Beden Sağlığı Nadir deniyor ama Türkiye'de her 10 kişiden 1'inde var! 5 milyon kişiye yayılmış durumda...

Nadir deniyor ama Türkiye'de her 10 kişiden 1'inde var! 5 milyon kişiye yayılmış durumda...

Paylaş
Nadir deniyor ama Türkiye'de her 10 kişiden 1'inde var! 5 milyon kişiye yayılmış durumda...

Nadir diye bilinen o hastalık Türkiye'de her 10 kişiden 1'inde görülüyor. Uzmanı özellikle o bölümün doktorlarına gitmelisiniz diye uyarıyor! İşte Dünya Nadir Hastalıklar Günü'nde Türkiye'de görülen vakalar ve hastalıklara karşı yapılması gerekenler...

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, Türkiye’de her 16 kişiden 1’inde nadir hastalık görüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, “29 Şubat Nadir Hastalıklar Günü” dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Avrupa Nadir Hastalıklar Birliği’nin (EURORDIS) girişimiyle 2008 yılından bu yana 100’den fazla ülkede kutlanan Nadir Hastalıklar Günü, toplumda nadir hastalıklara dikkat çekmeyi ve bu hastalıklara maruz kalanlara destek olmayı amaçlandığını belirten Doç. Dr. Yakup Türkel, “Nadir hastalık, toplumda 2000’de 1’den az görülen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 300 milyon hasta ve hasta yakını nadir hastalıklardan etkilenmektedir” dedi.

“TÜRKİYE’DE 5 MİLYON KİŞİ NADİR HASTALIK TANISINA SAHİPTİR”

Literatürde yaklaşık 8 bin nadir hastalık tanımlandığını, bu hastalıkların yüzde 80’inin genetik geçişli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Türkel, “Nadir hastalıklar, Türkiye’de her 16 kişiden 1’inde görülürken, ülkemizde 5 milyon ve dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişi nadir bir hastalığa sahiptir. Türkiye’de akraba evliliklerinin sıklığı ve genetik geçiş özelliği nedeniyle nadir hastalıkların görülme sıklığı yüksektir” diye konuştu.

Haberin Devamı