Dini bilgiler İtikadi mezhepler nelerdir? İtikadi mezheplerin isimleri ve özellikleri...

İtikadi mezhepler nelerdir? İtikadi mezheplerin isimleri ve özellikleri...

Paylaş
İtikadi mezhepler nelerdir? İtikadi mezheplerin isimleri ve özellikleri...

İtikat, inanç anlamına gelir. Kelam ilmi, itikat ile ilgili meseleleri inceler. 632 yılında Hz. Muhammed'in vefat etmesinin ardından kelam ve itikat ile ilgili konularda görüş ayrılıkları ortaya çıkmış, bu da birçok mezhebin kurulmasına neden olmuştur. İtikadi mezhepler Ehl-i Sünnet ve Ehl-i Bidat olmak üzere ikiye ayrılır. İtikadi mezheplerin isimlerini, kurucularını ve genel özellikleri hakkında merak edilenleri derledik. 

İslam'da mezhepçilik yapmak yasaktır. Al-i İmran Suresinin 103. ayetinde, tüm Müslümanların Allah'ın ipine sarılması ve fırkalara yani mezheplere ayrılmaması gerektiği bildirilir. Buna rağmen görüş ayrılıkları nedeniyle yüzlerce mezhep kurulmuştur. 

Haberin Devamı

İTİKADİ MEZHEPLER NELERDİR?

Başlıca itikadi mezhepler şunlardır: 

1- Selefiye 

2- Vahhabilik 

3- Maturidilik 

4- Eşariye 

5- Mutezile 

İTİKADİ MEZHEPLERİN İSİMLERİ VE ÖZELLİKLERİ

1- Selefilik

Hz. Muhammed'in vefatının ardından kurulan ilk mezheplerden biridir. İbn Teymiye'nin öncüsü olduğu Selefiler, akıldan çok nakle önem verirler. Aktarılan tüm hadislerin doğru olduğuna inanırlar. Sahabelerin veli olduklarına inanan Selefiler, aklın, iman konusunda yetersiz olduğuna inandıkları için, kelamcılar ve batıniler tarafından eleştirilmiştir. 

2- Vehhabilik 

18. asırda kurulan Vehhabilik, şefaat konusunda diğer mezheplerden ayrılır. Onlara göre ahiret gününde Hz. Muhammed hiçbir kula şefaat edemez. Bu kudret sadece Allah'a aittir. Vehhabi mezhebine mensup olan kişiler, bidatlar konusunda katı bir tutum sergilemişlerdir. Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında yer almayan her şeyi bidat olarak görüp reddetmişlerdir. 

Haberin Devamı

3- Maturidilik 

Maturidilere göre, Allah kadın peygamber göndermemiştir. Eğer göndermiş olsaydı Kuran'da örnek olması açısından mutlaka ismi zikredilirdi. Maturidilik, külli iradenin yanı sıra cüzi iradenin varlığına inanırlar. Onlara göre insan seçimlerinde özgürdür. Şayet özgür olmasaydı mahşer gününde yargılanması manasız olurdu. 

4- Eşarilik

Eşarilik ile Maturidilik, birçok itikadi konuda karşı karşıya gelmiştir. Eşarilere göre, cüzi irade yoktur. Her şey Allah'ın rızası ve takdiri ile olur. Eşarilere göre Allah, Allah, kullarından gücü yetmeyeceği şeyler de isteyebilir. Ancak Maturidiler, bunun Allah'ın adaletine uygun düşmeyeceğini düşünerek karşı çıkmışlardır. Eşarilerin en önemli temsilcisi Kimya-yı Saadet ve Kalplerin Keşfi kitaplarının yazarı İmam Gazali'dir. 

5- Mutezile 

Mutezile, bir köşeye çekilenler demektir. Mutezile 8. yüzyılda Hasan Basri tarafından kurulmuştur. Mutezile, İslam filozoflarının ahiretten sonra "cismani dirilme yok" görüşüne karşı çıkmıştır. Farabi ve İbn-i Rüşd'ün "Alem ezelidir" görüşlerini de eleştirdiler. Onlara göre alem değil Allah ezelidir. Alem ise diğer varlıklar gibi sonradan yaratılmıştır. Ebü'l Allaf, Vasıl b. Ata ve Nazzam Mutezile'nin temsilcileri arasında yer alır.

Haberin Devamı