Sağlık Bayramda diş sağlığı için uzman uyardı: Yarım saat geçmeden fırçalamayın!

Bayramda diş sağlığı için uzman uyardı: Yarım saat geçmeden fırçalamayın!

Paylaş
Bayramda diş sağlığı için uzman uyardı: Yarım saat geçmeden fırçalamayın!

Kurban Bayramı'nda etin ve şekerli yiyeceklerin kullanımıyla ilgili tavsiyelerde bulunan Diş Hekimi İpek Cebeci, asitli içecekler tüketildikten sonra diş fırçalama uygulamasının en az yarım geçtikten sonra yapılması gerektiğini söyledi ve nedenini açıkladı.

BÜŞRA ÖZBELLİ/ Posta.com.tr Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketiminin artması nedeniyle uyarılarda bulunan Diş Hekimi İpek Cebeci, asitli içeceklerden sonra diş fırçalamak için yarım saat beklemek gerektiğini ifade etti. İşte nedeni.

Haberin Devamı

Diş Hekimi İpek Cebeci, "Kurban Bayramı tabii ki etin, şekerli yiyecek ve içeceklerin çok tüketildiği bir dönem. Bu nedenle diş bakımına ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. Zaten günde 2 kere mutlaka dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor. Sabahları kahvaltıdan sonra akşamları da yatmadan önce fırçalamayı tercih edebiliriz. Doktorun tavsiyesine göre de ara yüz fırçasını ve diş ipini her gün uygulamalıyız. Ekstra olarak da ağız gargaraları kullanılmasını her zaman öneriyoruz." dedi.

Kurban Bayramı'nda ekstra bir yiyecek yükünün olması nedeniyle özellikle tansiyon ve şeker hastalığı olanların ilaç kullanımına devam etmesi gerektiğini vurgulayan Cebeci, "Özellikle diyabet ağız sağlığını çok fazla etkilediği için hastalarımızın bu dönemde de yediklerine dikkat etmesi gerekiyor. Ekstra oluşabilecek komplikasyonları önlemek adına." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Et tüketildiğinde genelde kürdan kullandığını ancak kürdanı kullanma şeklinin çok önemli olduğunu belirten Cebeci, "Tek bir alanda kullansanız sorun değil ama birçok alana kürdanın girdiğimizde diş eti çekilmesine, diş etine zarar görmesine sebep olduğunda için dikkatli kullanılmasını öneriyoruz. Diş aralarına yiyecek kaçtığında mümkün olduğu kadar diş ipi kullanılmasın ve  ara yüz fırçası kullanılmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Kurban Bayramı'nda sık tüketilen asitli yiyeceklerin dişlere zarar verdiğini söyleyen Cebeci, asitli içecekler tüketildikten sonra yarım saat bekleyip ardından dişlerin fırçalanmasını anlattı.

"Ağız dengesi için tükürüğün asitli içeceklerden sonra bir dengeye kavuşması gerekiyor. ph düzeyinin ayarlanması için bir yarım saat en az beklememiz gerekiyor ki dişlerimizi fırçaladığımızda o asit ağzımıza eğer kalırsa biz fırçalamaya birlikte aynı zamanda diş yapısını bozmuş oluyoruz. Diş minesinin aşınmasına sebep oluyoruz. Asitli içecekler diyorum ama mesela buna portakal suyu, limonata gibi asiditesi yüksek içecekler de dahil. O yüzden biz genelde bir yarım saat ağızda PH dengesi olması için bir yarım saat geçmesini ve ardından fırçalama yapmayı öneriyoruz. Yoksa dişlerimize aşınmalar meydana gelebiliyor."

Haberin Devamı

Diş Hekimi İpek Cebeci, fırçalama imkanı yoksa sadece suyla çalkalamanın bile faydası olduğunu söyledi.

"Diş fırçalama imkanı yoksa tuzlu su, bir ağız gargarası öneriyoruz. Onun dışında tabii ki de hani şekerli yiyeceklerin de ağzınızı kalması çok iyi bir şey değil. Çünkü orada bakteri birikimine neden olacağını için çürüklere yol açacak. Biz rutin olarak günde 2 kere diş fırçalamayı öneriyoruz ama şekerli yiyeceklerden sonra da ek bir fırçalamaya birlikte çürümeyi engelleyebiliriz."