Dini bilgiler Cihat nedir? Cihat kelimesi kökeni, TDK karşılığı ve "cihat etmek" kavramı

Cihat nedir? Cihat kelimesi kökeni, TDK karşılığı ve "cihat etmek" kavramı

Paylaş
Cihat nedir? Cihat kelimesi kökeni, TDK karşılığı ve "cihat etmek" kavramı

Cihat sözcüğü anlam olarak "din uğruna yapılan savaş" şeklinde bilinir. Tabii bu savaş İslam için yapılan mücadeleyi içermektedir. Bundan dolayı İslami bir sözcük olduğunu söyleyebiliriz. Arapça'da bu sözcüğün "mücadele" kökünden geldiği dikkat çeker. İşte cihat nedir, cihat ne demek TDK, cihat etmek ne demek; Posta.com.tr okurları için ayrıntıları ile derledik.

Her sözcük için açık ve net bir şekilde anlam bulunur. Buna göre her sözcük cümle içerisinde doğru bir şekilde kullanılmaktadır. Cihat sözcüğü için de bu durum geçerlidir. Zaten İslam dünyasında bu sözcüğün sıkça geçtiği görülür ve buna göre bir anlayış ortaya çıkmıştır. Günümüzde bile bu anlayışın etkilerini görmek mümkündür. İslam'ı düşmanlardan korumak için cihat anlayışı gelişmiştir. 

Haberin Devamı

CİHAT NEDİR?

Cihat sözcüğü insanların mutlaka duymuş oldukları bir kelimedir. Anlamı ise "İslam için mücadele etmek" olarak bilinir. Bunun yanında cihat sözcüğü, Müslüman olmayan kişiler ile savaş olarak da dikkat çekmektedir. Yani cihat anlayışı İslam'ı korumak adına ortaya çıkmış olan bir kavramdır. Sözcüğün kökeni Arapça'dır. Arapçada cihat kelimesi, mücadele kökünden gelir.

CİHAT NE DEMEK TDK?

Cihat sözcüğü TDK içerisinde daha net bir anlam kazanmıştır. Buna göre bu sözcüğü rahatça öğrenmek oldukça kolaydır. Zaten TDK ile sözcükleri en iyi haliyle öğrenme şansı olduğu bilinir. Buna göre cihat sözcüğü TDK'da şu şekilde anlam bulur;

CİHAT ETMEK NE DEMEK?


Cihat sözcüğü daha çok "cihat etmek" şeklinde kullanılır. Buna göre cihat etmek 'İslam için mücadeleyi sürdürmek' şeklinde anlam bulur. Bunu açacak olursak eğer bu konuda birçok önemli anlamı görmek mümkün olur. Özellikle cihat eden kişi İslam uğruna yaşar ve mücadele için örnek olur. Bunun yanında başka kişilerede bu mücadele anlatılır.

Haberin Devamı

Cihat etmek için dini emirleri doğru anlamak ve buna göre yaşamak gerekir. Yani rastgele cihat etmek yanlıştır. Zaten İslam'da kötülük ve eziyet yoktur. Bunun için cihat eden kişiler buna dikkat etmek zorundadırlar. Burada önemli olan Müslüman olmayan kişilerin düşmanlıkları varsa eğer bunu bitirmek gerekir. Bu da cihat etmek şeklinde anlam bulur.