Dini bilgiler Sünnetullah nedir? Sünnetullah ne demek TDK? Sünnetullah örnekleri...

Sünnetullah nedir? Sünnetullah ne demek TDK? Sünnetullah örnekleri...

Paylaş
Sünnetullah nedir? Sünnetullah ne demek TDK? Sünnetullah örnekleri...

Sünnetullah, her şeyin Allah (CC) tarafından bir düzen içinde yaratılmış olması demektir. Kaderi açıklamak için Kur'an'da da sürekli kullanılan bir kelimedir. Allah'ın (CC) her şeyi bir ölçüde yaratmış olması anlamına gelmektedir. Sünnetullah nedir ve sünnetullah örnekleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Dünyadaki her şeyin belirli bir düzen içinde yaratılmış olması Sünnetullah olarak karşımıza çıkar. Kaderin açıklanmasında sünnetullah kelimesi sık sık kullanılır.

Sünnetullah nedir?

Allah'ın (CC) dünyada ve kainatta her şeyi düzenli bir şekilde yaratmasına yani düzenine sünnetullah denir. Bu terim bazı kaynaklarda adetullah olarak da geçer ve İslami bir kavram olarak kabul edilir. Allah (CC) yaratırken her şeyi birbirine göre ve belli bir dengede yaratmıştır. Canlı ya da cansız tüm varlıkların bir yaradılış sebebi vardır ve buna da sünnetullah denir. Kur'an-ı Kerim'de kader kavramının anlatılması için sünnetullah sözcüğü sıklıkla kullanılmıştır. Çünkü kader de kelime anlamı olarak ölçü demektir ve her şeyin belirli bir ölçüde yaratılmış olması da sünnetullah ile açıklanır.

Sünnetullah ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre sünnetullah sözcüğünün iki anlamı vardır. Bu anlamlardan ilki Allah'ın (CC) yeryüzündeki değiştirilmez kanunları belirlemiş olduğu prensip ve kurallar demektir. İkinci olarak ise Allah'ın (CC) varlık dairesi içinde her şeyi birbiri ile uyum içinde yaratmış olması anlamındadır. Dünya üzerindeki her şeyin birbiri için yaratılmış olması ve her şeyin birbirine ihtiyaç duyması tamamen bu yaratılıştan kaynaklanmaktadır. Allah (CC) tarafından belirlenmiş olan yasalar ve düzen, tüm canlı ve cansız varlıkların yaşamak zorunda olduğu her şeyi sünnetullah ile açıklamak mümkündür.

Sünnetullah örnekleri

Her şeyin neden sonuç ilişkisi içinde olması ve yaratılmış her şeyin var olmak için birbirine ihtiyaç duyması sünnetullah örneği olarak verilebilir. Yılın dört mevsimden ve günlerin de 24 saatten oluşması bir sünnetullah örneğidir. Günün yarısında gece, yarısında gündüz olması ya da yer çekimi yasası da bir sünnetullah örneğidir. Ateşin yakıcı olması, suyun ateşi söndürme gücü olması, sıcakların ve soğukların oluşması gibi evren olayları da Allah'ın (CC) kurallarıdır ve sünnetullah olarak kabul edilir.

Haberin Devamı