Dini bilgiler İtikat nedir? İtikat ne demek TDK? İtikat sahibi kime denir?

İtikat nedir? İtikat ne demek TDK? İtikat sahibi kime denir?

Paylaş
İtikat nedir? İtikat ne demek TDK? İtikat sahibi kime denir?

İtikat kelimesi Arapçada bir şeyi sıkı sıkı bağlamak ya da bir şeye sıkı sıkıya bağlanmak anlamına gelen ''akd'' kökünden türetilmiştir. Akd kelimesi aynı zamanda sözleşme ve anlaşma manasına gelir. Aynı kökten türemiş olan akide kelimesi, itikat ile eş anlamlıdır. İslam'ın yayılmasından sonra daha çok kullanılmaya başlanan itikat sözcüğü, Allah'a kalben iman etmek ve onun adaletine güvenmek demektir. İtikat ne demek? İtikat sahibi kime denir? Posta.com.tr okurları için derledik.

İtikat kelimesi Arapçada bir şeyi sıkı sıkı bağlamak ya da bir şeye sıkı sıkıya bağlanmak anlamına gelen ''akd'' kökünden türetilmiştir.

Haberin Devamı

Dini kitaplarda itikat sahibi olan kişiler için kullanılan sıfatlar şunlardır:

 1- Mümin: İman kelimesinden türetilmiştir. Allah'ın birliğine ve tekliğine, Hz. Muhammed'in diğer peygamberler gibi onun elçisi olduğuna, ahiret gününe, meleklere, kadere ve kazaya iman eden kişilere mümin denir.

2- Mutekit: Dinin gerekliliklerini yerine getiren, harama el uzatmayan, Allah'a iman eden

3- Mutmain: İtminan sözcüğünden türetilen mutmain, Allah'ın varlığından emin olan, kalbi Allah sevgisiyle dolu olan kişi demektir. Mutmainde mutekit ve müminden farklı olarak inancın yanı sıra bilgi de vardır. Bu nedenle itminan ile tasavvufi bir terim olarak marifet, genellikle birlikte kullanılır.

İTİKAT NEDİR?

İtikat kelimesinin ilk anlamı gönülden bağlılık ve inançtır. İman ve itminan kelimeleri, itikat sözcüğünün yerine kullanılır. İtikatta esas olan görmeden inanmak ve ne olursa olsun inancından vazgeçmemek anlamına gelir. Bu nedenle birçok sözcükte itikat kelimesi sağlam ve güçlü inanç şeklinde tanımlanır.

Haberin Devamı

İTİKAT NE DEMEK TDK?

İtikat, kainatın ve tüm varlıklarından Allah tarafından yaratıldığına, mahşer gününde herkesin diriltilip dünyada yaptıklarından hesaba çekileceğine inanmak demektir.

İYİKAT SAHİBİ KİME DENİR?

 İslam alimlerinin büyük çoğunluğuna göre itikat sahibi olmak için kalben tasdik yeterlidir. Bazı din bilginleri ise dil ile ikrar etmenin de kalben tasdik kadar önemli olduğunu dile getirmişlerdir. Ancak can ve mal güvenliği tehlike altındayken kişi dil ile dinini inkar edebilir. Allah, kalplerin içindekini bildiği için bu günah sayılmaz.

 Kafir, Münafık, Münkir, Zındık, Kefere ve Mülhit kelimeleri itikat sahibi ile zıt anlamlıdır.

 Örnek Cümleler:

  • Kalbinde itikat olan insan, Allah'tan başka kimseden korkmaz.
  • O hem itikat sahibi hem de çok bilgili bir kişi.