Ramazan Kulağa damla damlatmak orucu bozar mı? Kulağa su kaçması orucu zayıflatır mı?

Kulağa damla damlatmak orucu bozar mı? Kulağa su kaçması orucu zayıflatır mı?

Paylaş
Kulağa damla damlatmak orucu bozar mı? Kulağa su kaçması orucu zayıflatır mı?

Oruç tutmak İslamiyet dininde Müslümanlar için en önemli ibadetler arasında gelmektedir. Ramazan ayı her senenin belirli zamanlarında bir aylık süreyi içermektedir. Müslümanlar da bu bir aylık sürede oruç tutmaktadır. Günün sonunda gelen iftar saatinde oruçlarını açmakta ve sahur saatlerinde de sahur yapmaktadırlar. Oruç tutmak demek yiyecek, içecek, sigara ve cinsel ilişki gibi çeşitli şeylerden uzak durmak demektir. Fakat bireyler günlük yaşamlarında sağlık açısından bazı durumları yapmak zorundadır. Burna ya da kulağa damla damlatmak bu durumlardan sadece bir tanesidir. Damla damlatma meselesi her sene oruç tutmakla ilgili sorulan sorular arasındadır. Kulağa damla damlatmak orucu bozar mı, kulağa su kaçması orucu zayıflatır mı detayları ile derledik.

Ramazan ayında tutulan orucun bozulmaması veya tehlikeye girmemesi için Müslümanlar çeşitli şeylere dikkat ederler. İlaç içmemek bu dikkat edilen şeylerden bir tanesidir. Orucu bozan şeylerden biri de vücuda su yardımıyla giren ilaçlardır. İnsanlar damla damlatma eyleminin ilaç konusunun neresinde olduğunu merak etmekte ve araştırmaktadır. Sadece damla damlatmak değil kulağa su kaçması gibi kazaların da tutulan orucu ne derece etkilediği tartışılmaktadır.

Haberin Devamı

KULAĞA DAMLA DAMLATMAK ORUCU BOZAR MI?

Bu başlık altında ilk olarak insan vücudunun nasıl yapıda yer aldığını bilimsel olarak açıklamak gerekmektedir. Öncelikle şu bilinmelidir ki kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Bu kanalı ise kulak zarı tıkamaktadır. Yani bu kanaldan boğaza herhangi bir sıvı gitmesi bilimsel olarak imkansızdır. Orucun bu durumda bozulmaması demek su ya da kullanılan ilacın boğaza ulaşmaması demektir. Kulak zarı da bu ulaşma yolu olan kanalı tıkadığı için kulağa damlatılan damla orucu bozmamaktadır. Çünkü damla boğaza ulaşmaz.

KULAĞA SU KAÇMASI ORUCU ZAYIFLATIR MI?

Oruçla ilgili bireyler çeşitli sorular sormaktadır. Bu sorular arasındaki en önemli konu da sıvı meselesidir. Elbette ki ağızdan alınan sıvı direk olarak boğaza yani mideye ulaştığı için orucu bozar. İnsanlar su ile günlük yaşamlarını geçirmektedir. Oruç tutarken banyo yapılır mı, kulağa su kaçması orucu zayıflatır mı gibi sorular sıklıkla sorulan sorulardır. Bilindiği gibi banyo yapılırken elbette ki ister istemez kulağa su kaçar. Fakat kulağa kaçan su kulaktaki kanal tıkalı olduğu için boğaza ulaşmaz ve orucu da bozmaz. Yani kulak ile boğaz arasında yer alan bu kanalı kulak zarı zaten tıkamaktadır. Kulağa su kaçması orucu bozmayacağı gibi tutulan orucu da zayıflatmaz. Diyanet Kurulu da bu konu hakkında Müslümanların içinin rahat olması için çeşitli açıklamalar yapmıştır. Orucun zayıflaması demek kişinin kararsız kalarak bir eylem neticesinde orucunu bozup bozmadığını bilmemesi demektir. Orucu zayıflatan hatta bozan şeyler elbette ki İslamiyet dininde vardır. Oruç tutmak sadece aç ve susuz kalmak değildir. Kişinin nefsine hakim olmayı öğrenmesi ve ahlaklı yaşamaya devam etmesidir. Kulağa su kaçması eylemi orucu zayıflatan şeyler arasında sayılmamaktadır.

Haberin Devamı