Dini bilgiler Huri nedir? Huri ne demek TDK? Huri sözlük anlamı...

Huri nedir? Huri ne demek TDK? Huri sözlük anlamı...

Paylaş
Huri nedir? Huri ne demek TDK? Huri sözlük anlamı...

Dini metinlerde çok sık kullanılan huri kelimesi, sözcük anlamı doğrultusunda güzel kadın olarak ifade edilir. Farklı kökenlere sahip olarak öne çıkan bu sözcük, aynı zamanda dini açıdan taşımış olduğu anlamlar doğrusunda değerlendirilir. Huri nedir? Huri ne demek TDK? Huri sözlük anlamı hakkında merak edilenleri Posta.com.tr okurları için araştırdık.

Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş bir kelime olarak öne çıkan huri sözcüğü, Türkçede hala yaygın kullanılan kelimelerden biridir. Taşımış olduğu anlamı kapsamında ise güzel kadın anlamına gelir. Bu durum kelime anlamı ile birlikte öne çıkar. Aynı zamanda dini açıdan da öldükten sonra diğer tarafta bulunan güzel kadınlar olarak bir rivayeti bulunur.

Haberin Devamı

HURİ NEDİR?

Doğrudan kelime anlamı eşliğinde ele alındığı zaman bu sözcük güzel kadın anlamı taşır. Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan, yani güzel kadınlar söz konusu olduğu vakit onlara huri denir. Ancak rivayet kapsamında günlük yaşamda daha çok öldükten sonra diğer tarafta olacak güzel kadınlar şeklinde bilinir. Aynı zamanda cennet kızı veya sevgili gibi anlamlara sahip olduğunu da ifade etmek gerekir.

HURİ NE DEMEK TDK?

Huri kelimesi yerleşik olarak çok fazla kullanılan Türkçenin önemli sözlüklerinden biridir. Hem gerçek anlamı hem de mecazi anlamı ile ele alındığını ifade etmek mümkün. Bu doğrultuda farklı kelime ve kelime grupları eşliğinde Türk Dil Kurumu üzerinden belli anlamlara sahiptir.

Haberin Devamı
  • Güzel kadın
  • Sevgili
  • Cennet kızı

Özellikle Cennet kızı anlamı doğrultusunda günlük hayatta diğer tarafta bulunan güzel kadınlar şeklinde anlamı üzerinden çok fazla bilinir. Ancak aslında gerçek kelime anlamı doğrultusunda güzel kadın olarak kullanılır.

HURİ SÖZLÜK ANLAMI

Huri kelimesi aslına bakılırsa daha çok dini açıdan öne çıkan ve taşımış olduğu anlamı ile bilinir. Fakat köken olarak sözlük anlamı üzerinden ele alındığı vakit, huri kelimesi güzel kadın şeklinde ifade edilir.

Aynı zamanda Arapça üzerinden bakıldığı vakit yine sevgili anlamına geldiğini söylemek mümkündür. Diğer yandan özellikle Cennet kızı ya da cennetin kızı gibi anlamlar eşliğinde Huri olarak bilinir. Bu bağlamda öldükten sonra diğer tarafta bulunan güzel kadınları ifade eden bir rivayeti bulunur.