Dini bilgiler El-Veli̇yy ne demek? Allah'ın isimlerinden El Veli̇yy esmasının faziletleri nelerdir?

El-Veli̇yy ne demek? Allah'ın isimlerinden El Veli̇yy esmasının faziletleri nelerdir?

Paylaş
El-Veli̇yy ne demek? Allah'ın isimlerinden El Veli̇yy esmasının faziletleri nelerdir?

El-Veliyy kelimesi hem hangi anlama geldiği ile ilgili hem de faziletlerinin ne olduğu ile ilgili sürekli araştırılan bir kelime olmaktadır. Bu konuda birçok insan ayrıntılı araştırmalar yapmaktadır. El-Veli̇yy Ne Demek? Allah'ın İsimlerinden El Veli̇yy Esmasının Faziletleri Nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

El veliyy kelime anlamı olarak, yardımcı ya da dost olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlamalar da günlük hayatta kullanılırken, bunun yanında dini açıdan, fazileti büyük bir öneme sahip olmaktadır. Genelde insani anlamda da özellikle derin ve de etkili bir anlama sahiptir. 

Haberin Devamı

 

EL-VELİ̇YY NE DEMEK?

El-Veliyy sözcük anlamı olarak bakıldığı zaman çok değişik biçimlerde tanımlanmaktadır. Kelime olarak açıklanacak olursa, dini açıdan anlamı da çok farklı olmaktadır. Genelde yardımcı ya da dost, Mü-min kullarının dostu olan ve yardım eden anlamında olmaktadır. 

 Allah, çok sevdiği kullarının dostu olmaktadır. Kullarında da her zaman yardım eder. Kullarının darlık ta da sorunları olduğu zaman bunları bilir ve kaldırır. Sevdiği kullarına ferahlık verir. Bunun yanında onları çok iyi işlere vakıf kılmaktadır.

 Kullarını nurlara çıkarırken her türlü karanlık işten de onları uzak tutmakta ve korumaktadır. Bu şekilde bakıldığı zaman Cenabı Allah buyuruyor ki: ‘Allah, iman eden kullarının velisidir. Kullarını karanlıklardan nura çıkarır.'

Haberin Devamı

 ALLAH'IN İSİMLERİNDEN EL VELİ̇YY ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

El-Veliyy esmasının kelime olarak anlamı ve bununla birlikte fazileti, havas ya da esrarı bulunmaktadır. Genel olaral El- Veliyy ismi şerifi, Allah'ın veli bir kulu olmak adına okunmaktadır. Bunun yanında uygku sırasında korkup, uyanan çocuklar için de çocuğun korkudan kurtulması amacı ile 46 defa okunmaktadır. Aynı zamanda her cuma günü geceleri 1000 kere "El-Veliyy Celle celalühü" denilerek, okunmaktadır.

Bütün bu okunan zikir ile birlikte bütün işler hayırlı bir şekle gelir ve her şey yolunda gider. Genelde "El- Veliyy" kelimesinin doğru bir biçimde okunması ya da doğru sayılarda okunması çok önemli olmaktadır. Bu kapsamda çok büyük bir kalp ya da iman ile birlikte okunması sonucunda da kişilerin bütün arzuları tam anlamı ile gerçeğe dönüşmektedir.

Bu konuda özellikle de Müslümanlar kendilerini dost edinen kişileri dost görmelidir. Bunun aksi olduğu zamanda kendilerinden olmayan kişileri de sırdaş ve dost görmemelidir. Tüm bu bağlamda El-Veliyy anlamı ile birlikte ifade edilmiş olmaktadır. 

 

 EL-VELİYY ESMASI 

El veliyy esması en hayırlı zikirlerden biridir. Okuyan kulların yüzünü güldüren ve Allah'ın dostluğuna sahip olmak isteyen kullar tarafından, en fazla zikredilen esma olmaktadır. Bu esmanın faziletine bağlı olarak, Allahu Teala çok sevdiği ve en hayırlı olan kullarının dostu olmaktadır.

Haberin Devamı

O kullarına yardım eder, kalplerini ferahlatır. Bu kapsamda El- veliyy esmasının geçmiş olduğu ayetlerde dostluklar ve yardımseverlik çok sık vurgulanmaktadır. Zikir olarak belli sayılarda çekilen bu esma; kulların ibadetlerini yaptıkları, Allah'a iman ettikleri şekilde Allah'ın da onlara dost olduğunu ve gönüllerini ferahlattığını ifade etmektedir.