Dini bilgiler Eş-Şehi̇d ne demek? Allah'ın isimlerinden Eş Şehi̇d esmasının faziletleri nelerdir?

Eş-Şehi̇d ne demek? Allah'ın isimlerinden Eş Şehi̇d esmasının faziletleri nelerdir?

Paylaş
Eş-Şehi̇d ne demek? Allah'ın isimlerinden Eş Şehi̇d esmasının faziletleri nelerdir?

Allah'ın Kuran'ı Kerim'de yer alan isimlerine Esma-İ Hüsna denir. Esma kelimesi, isim sözcüğünün çoğuludur. Hüsn kökünden türeyen Hüsna ise "en güzel" anlamına gelir. İslam inancına göre kainattaki en güzel isimler Allah'a mahsustur. Ona dua ve ibadet ederken bu isimlerin zikredilmesi gerektiği, birçok ayette belirtilmiştir. Allah'ın isimlerinden Eş Şehi̇d esması ne demek? Bu ismin faziletleri nelerdir sizler için derledik.

Şehit sözcüğü şahitlik anlamına gelen şehadet sözcüğünden türetilmiştir. Şehadet hem tanıklık hem de tanıklığa duyulan güven demektir. Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemde, Arap coğrafyasında, şahitliğine ve sözlerine gözü kapalı güvenilen kişiler için de Şehid ifadesi kullanılırdı. 

Haberin Devamı

Eş-Şehi̇d Ne Demek?

Eş Şehid, her şeye şahit olan, her sırrı bilen ve kendisinden bir şey saklanması mümkün olmayan demektir. Bu isim, Esma-i Hüsna'da yer alan Basar ve Semi isimleriyle yakın anlamlıdır. Basar, her şeyi gören; Semi ise her şeyi duyan anlamına gelir. Yüce Allah, kullarının kalbinin derinliklerinde yatan sırları bile bilir. Ondan bir şey saklanması mümkün değildir. 

 Eş Şehid isminin diğer isimlerden en önemli farkı Kuran'ı Kerim'de hem fail yani özne, hem de ism-i meful yani tümleç olarak kullanılmasıdır. Bu bağlamda ele alındığında Eş Şehid isminin hem şahit olunan hem de her yerde, her zaman şahit olunan manasına geldiğini söylemek mümkündür. 

Tasavvuf alimlerine göre kainat ve dünyada Allah'ın varlığını kanıtlayan sayısız ayet vardır. Ayet kelimesinin sözlük anlamı delildir. Buna kısaca Allah'ın tecellisi ya da zuhur etmesi de denir. Örneğin Muhyiddin İbn'ül Arabi'ye göre, Allah her an kainatta çeşitli sıfatlarıyla birlikte tecelli etmektedir. İnsan-ı Kamil olan, bu tecellilerdeki ilahi sırlara vakıf olur ve fenafillah yolunda ilerler. 

Haberin Devamı

 Eş Şehid ismi, her şeyi tüm detaylarıyla, noksansız ve doğru bilen anlamına gelir. Bu ismi tamamlayan ve açıklayan sözlerden biri Allah her yerde hazır ve nazırdır sözüdür. Hiçbir şey ve hiç kimse onun gözünden kaçamaz. Her şey onun bilgisi dahilindedir. 

Eş Şehid ismi birçok ayette geçmektedir. Örneğin Nisa Suresi'nin 33. ayetinde, mümin kullara yetimlerin hakkını vermesi emredilir ve Allah'ın her şeye tanık olduğu bildirilir. Yetimlerin hakkını yiyen kişiler ise ahiret gününde sorguya çekilecektir. 

Ahzab Suresinin 55. ayetinde ise Müslümanlar için kimlerin mahrem kimlerin namahrem olduğu sıralanır. İslami kurallara uygun yaşayan ve yaşamayan herkes bizzat Allah tarafından görülmektedir. Allah'ın şahitliğine inanmayan kafirler ya da bunun önemini kavramaktan uzak olan kişiler, Allah'ın emir ve yasaklarını umursamadıkları gibi Hz. Muhammed'in sünnetine de karşı çıkarlar. 

ALLAH'IN İSİMLERİNDEN EŞ ŞEHİD ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Haberin Devamı

Allah'ın her şeye tanıklık ettiğini bilen insanlar, haramdan uzak durup her zaman hayra ve helal olan şeylere yönelirler. Böylelikle hem kendi davranışlarına çekidüzen verirler hem de içinde yaşadıkları toplumun çok daha iyi olması için çabalarlar. 

Eş Şehid, insanları günahlardan, kötü davranışlardan ve çirkin sözlerden uzak tuttuğu gibi kişinin salih amel işlemesinde ve takva sahibi olmasında da önemli rol oynar.