Dini bilgiler Beka ne anlama gelir? Beka TDK sözlük anlamı ve İslam dininde karşılığı

Beka ne anlama gelir? Beka TDK sözlük anlamı ve İslam dininde karşılığı

Paylaş
Beka ne anlama gelir? Beka TDK sözlük anlamı ve İslam dininde karşılığı

Beka sözcüğünün anlamı birçok yerde dikkat çekmektedir. Buna göre sözcüğün sahip olduğu anlam kalıcılık ve ölümsüzlük olarak bilinir. Özellikle siyaset içerisinde sıkça denk gelinen bir sözcük olduğunu söylemek mümkündür. Posta.com.tr okurları için beka nedir, beka ne demek TDK, beka sözlük anlamı nedir; ayrıntıları ile derledik.

Beka kelimesi sonsuzluk ve kalıcılık gibi anlamlara gelmektedir. TDV İslâm Ansiklopedisi'ne göre "beka", Allah'ın varlığının sonsuzluğunu ifade eden kelâm terimidir. Sözlük'te "sabır ve devam etmek; kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamına gelir. Dilimize Arapçadan geçen beka, bir kelime olan "Kalıcı-Varlık-Var olmak- Ölmezlik-Sonu bulunmamak" anlamlarına gelir.

Haberin Devamı

BEKA NEDİR?

Beka sözcüğü günümüzde en çok siyaset alanında geçen bir tabirdir. Ayrıca eski Türk kültüründe 'sonsuz olan devlet' anlamı içinde beka sözcüğü tercih edilmiştir. Beka sözcüğünün sahip olduğu köken ise Arapçadır. Dilimize Arapçadan geçen pek çok kelime bulunur. Beka kelimesi de bunlardan birisi olarak karşımıza çıkarak çoğu cümlede geçer.

BEKA NE DEMEK TDK?

Beka sözcüğünü zaman zaman siyaset gündemine gelir. Doğal olarak insanların yabancı olmadığı bir sözcük olmayı başarır. TDK içerisinde oldukça net bir şekilde anlam bulan beka hakkında bilgi sahibi olma şansı vardır.

Beka TDK anlamı şu şekilde bilinir;

  • Kalıcılık
  • Ölmezlik
  • Sonsuzluk

Yukarıda yer alan tanımlar beka sözcüğünü kolayca anlamaya yarar. Bu tanımlara göre beka sözcüğünü uygun olan cümleler içerisinde kullanma şansı vardır.

Haberin Devamı

BEKA SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Beka için sözlük anlamını değerlendirecek olursak eğer karşımıza sonsuzluk ve kalıcılık şeklinde ifadeler çıkar. Buda beka hakkında önemli detaylar elde etmeye yarar. Özellikle 'beka sorunu' şeklinde bir tabir siyasette sıkça geçer. Buna göre beka sorunu olan şey kalıcılık olmaması durumudur.

Tasavvuf içerisinde de beka sözcüğünü görmek mümkündür. Çünkü bu sözcük için 'Beka Billah' olarak bilinen bir ifade bulunur. Bu da kişinin beşeri niteliklerden arınmasını ifade etmek için kullanılır. Oldukça yaygın bir kavram olduğu bilinmektedir.