Dini bilgiler El-Kabid ne demek? Allah'ın isimlerinden El-Kabid esmasının faziletleri nelerdir?

El-Kabid ne demek? Allah'ın isimlerinden El-Kabid esmasının faziletleri nelerdir?

Paylaş
El-Kabid ne demek? Allah'ın isimlerinden El-Kabid esmasının faziletleri nelerdir?

Arapça kökenli olan kabz ve kabid kelimeleri aynı kökten türemiştir ve anlamları da kısan, azaltan ve daraltan olarak bilinir. Esma-ül Hüsna'da yer alan esmalardan biri olan el kabid esması da dilediği zaman rızkını veren dilediği zaman ise rızkını kesen anlamındadır. Bu isimden Allah'ın (cc) rızkı verdiği gibi alabileceği şeklindedir. Allah'ın (cc) şerefli ve yüce isimlerinden biri olan El Kabid esmasının faziletleri nasıldır? Posta.com. tr için ayrıntıları ile derledik.

El kabid isminin Türkçe anlamı kollarını yoksulluk ve fakirlikle sınayan, rızkı kesen demektir. Bu ismi sık sık zikreden kişilerin bereket kapısı açılır ve hayırlı kazançlar elde ederler. 

Haberin Devamı

EL-KABİD NE DEMEK?

Birçok hadis kaynağında ve ayette bahsedildiği üzere Allah (cc) çeşitli nedenlerle kullarını sınar. Fakirlik ve yoksulluk da bir sınavdır ve kullar bunun bir sınav olduğunu fark ederek sonuna kadar sabrederler. İnkarcılar ise başlarına gelen bu olaylardan dolayı sürekli Allah'a (cc) isyan ederler.

Kur'an-ı Kerim'de insanların ibadete ve hayra yönelmesini sağlayan her şeyin Allah'tan (cc) geldiği bildirilmektedir. Sıkıntılar ve bela ise insanların nefsine uyması ve şeytanın vesveselerine uymasından kaynaklanır. Bu gibi durumlarda Allah (cc) kullarının rızkını keser ve onları bir imtihana sokar.

El kabid Türkçe anlam olarak rızkı kesen, kullarını fakirlik ve yoksulluk ile sınayan anlamına gelir. Allah (cc) nasıl ki kuluna rızkını veriyor ve bolluk içinde yaşamasını sağlıyorsa rızkını almak ve onu yoksulluk ya da fakirlik ile imtihan etmek de onun elindedir. 

Haberin Devamı

ALLAH’IN İSİMLERİNDEN EL KABİD ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Ya Kabid esmasındaki faziletleri saymakla bitmez çünkü çok fazla fazileti olan bir isimdir. Allah'ın (cc) korumasına sığınan bütün kullar tarafından sık sık zikredilmesi gereken bir esma olarak karşımıza çıkar. Yoksulluk, darlık ve fakirlik çeken Müslümanlar el kabid esmasını zikrederek bu durumdan kurtulmak ve çıkmak için Allah'tan (cc) yardım isterler.

Elbette Allah (cc) kullarının içten ve samimi dualarını geri çevirmeyecek kadar yüce ve büyüktür. Sık sık zikredilen el kabid esmasının hayırlısı ve Allah'ın (cc) izni ile bolluk ve bereket getirdiği bilinmektedir. El kabid esması bakara suresinin 245. ayetinde, bakara suresinin 156. ayetinde ve bakara suresinin 155. ayetinde geçer.

Bakara suresinin 245. ayetinde 'Allah (cc) darlık da verir genişlik de verir. Hepiniz ondan geldiniz ve döndürülüp ona götürüleceksiniz' buyurulmuştur. Bakara suresinin 156. ayetinde ise 'Onlar ki başlarına bir kötülük geldiği vakit, biz Allah'ın (cc) kullarıyız ve yine ona döneceğiz' derler buyurulmuştur. El kabid esmasının sıklıkla zikreden ve bunu alışkanlık haline getiren kişilerin bereket kapıları açılır.

Haberin Devamı

Yaptıkları işler çevresi tarafından övgü ve beğeni toplayarak hayırlı kazançlar elde etmesini sağlar. Namazlarda da sürekli olarak zikredilen el kabid esması kullara ölümü hatırlattığı için kişilerin manevi duygularını güçlendirir ve kalplerinin nurlanmasını sağlar.