Dini bilgiler Huşu nedir? Huşu TDK anlamı ve "huşu içinde olmak" kavramı

Huşu nedir? Huşu TDK anlamı ve "huşu içinde olmak" kavramı

Paylaş
Huşu nedir? Huşu TDK anlamı ve "huşu içinde olmak" kavramı

Huşu, Arapça bir sözcüktür ve Türkçemize de Arapça dilinden geçmiştir. Huşu kelimesi dilimizde "alçak gönüllülük" anlamına gelse de farklı anlamları da vardır. Huşu, "saygılı olma" ya da "gönlü korku dolu olma" anlamlarında da kullanılır. İşte, tüm detaylar.

Huşu, alçak gönüllü ya da saygılı anlamlarında kullanılan bir sözcüktür. Huşu kelimesi Arapça kökenlidir. Huşu, "gönlü korku dolu olma" anlamında da kullanılır.

Haberin Devamı

HUŞU NEDİR?

Huşu kelimesinin anlamı birçok kişi tarafından merak edilerek internetten araştırılmaktadır. Huşu, Arapça kökenli olsa da uzun zamandır dilimizde kullanıldığı için Türkçeye yerleşmiş olan sözcüklerdendir. Bu nedenle de sıklıkla duymak mümkündür. Huşu, alçak gönüllülük, gönlü korku ya da saygı ile dolmak anlamlarında kullanılır. Huşu kelimesi genelde huşu içinde şeklinde kullanılmaktadır. Hayranlık ve korkunun birbirine karıştığı duyguları ifade etmek için de huşu kelimesi kullanılabilir.

Dilimize farklı dillerden geçmiş ve uzun yıllardır sıklıkla kullanılmakta olan birçok sözcük vardır. Bu sözcükler günlük hayatta da sık sık kullanıldığı için her ne kadar Türkçe gibi gelse de kökenleri farklı dillerden gelmiş olabilir. Huşu da bu kelimelerden biridir ve Türkçeye Arapça dilinden geçmiştir.

Haberin Devamı

HUŞU NE DEMEK TDK?

Huşu, Türk Dil Kurumuna göre alçak gönüllülük, tanrıya boyun eğme, saygı ya da gönlü korku ile dolma anlamlarına gelen bir sözcüktür. Arapça kökenli olması nedeniyle Türkçeye de Arapça dilinden geçmiş olduğu bilinir. Ayrıca hayranlık ile korkunun karıştığı duyguları anlatmak için de huşu sözcüğü kullanılır. Huşu kelimesini yazılı kaynaklarda ya da edebi metinlerde daha sık görmek mümkündür.

HUŞU İÇİNDE SÖZLÜK ANLAMI

Huşu içinde olmak, bir şeyi yaparken Allah (CC) rızasını gözeterek yapmak demektir. Bu durumda hem Allah'a (CC) saygı göstermek hem de ondan korkmak nedeniyle yapılan eylemleri anlatmak mümkündür. Allah'ın (CC) yapılmasını emrettiği şeyleri hem ona saygı duyduğu hem de korktuğu için yapmak mümkün olur. Bu nedenle de eylemlerin Allah (CC) rızası için yapılmasını ifade etmek için huşu içinde kelimesini kullanmak mümkündür. Huşu içinde olmak sözlükteki anlamına göre de saygılı olmak ya da alçak gönüllü olmak demektir.