Beden Sağlığı Pankreas kanserine darbe! Tümörün yayılmasını kontrol eden mekanizma keşfedildi...

Pankreas kanserine darbe! Tümörün yayılmasını kontrol eden mekanizma keşfedildi...

Paylaş
Pankreas kanserine darbe! Tümörün yayılmasını kontrol eden mekanizma keşfedildi...

Farelerde yapılan araştırmalar, GREM1 adlı bir proteinin, pankreas kanserine neden olan tümörde bulunan hücre tipini düzenlemenin anahtarı olduğunu ortaya koydu...

Pankreas kanseri hücrelerinin büyümesine ve tüm vücuda yayılmasına izin veren önemli bir süreci tersine çevirmenin mümkün olduğu ortaya çıktı. İngiltere merkezli tıp dergisi olan Nature dergisinde yayınlanan bulgular, GREM1 adlı bir proteinin, pankreas kanserine neden olan tümörde bulunan hücre tipini düzenlemenin anahtarı olduğunu ortya koydu.

Haberin Devamı

Londra'daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nde pankreas tümörlerinde GREM1 proteinini deaktive eden gen ile pankreas kanseri üzerinde çalışan araştırmacılar, bu temel keşfin yeni tedaviler bulmanın yolunu açabileceğine inanıyorlar.

Tümör tersine çevrilebilir

GREM1'in devre dışı bırakılmasının, tümör hücrelerinin hızla şekil değiştirmesine ve yeni dokulara sıçramalarına yardımcı olan yeni özellikler geliştirmelerine neden olduğu görüldü. Sadece 10 gün içinde tüm tümör hücrelerinin tehlikeli ve istilacı bir hücre tipine dönüştüğü gözlemlendi.

Geni devre dışı bırakmak, farelerde tümörlerin yayılma riskini de artırdı. Araştırmacılar, hastalığın en yaygın ve agresif formu olan pankreas duktal adenokarsinomunun bir fare modelini incelediler. GREM1'i olmayan farelerin yaklaşık yüzde 90'ı, GREM1'in normal şekilde çalıştığı farelerin yüzde 15'ine kıyasla karaciğerlerine yayılmış tümörler geliştirdiği görüldü.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, artan GREM1 seviyelerinin bu süreci tersine çevirebileceğini ve istilacı hücre tiplerini daha az tehlikeli bir şekle döndürebileceğini gösterdi. Uzmanlar, gelecekte pankreas kanseri tedavisinde hücreleri daha az agresif bir forma döndürmenin mümkün olabileceğini belirtiyorlar.