Beden Sağlığı Alzheimer'ın asıl belirtisi unutkanlık değilmiş! Takıntılılar dikkat: Risk gittikçe yükseliyor!

Alzheimer'ın asıl belirtisi unutkanlık değilmiş! Takıntılılar dikkat: Risk gittikçe yükseliyor!

Paylaş
Alzheimer'ın asıl belirtisi unutkanlık değilmiş! Takıntılılar dikkat: Risk gittikçe yükseliyor!

Alzheimer, son yılların gittikçe artan ve yaygınlaşan rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Özellikle 45 yaş üstünü tehdit eden bu rahatsızlık dünyanın her yerinden milyonlarca insanı pençesine almış durumda. Sanılanın aksine ise Alzheimer hastalığının asıl belirtisi unutkanlık değil! İşte 10 yıl önceden Alzheimer geliyor, diyen o belirtiler ve riski düşürme yöntemleri hakkındaki uzman görüşleri...

Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel bir sağlık sorunu olarak tanımladığı alzheimer hastalığı, son yıllarda hızlı bir şekilde artmaya başladı. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, bu hızlı artışın sebebini yaşlı nüfusun artmasından kaynaklandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Dünya ile birlikte Türkiye’de de yaş ortalamasının arttığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, ilerleyen yıllarda alzheimer hastalığına yakalanmamak için neler yapılabileceği hakkında bilgi vererek, yapılan çalışmalarda alzheimer hastalığında genetik geçişinin yüzde 5 olduğunun gözlemlendiğini ifade etti. Genetik geçiş oranının çok yüksek olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, kaliteli bir hayat yaşayarak Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin azaltılabileceğini söyledi. Dr. Dr. Fait İlik, "Alzheimer hastalığı, 40 ile 65 yaş arası hastalarda 20 kişide 1, 65 yaş üstü hastalarda 14 kişide 1 ve 80 yaş üzeri hastalarda 6 kişide bir gibi görülme oranına sahiptir.

Haberin Devamı

Sıklıkla 65 yaş üzerinde görülen Alzheimer hastalığının erken yaşlarda da görülebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Faik İlik, “Alzheimer hastalığı yaygın görülen bir bunama nedenidir ve beyin hücrelerinde tahribata neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Hastalarda düşünce ve hafıza bozuklukları görüldüğü gibi davranışsal belirtiler de gözlemlenir. İlk belirtiler unutkanlık olarak başlasa da zaman içinde hastanın günlük yaşamını devam ettirmesini de etkileyebilir” dedi.

Sadece yaşanan unutkanlık durumlarında tek başına alzheimer hastalığından bahsedilemeyeceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, “Yaş ilerledikçe bilişsel fonksiyonlarda gerileme olabileceği için unutmak olağan olabilmektedir. İnsan kendi unutkanlığını kendisi farkına varıyorsa burada alzheimer hastalığından söz etmemiz mümkün değildir. Özellikle hasta kendi unuttuğunu unutuyor ve günlük aktivitelerini yapmakta zorluk çekiyorsa o zaman alzheimer hastalığından bahsedilebilir. Bahsettiğimiz bu unutkanlıklar günlük hayatı devam ettiremeyecek şekilde olmalıdır” dedi.