Beden Sağlığı Potasyum içeren besinler nelerdir? En çok potasyum hangi gıdalarda var?

Potasyum içeren besinler nelerdir? En çok potasyum hangi gıdalarda var?

Paylaş
Potasyum içeren besinler nelerdir? En çok potasyum hangi gıdalarda var?

Kasların kasılması ile normal kan basıncını dengelemesi noktasında potasyum oldukça etkilidir. Birçok farklı yiyecek içerisinde bulunan potasyum vücutta mutlaka belirli oranda bulunmalıdır. Potasyum içeren besinler nelerdir? En çok potasyum hangi gıdalarda var? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için vücutta bulunması gereken en önemli mineraller içerisinde potasyum gelir. Bu element aynı zamanda farklı besin kaynaklarında belirli oranlarda bulunmaktadır. Özellikle de birçok farklı sebze ve meyve bu konuda ön plana çıkar. Değişik mevsimlerde üretimi gerçekleştiren sebze meyve tüketimi eşliğinde, yeterli oranda potasyum ihtiyacı karşılanabilir.

Haberin Devamı

Potasyum İçeren Besinler Nelerdir?

Potasyum içeren birçok farklı besin kaynağı bu konuda ön plana çıkar. Özellikle sebze meyve kaynaklı olarak daha fazla yer almaktadır.

- Kayısı

- Hurma

- İncir

- Kuru üzüm

- Ispanak

- Kivi

- Patates

Bu gibi besin kaynakları içerisinde potasyum yüksek miktarda yer alır. Dengeli ve orantılı bir şekilde gün içerisinde bu besin kaynaklarını tüketmek, yeterli oranda potasyum alma imkanı sağlar.

En Çok Potasyum Hangi Gıdalarda Var?

Potasyum birçok farklı meyve ve sebzede bulunan en önemli besin kaynakları içerisinde yer alır. Özellikle bu konuda kayısı, kivi incir ve benzeri gibi meyve çeşitlerinde yüksek oranda yer alır. Aynı zamanda sebze kaynakları içerisinde ıspanak, patates gibi yiyecekler bu konuda ön plana çıkar.

Tabii aynı zamanda kuru üzüm ile hurma gibi yiyeceklerde yine tatmin edici oranda potasyum miktarı yer alır. Diğer yandan somon, kabak çekirdeği karpuz ve çarkıfelek meyvesi ile Hindistan cevizi gibi yiyecekler içerisinde de önemli oranda bulunur.

Haberin Devamı

Potasyum Ne İşe Yarar?

Kasların kasılması ile beraber normal kan basıncının dengelenmesi noktasında potasyum büyük öneme sahiptir. Bu da günlük yaşamı daha sağlıklı bir şekilde ve zinde olarak geçirme imkanı sağlar. Aynı zamanda yüksek tansiyonu tedavi açısından da önemli yere sahip olduğunu söylemek mümkün.

Felci önleme konusunda yine pek çok tedavi içerisinde yer alır ve uzman doktor kontrolünde değerlendirilir. Bu sebepten dolayı farklı hastalıklar konusunda ele alınan ve kullanılan en önemli elementler içerisinde olduğunu söylemek mümkün.

Potasyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Özellikle yüksek oranda stres söz konusu olduğu zaman potasyum eksikliğinden bahsetmek mümkündür. Diğer yandan genellikle zayıflık ve yorgunluk ile birlikte yaşanacak olan halsizlik potasyum eksikliğinden meydana gelebilir. Çarpıntı, sindirim problemleri, karıncalanma ve uyuşma ile birlikte kas ağrıları gibi belirtiler de potasyum eksikliğini gösteren önemli unsurlar içerisinde yer alır.

Bazı durumlarda nefes alma zorluğu da yine yaşanan belirtiler içerisinde gelmektedir. Böyle durumlarda önemli oranda potasyum barındıran sebze ve meyve tüketimi büyük öneme sahiptir. Tabii bu tür belirtiler söz konusu olduğu zaman öncelikle bir uzman doktora görünmek ve buna göre tedavi sağlamak önemli yer taşır.

Haberin Devamı