Beden Sağlığı Kıllı benler, kelliğe çare olabilir mi? Sonuçlar çok şaşırttı

Kıllı benler, kelliğe çare olabilir mi? Sonuçlar çok şaşırttı

Paylaş
Kıllı benler, kelliğe çare olabilir mi? Sonuçlar çok şaşırttı

ABD'li bilim insanları, vücudumuzdaki kıllı benlerin kelliği iyileştirmenin anahtarı olabileceğini öne sürdü. Araştırmaya göre kıllı benler, 'saç büyümesinin güçlü bir aktivatörü' olan bir protein türünü içeriyorlar.

California Üniversitesi; proteini, farelerde ve insan derisi greftlerinde 'uzun ve kalın tüylerin sağlam büyümesini' teşvik etmek için kullandı. Osteopontin olarak bilinen bu proteinin, gelecekte kafa derisindeki saç dökülmesini önleyebileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

California Üniversitesi Irvine'de yapılan yeni bir araştırma, kıllı benlerde bulunan osteopontin proteininin saç büyümesini uyardığını buldu. Bu keşif, saç dökülmesi için potansiyel bir tedavi seçeneği olabilir. Osteopontin proteini, yara iyileşmesi ve doku inşası dahil olmak üzere çeşitli işlevlere sahiptir ancak saç büyümesindeki rolü, tam olarak tanınmamıştır. Tedavi başarılı olursa, saç dökülmesi ilaçlarında birçok boşluğu doldurabilir.

Nature dergisinde yayınlanan son araştırmada, osteopontinin farelerde ve insan derisi örneklerinde saç büyümesine neden olup olmadığı test edildi. Araştırmada, insan derisinde benlerin oluşmasına neden olan aynı genetik faktörlere sahip bir fare modeli kullanıldı. Daha sonra, bensiz deriye karşı, benli derideki saç büyümesini izlendi ve büyüme döngülerinde daha kısa molalar veren benlerde aşırı tüylenmeye rastlandı.

Haberin Devamı

''DOĞA BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİ DENEYİ GERÇEKLEŞTİRDİ''

Sorumlu yazar Dr. Maksim Plikus, "Bizim yorumumuz, o bendeki moleküllerin saç büyümesini etkinleştirdiği yönünde. Amacımız, normal cilt ile ben derisi arasındaki farkın ardındaki biyolojiyi bulmak. Doğa aslında bizim için en önemli deneyi zaten gerçekleştirdi. Milyonlarca insanda, osteopontini artıran kıllı benler var. Yaptığımız şeyi doğanın tersine mühendislik deneyi olarak görüyorum ve bu nedenle osteopontinin saç dökülmesi tedavisiyle gerçekten ilgili olabileceği konusunda oldukça heyecanlıyım'' dedi.