Beden Sağlığı HGP yüksekliği nedir, neden olur? Hemoglabin yüksekliği nasıl anlaşılır?

HGP yüksekliği nedir, neden olur? Hemoglabin yüksekliği nasıl anlaşılır?

Paylaş
HGP yüksekliği nedir, neden olur? Hemoglabin yüksekliği nasıl anlaşılır?

HGB yüksekliği, "normal kabul edilen aralığın üstündeki yüksek Hemoglobin değeri olarak ifade edilir. Genelde bu durum polisitemi belirtisi olarak ön plana çıkar. Bu vücutta çok fazla alyuvar üretilmesi ile kanın akışkanlığının bozulmasına neden olur. HGB yüksekliği nedir, neden olur? Hemoglobin yüksekliği nasıl anlaşılır? HGB hakkında tüm detayları posta.com.tr okurları için derledik.

Hemoglobin, kemik iliğinde üretilen, alyuvarlarda depolanan kana kırmızı rengini veren demir açısından oldukça zengin bir proteindir. Bu protein, alyuvarların, ciğerlerden aldığı oksijeni vücuda taşımasına ve karbondioksiti toplayarak atılmak üzere ciğerlere getirmesine yardımcı olur. 

Haberin Devamı

Solunum organından dokulara oksijen, dokulardan kese solunum organının karbondioksit taşıyan yapısı hemoglobin olarak bilinir. O yüzden sürekli olarak çalışması gereken hemoglobin büyük bir öneme sahiptir ancak belli sebeplerden dolayı HGB yüksekliği, yani hemoglobin yüksekliği söz konusu olabilir. HGB yüksekliği bu doğrultuda "Yüksek Hemoglobin Değeri" olarak geçer.

HGB YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Yüksek Hemoglobin değeri yani HGB yüksekliği, çok fazla kırmızı kan hücreniz olduğu anlamına gelir. 

Yüksek hemoglobin sayısı eşiği, bir tıbbi uygulamadan diğerine biraz farklılık gösterebilir. Genellikle erkeklerde desilitre (dL) kan başına 16,6 gramdan ve kadınlar için 15 gr/dL'den fazla hemoglobin olarak tanımlanır .

Haberin Devamı

Genelde polisitemi belirtisi şeklinde değerlendirilir. Polisemi, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin aşırı üretimi sonucunda, kanda kırmızı küre sayısının artmasıdır. Böyle durumlarda kanın akışkanlığı normalden çok daha kalın hale gelir. 

Vücudun çok fazla alyuvar üretmesi sebebiyle, kanın akışkanlığının azalması ve kanın çok daha kalın hale gelmesi şeklinde ifade edilebilir. Sonuç olarak kalp krizi, pıhtı atması ve benzeri gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. 

Bu nedenle HGB yüksekliği kontrol altında tutulmalıdır. Diyetler, egzersiz ve ilaçlar HGB seviyelerinin dengelenmesine oldukça etkilidir. 

 

HGB YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

Genelde vücutta belirli miktarda alyuvar bulunur ancak bu alyuvarlar vücut tarafından aşırı oranda üretildiği vakit, kanın akışkanlığında önemli bir kalınlaşma meydana gelir. Bu da başka kalp olmak üzere birçok organı etkileyerek önemli bir sağlık sorunu ortaya çıkarır. 

HGB yüksekliği durumunda polistemi düşünülür. Bu kemik iliği aşırı derece kan hücresi ürettiği durumları ifade eder. Sonuç olarak ise hemoglobin yüksekliği ortaya çıkar ve bu değer, standart değer aralığının üzerinde gezer. Ciddi sağlık sorunları ile ölüme dahi götürebilecek birtakım hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Diğer yandan belli başlı bazı sebeplerden dolayı bu hastalık meydana gelebilir.

Haberin Devamı

HGB yüksekliğinin ciddi ya da hafif bir tedavi ile iyileştirilebilecek birçok farklı nedeni olabilir. 

  • Akciğer hastalığının varlığı
  • Dehidrasyon
  • Yüksek irtifa
  • Yüksek oranda Sigara ve alkol kullanımı
  • Aşırı oranda fiziksel egzersiz gerçekleştirmek
  • Böbrek kanseri
  • Polisitemi vera

Bu ve benzeri durumlarda yine aynı şekilde hemoglobin yüksekliğine sebebiyet verebilir. O yüzden mutlaka yukarıda verilen unsurlar için, dengeli bir durum yaratmak önemli potansiyel teşkil etmektedir.

HEMOGLOBİN YÜKSEKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Yüksek oranda alyuvar üretimi ile paralel olarak kan akışkanlığında ciddi bir kalınlık meydana gelir. Bu durum hemoglobin değerinin yüksek noktaya çıkması ve ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebebiyet oluşturur. Hemoglobin değerinin yüksek olduğunu gösteren birtakım belirtiler söz konusudur.

  • Baş ağrısı
  • Kaşıntı
  • Baş dönmesi
  • Kolay şekilde morarma ve kanama
  • Normalden daha fazla biçimde terleme durumu
  • Ağrılı eklem şişmesi
  • Gözlerde ve ciltte sararma
  • Anormal kilo kaybı

Bu ve benzeri belirtiler söz konusu olduğu vakit en yakın zamanda uzman ve doktora başvurmak büyük öneme sahiptir.