Dini bilgiler Mevlid Kandili gecesinde hangi namaz kılınır, kaç rekattır? Mevlid Kandili duası (Türkçe)

Mevlid Kandili gecesinde hangi namaz kılınır, kaç rekattır? Mevlid Kandili duası (Türkçe)

Paylaş
Mevlid Kandili gecesinde hangi namaz kılınır, kaç rekattır? Mevlid Kandili duası (Türkçe)

Mevlid Kandili gecesinde, milyonlarca Müslüman Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in dünyayı teşriflerini kutlamak amacıyla cami, mescit ve evlerinde ibadetler edecek. Kadir gecesinden en kıymetli gece olarak bildirilen Mevlid Kandili gecesinin rahmet ve bereketinden faydalanmak isteyen pek çok kişi ise akşam saatlerinden itibaren Mevlid Kandili gecesinde hangi namaz kılınır? Mevlid Kandili duası nedir? araştırması yapmaya başladı…

Mevlid Kandili gecesinde kılınacak namaz pek çok kişi tarafından araştırılıyor. İslami dini için önemli geceler olan Regaib, Berat, Miraç ve Mevlid geceleri bir kandil gibi nuru ile dünyayı aydınlattığı için kandil olarak anılmış, bu gecelerde inananlar Allah-u Tealâ’ya tevbe istiğfarlarını sunmuş dualar ve ibadetler etmiştir. Kandil gecesinin nurundan, feyzinden ve bereketinden nasiplenmek isteyenler için Mevlid Kandili’nde kılınacak namaz ve edilecek duayı bir araya getirdik…

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ GECESİNDE HANGİ NAMAZ KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Dini kaynaklarda Mevlid Kandili namazı adı altında bir namaz bulunmamaktadır. Bununla birlikte İslam alimleri kandil gecelerinde tesbih namazı kılınmasını tavsiye etmiştir.

TESBİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Tesbih namazı genellikle 4 rekat olarak kılınmaktadır. Namazı kılan kişi isterse iki rekatta bir selam vererek isterse 4 rekat namazı tek selamda kılabilir.

TESBİH DUASININ TÜRKÇE-ARAPÇA OKUNUŞU, ANLAMI

Türkçe okunuşu: Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim." 

Arapça okunuşu:

Anlamı: "Allah’ı bütün noksan sıfatlardan tenzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah'adır.

TESBİH NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

Tesbih namazına “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır.

Haberin Devamı

TESBİH NAMAZI KILINIŞI

Niyet edip tekbir getirdikten sonra

Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir.

Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.

Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.

Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

MEVLİD KANDİLİ DUASI NEDİR?

"Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed'e ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle ) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Elhamdülillahi Rabbil Alemin…

Ey mahlûkatı yoktan vâreden, hata ve kusurlarımıza bakmaksızın biz kullarına mağfiret kapısını açan, zayıfların yardımcısı, günahların bağışlayıcısı, âlemlerin tek sahibi olan Yüce Allahım!

Haberin Devamı

Bizleri en güzel biçimde yarattın, sayısız nimetlerinin içerisinde bulunuyoruz. Bu nimetlerin en büyüğü, bize ihsan ettiğin İslam, iman ve Kur'an'dır. Bizleri ebediyen bu lütuftan ayırma ya Rabbi!

Sana sonsuz şükürler olsun Ya Rab! Sen bütün mahlûkata merhametli, bilhassa mü'minlere lütufkârsın. İnanmış insanlar olarak bizler de Senin huzuruna geldik, sana yönelip ellerimizi açtık, yalvarıyoruz, dualarımızı kabul eyleyip bizleri huzurundan boş çevirme ya Rabbi!

Kıyamet gününün tek sahibi Sensin. Bize orada lütfunla, merhametinle, ebedi saadetin ve cennetinle ikram eyle ya Rabbi!

Yalnız Sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizlere ilahi rahmet hazinenden bol bol yardım ihsan eyleyip bizleri ibadetin, itaatin hayırlı ve nurlu yolundan ayırma ya Rabbi!

İman ve hidayet üzere devamlı olmayı, müttakîlerin yolundan gitmeyi, şu kısacık dünya hayatımızı iffetimiz, şerefimiz ve haysiyetimizle geçirmeyi nasib eyle ya Rabbi!"

Haberin Devamı