Ramazan En-Nafi̇ ne demek? Allah'ın isimlerinden En Nafi̇ esmasının faziletleri nelerdir?

En-Nafi̇ ne demek? Allah'ın isimlerinden En Nafi̇ esmasının faziletleri nelerdir?

Paylaş
En-Nafi̇ ne demek? Allah'ın isimlerinden En Nafi̇ esmasının faziletleri nelerdir?

İslami terminolojide, tasavvufta ve divan edebiyatında genellikle "Darr" ismi ile birlikte kullanılan Nafi, "Nef" kökünden türetilmiştir. Nef, sayfa, nafi ise faydalı anlamına gelir. Allah'ın kainatta yarattığı her şeyde bir ölçü ve yarar vardır. Örneğin güneş dünyanın hem ısı hem ışık kaynağıdır. Esma-i Hüsna'da yer alan En Nafi isminin anlamını ve faziletleri hakkında merak edilenleri derledik.

 Bu isimle aynı kökten türeyen Nefi de yararlı, hikmeti ve faydası bol olan demektir. 17. yüzyılın en ünlü hiciv ve kaside yazarlarından biri olan Nef-i, Siyam-ı Kaza adlı eseriyle tanınır. 

Haberin Devamı

 EN-NAFİ̇ NE DEMEK?

En- Nafi, yeryüzünde yarattığı tüm varlıklar için faydalı şeyler yaratan ve kulunu kendisine fayda sağlayacak şeylere yönlendiren demektir. 

Allah'ın yarattığı nimetler sonsuzdur ve her biri şükür vesilesidir. Çünkü Allah, karşılık beklemeden, sadece insanların ve diğer varlıkların iyiliği için nimet verir. Lütuf ve ihsanı gibi merhameti de sonsuz olan Allah-u Teala, insana akıl ve irade vererek, onu nimetlerin en yücesiyle ödüllendirmiştir. Bu sayede insan, meleklerden de cinlerden de üstün kılınmış ve yeryüzünde Allah'ın halifesi olmuştur. 

Düşünme yetisi, muhakeme, hayal kurma, karar verme gibi nitelikler sadece insana mahsustur. Bunun dışında günlük rızkımız da En-Nafi isminin bir tecellisidir. 

Haberin Devamı

Ed-Darr ise zararlı şeyleri yaratan anlamına gelir. Faydalı şeyler insan için şükür kaynağıyken, zararlı şeyler isyana yol açmamalıdır. 

 ALLAH'IN İSİMLERİNDEN EN NAFİ̇ ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

En- Nafi esmasının faziletlerinin başında hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğini bilmek gelir. Bu nedenle En Nafi ve Ed Darr isimleri bir arada kullanılır. Ancak bu karşıtlık, bir çelişki değil, bir bütünlüktür. Zira İslam alimlerine ve mutasavvıflarına göre karanlık olmadan aydınlığı bilmek olanaksızdır. Aynı şekilde sıcak ancak soğukla; iyi ancak kötüyle bilinebilir. 

"Evrendeki her şey zıddıyla kaimdir." sözüyle anlatılmak istenen de budur. Bu nedenle Esma-i Hüsna'da yer alan birçok isim, birbirleriyle taban tabana zıtmış gibi görünse de aslında birbirlerini tamamlayan isimlerdir. Tasavvufta Allah'ın isimlerinden bir diğeri Cami'ül Ezdad yani zıtları bir araya getiren, çokluğu birliğinde bulundurandır. 

En- Nafi ve Ed- Darr gibi birbirleriyle zıt olup birbirlerini tamamlayan diğer isimler şunlardır: 

Muiz - Aziz Kılan, Mertebesini ve mevkiini yükselten 

Muzill - Rezil eden, 

Hâdi - Hayırlara vesile kılan, hidayete erdiren 

Mudil - Saptıran 

Halim - Takva sahibi kullarına, tövbe edip aynı günahı işlemekten sakınanlara yumuşak davranan 

Kahhar - Kafirlere hak ettikleri cezayı veren 

Haberin Devamı

Basid - Bol bol rızıklandıran 

Kabid - Rızkı kısan, kulunu fakirlikle ve açlıkla sınayan 

En Nafi ismini tespih etmek, kulun Allah'ın yarattığı güzel ve faydalı şeyleri hatırlamasına ve bol bol şükretmesine vesile olur. Bu nedenle En- Nafi ismi başta beş vakit namazlar olmak üzere tüm ibadetlerde sık sık zikredilmelidir.