Dini bilgiler Seyr-ü süluk ne anlama gelir? Müslümanlıkta inanç yolunda insan-ı kamil olmanın aşamaları

Seyr-ü süluk ne anlama gelir? Müslümanlıkta inanç yolunda insan-ı kamil olmanın aşamaları

Paylaş
Seyr-ü süluk ne anlama gelir? Müslümanlıkta inanç yolunda insan-ı kamil olmanın aşamaları

Tasavvuf anlayışında dervişin "insan-ı kamil" olmak için girmiş olduğu manevi yola "seyr-ü süluk" denir. Bu yolda çeşitli duraklar ve makamlar vardır. Derviş, zaman içinde televvün eder, temkin durur. İslam'ın iç veya mistik yüzü olarak tanımlayabileceğimiz tasavvuf anlayışında, pek çok farklı durak yer alır. Seyr-ü sülük yolundaki durakları ve anlamlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Tasavvuf anlayışında, dervişin "şeriat, tarikat, hakikat ve mârifet itibariyle tam ve ergin insan" anlamına gelen "insan-ı kamil" olmak için girmiş olduğu manevi yola seyr-ü süluk denir.

Haberin Devamı

Seyr-ü Sülük yolunda çeşitli duraklar ve makamlar vardır. Bir duraktan diğerine geçmeye televvün, bir makamda kalmaya ise temkin adı verilir. Halden hale geçen dervişler ibn-i vakt, artık zamana ve mekana göre değişkenlik göstermeyen dervişler ise ehl-i vakt olarak adlandırılır.

TASAVVUFTA DİĞER DURAKLARIN ADLARI ŞUNLARDIR:

1- Kabz - Tutulma halidir. Kulun göğüs kafesi sıkışır. Kendisini sürekli huzursuz hisseder. Havfın 2. durağı olan kabz, "emin olduğun yerden korkmak" olarak tanımlanmıştır.

2- Bast - Bast ise korktuğun yerden emin olmak demektir. Bast halindeki dervişe münbasit denir. Bu halde olan dervişin zihni açık, gönlü şendir. Hiçbir şey onu kaygılandırmaz

3- Haşyet - Allah'ın Celal tecellileri dervişin gönlüne aksettiği için korkunun şiddeti artar. Haşyet hali sadece ariflerde ve insan-ı kamillerde görülür.

Haberin Devamı

4- Üns - Allah'ın Cemal tecellisidir. Kul bu makamdayken tüm korkularından ve endişelerinden arınır.

5- Cem - Cemin sözlük anlamı toplamak ve bir araya getirmektir. Derviş, cem makamındayken, her şeyde Allah'ın tecellisini görür.

6- Fark - Fark makamında Hak ile halk ayrılır.

7- Fenafillah - Dervişin nefsani vasıflarını ve benliğini tamamen yok etmesine fenafillah denir. Tasavvuf anlayışının en önemli kavramlarından biridir ve kelime anlamı tam olarak yokluk demektir. 

8- Bekabillah - Kulun Allah'ın vasıflarıyla beka bulmasıdır. Beka ender, Beka ise geri dönüşü olmayan beka demektir. Bu noktadan sonra müşahede yoktur.