Dini bilgiler Hamd nedir? Hamd ne demek TDK? Hamd olsun ne demek?

Hamd nedir? Hamd ne demek TDK? Hamd olsun ne demek?

Paylaş
Hamd nedir? Hamd ne demek TDK? Hamd olsun ne demek?

Hamd kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye de Arapçadan gelmiştir. Hamd kelimesi önüne gelen ekler ya da arkasından kullanılan kelimeler ile farklı anlamlara gelebilir. Hamd sözcüğü Türkçede methetmek, yüceltmek ya da övmek anlamlarında kullanılan bir sözcüktür. Hamd nedir ve hamd olsun ne demek, Posta.com.tr okurları için ayrıntıları ile derledik.

Hamd, Arapça bir sözcüktür. Hamd sözcüğü Türkçede "övmek, yüceltmek ya da methetmek" anlamlarında cümle içinde kullanılabilir.

Haberin Devamı

HAMD NEDİR?

Hamd kelimesi ile ülkemizde sık sık karşılaşmak mümkündür. Özellikle konuşma dilinde genellikle kullanıldığı için birçok kişi tarafından da ne demek olduğu merak edilmektedir. Hamd, kökeni Arapça bir sözcüktür ve Türkçede de çok eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Hamd, dilimizde övmek ya da yüceltmek anlamlarında kullanılır. Türk Dil Kurumundaki karşılığı da övmek ya da methetmek, yüceltmek anlamları ile karşımıza çıkar. Önüne gelen bazı ifadeler ya da arkasında kullanılan farklı kelimeler ile hamd kelimesini farklı anlamlarda da cümle içinde kullanmak mümkündür. Hamd etmek, hamd olsun gibi kullanımlar hamd kelimesi için doğru kullanımlardır.

HAMD NE DEMEK TDK?

Hamd sözcüğünün TDK sözlükteki karşılığı övmek, methetmek, yüceltmek anlamlarına gelir. Arapça bir sözcük olsa da çok uzun yıllardır Türkçede de kullanılmış olmasından dolayı herkes tarafından duyulmuş bir kelimedir. Bu nedenle de hamd kelimesini duyup anlamını bilmeyen kişiler ne demek olduğunu araştırmaktadır. Hamd kelimesi genelde hamd etmek üzerinden değerlendirilir ve kullanım alanına sahip olur. Hamd kelimesini hamd olsun olarak da sıkça duymak mümkündür.

Haberin Devamı

HAMD OLSUN NE DEMEK?

Hamd sözcüğü üzerinden oluşmuş bir sözcük öbeği olarak hamd olsun ile kullanıma sıklıkla rastlanmaktadır. Hamd olsun halinden memnun olma durumlarında söylenen bir şükretme söylemidir. Özellikle hayatının yolunda gitmesinden ve halinden memnun olması durumundan memnun olan kişiler hamd olsun diyerek Allah'a (CC) şükrederler. Hamd olsun bir bakıma Allah'ım (CC) sana şükürler olsun, verdiklerine şükürler olsun, halime şükürler olsun anlamında bir teşekkür söylemi olarak da kabul edilebilir. Genelde olumlu durumlar için kullanılır çünkü hamd olsun bir şükretme ya da teşekkür etme söylemidir.