinde kahveyle beraber vücudumuza giren kafein, bilgileri çok daha hızlı bir biçimde hatırlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca kafein, depresyonu da azaltan etkenler arasında yer alıyor. Gün içinde 1 fincan kahve tüketin.
Akdeniz tipi beslenme: Akdeniz tipi beslenen insanlar diğerlerinden fazla şeyi akılda tutabiliyor. Akdeniz diyetiyle beslenmek Alzheimer hastalığı riskini azaltırken hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor. Bunun nedeni bu beslenme tipinde yüksek miktarda sebze ve meyvenin olması gösteriliyor.
Kırmızı şarap: Bir bardak kırmızı şarabın içinde yer alan antioksidanlar, Alzheimer hastalığı riskini azaltıyor. Haftada birkaç kadeh kırmızı şarabı diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Baş ağrılarınızla vedalaşın
Kabak çekirdeği: Bazı araştırmalara göre, baş ağrısının ortaya çıkışında magnezyum eksikliği rol oynayabiliyor. Günde yenilen bir-iki avuç kabak çekirdeği baş ağrısına iyi gelebiliyor. Ayrıca, kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılıyor.
Su: Araştırmalara göre; bol su tüketmek de baş ağrısını durdurmanın yollarından biri. Su, sinirleri gevşeterek rahatlamayı sağlıyor.

Kansere dur deyin
Zerdeçal: Arada bir yemeklerinize kullandığınız zerdeçalın kansere karşı etkili olduğunu biliyor muydunuz? Zerdeçal, kansere karşı ilaçlardan daha etken bir içeriğe sahip. Özellikle karabiberle beraber et yemeklerine ya da çorbalara katacağınız bu baharatla hem yemeklerinizi lezzetlendirebilir hem de vücudunuzu kansere karşı kormuş olursunuz.
Lahana: Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli gibi turpgiller sınıfından olan sebzeler kolon ve özellikle meme kanserinden korunmanız için birebir. Bu sebzeler özellikle östrojen üretimini hızlandırıyor ve hücrelerinizi yeniliyor.
Çilek: C vitamini deposu olan çilek serbest radikalleri engelleyerek pankreas, mide ve kolon kanserine karşı koruma sağlayabiliyor. Çilek dışında yoğun C vitamini içeriği nedeniyle kivi, kırmızı biber ve turunçgilleri de eklemeniz yerinde olur.

Kalp krizini önleyin
Fıstık ezmesi: Günde 30 gram fıstık ezmesi tüketen kadınların kalp krizine yakalanma riski önemli oranda azalıyor. Ayrıca yüksek kolesterolü de önlüyor.
Tam buğday: Esmer ve lifli bitkileri tüketenler kansere ve kalp krizine karşı yüzde 51 daha güçlü bir vücuda sahip oluyor. Esmer ekmek, bulgur ve kahverengi pirinci diyetinize bolca ekleyin.
Kakao:Kahvenize ya da sütünüze katacağınız bir kaşık kakao, kalp krizi riskinizi azaltıyor.

Haberin Devamı

Yüksek tansiyonu engelleyin
Mandıra ürünleri:
Yoğurt, süt, peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum deposu olarak hem kemikleri güçlendiriyor hem de yüksek tansiyonu tehlike olmaktan çıkarıyor. Süt ürünlerinin içinde yer alan sodyum kan basıncını düzenliyor, bir taraftan da içeriğindeki D vitamini olası bir kalp krizini etkiliyor.
Kuşkonmaz: Yüksek tansiyonu düzenleyen gıdalar arasında.

Yorgunluğu giderin
İnce biftek:
Bir dilim iyi pişmiş biftek kandaki oksijen seviyesini artırıyor ve üstelik gün içinde harcadığınız enerjiyi geri kazandırıyor. Kırmızı etin yanında haşlanmış sebze ve bir bardak taze sıkılmış portakal suyunu da öğününüzden eksik etmeyin.
Muz: Potasyum ve magnezyum eksikliği kas güçsüzlüğüne ve yorgunluğa sebep olur. İçeriğindeki potasyum ve magnezyum nedeniyle her gün bir adet muz tüketin.

Haberin Devamı

Sağlıklı zayıflayın
Yumurta: Rafadan, kayısı ya da omlet fark etmez. Kahvaltının vazgeçilmezi yumurta aynı zamanda dengeli kilo vermek konusunda da iddialı. Sabahları yenilen bir yumurta, protein açısından güçlü olduğu için enerji yakmanıza yardımcı oluyor.
Antep fıstığı: Günde bir avuç yiyeceğiniz Antep fıstığı oleic asid içeriyor ve sizi gün boyu sanki bir öğün yemek yemiş gibi tok tutuyor.
Yeşil salata: Zayıflamak isteyenler için salata yemek zaten bilindik bir yöntem, ancak yeşil salatanın çok düşük bir kaloriye sahip olduğunu hatırlatalım. Yeşil salatayı tüketirken bol bol su içmeyi ihmal etmeyin, hazmı kolaylaştırıyor ve sindirime yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

(21.04.2013 tarihli Karnaval'dan alınmıştır.)