Beden Sağlığı Soğuk havada vatandaşlar aktarlara yöneldi! İşte en faydalı bitkiler

Soğuk havada vatandaşlar aktarlara yöneldi! İşte en faydalı bitkiler

Paylaş
Soğuk havada vatandaşlar aktarlara yöneldi! İşte en faydalı bitkiler

Havaların soğumasıyla vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği aktarlarda yoğunluk yaşanıyor. Özellikle kışın ülkemizde 3-4 ay havalar soğukken insanlar baharat ve aktarıcılara daha çok yöneliyor. Şu an en fazla görülen şikayetlerden olan soğuk algınlığı ve grip için özellikle zencefil, zerdeçal ve hibiskus'a olan talep artmış durumda.

Takviye edici gıda olarak bilinen ve genelde aktarlarda satışa sunulan ürünlere talep bugünlerde arttı. Gribal enfeksiyonların artmasıyla birlikte vatandaşlar aktarlara koşarken hibiskus, zencefil, zerdeçal ve çubuk tarçın gibi ürünler yoğun talep görüyor.

Haberin Devamı

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 5 yıldır şifalı bitki satışı yapan aktar Selami Bingöl, piyasadaki ilaç sıkıntısı nedeniyle vatandaşların şifayı bitkilerde aradığını söyledi.

“İNSANLAR ALTERNATİF TIBBA YÖNELDİ”

Vatandaşların alternatif tıbba yöneldiğini ifade eden Bingöl, “İnsanlar alternatif tıbba yönelmeye başladı. Özellikle kışın ülkemizde 3-4 ay havalar soğukken insanlar baharat ve aktarıcılara daha çok yöneliyor. Şu an en fazla şikayetlerden olan soğuk algınlığı ve grip için bizde en çok tercih edilen zencefil, zerdeçal, hibiskus yani bu ürünler kışın daha çok tercih ediliyor. Bunlar kışın kullanıldığı zaman kolay kolay hasta olma gibi bir durum olmuyor” diye konuştu.

ZERDEÇAL NASIL BİR BİTKİ? NASIL KULLANILIR?

Haberin Devamı

Birçok iyi araştırma, zerdeçalın vücudunuz ve beyniniz için büyük faydaları olduğunu gösteriyor. Bu faydaların çoğu, ana etken maddesi olan kurkumin'den geliyor. Hindistan'da binlerce yıldır hem baharat hem de şifalı bitki olarak kullanılan zerdeçalın faydaları yeni araştırmalarla destekleniyor.

ZERDEÇAL ÇAYI TARİFİ

Malzemeler:

  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • Tercihe göre limon ve bal

HAZIRLANIŞI:

  • Kök zerdeçal aldıysanız parçalayarak toz haline getirin.
  • Tozu varsa 1 çay kaşığı yeterli olacaktır.
  • İlk önce 2 bardak suyu bir demlikte kaynatın.
  • Su kaynadıktan sonra parçalayıp toz haline getirdiğiniz zerdeçal kökünü veya 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu demliğe ekleyin.
  • Ardından 1 çay kaşığı zencefili ekleyin.
  • 8-10 dakika demlenmesini bekleyip içebilirsiniz.
  • Eğer tadından hoşlanmazsanız içine biraz bal ve limon da ekleyebilirsiniz.

KİMLER ZERDEÇALDAN UZAK DURMALI?

  • Baharatlara karşı duyarlı kişilerde kramp ve gaz sorunlarına neden olabilir.
  • Aşırı kullanılması durumunda kalp çarpıntısına yol açabilir.
  • Kan sulandırıcı özelliği olduğundan kanama bozukluğu olan kişilerin uzak durması gereken bir besin kaynağıdır. Kanı incelttiği için ameliyat olacak veya yeni ameliyat olmuş hastalar geçici süre uzak durmalı.
  • Karaciğer hastalarının doktorlarına danışarak tüketmeleri önerilir.
  • Diyabet hastalarına faydalıdır ama kullanımına ve dozuna dikkat edilmeli.
  • Aşırı kullanım, kan hücrelerine zarar verebilir.

“ARTAN TALEPTEN MEMNUNUZ”

İşlerin yoğunluğundan memnun olduğunu dile getiren Bingöl, “Soğuk algınlığı ve gripten korunmanın yolları var. Takviye edici gıdalardan bitki çaylarına, bu bitkilerin özlerine, yani tüm şifalı ürünlere talep var. Bu ürünleri 3-4 ay düzenli bir şekilde ayda bir veya iki defa tüketildiği zaman grip ve soğuk algınlığından korunmuş olursunuz” şeklinde konuştu.

“ZENCEFİL, ZERDEÇAL, HAVLICAN, ÇUBUK TARÇIN, HİBİSKUS EN ÇOK TERCİH EDİLENLER”

İlaç yerine en çok tercih edilenleri açıklayan Bingöl, “Bu bölgede en çok tüketilen zencefil, zerdeçal ve nebat şekeri dediğimiz bir şeker var. Bunlar en çok öksürük, grip, bronşit için çok faydalı."

Bitmeyen öksürüğünüz için bir çare arıyorsanız, yanık kehribar rengiyle dikkat çeken ve yeşil kozalaklardan üretilen çam kozalağı şurubu çok işinize yarayabilir. 

Etkileri sadece öksürüğü geçirmekle sınırlı kalmıyor. Çam kozalağı şurubu solunum yollarını rahatlatıyor; astım, bronşit ve balgam gibi durumlarda şifa oluyor. İçerisindeki yüksek C vitamini ve mineraller soğuk kış aylarında bağışıklığınızı güçlendiriyor.

Haberin Devamı

"Özellikle son zamanlarda çam kozalağının ürünleri de popüler olmaya başladı. Onlar da astım, bronşit için kullanılıyor. Bizde en çok talep gören ürünler de zencefil, zerdeçal, havlıcan, çubuk tarçın, hibiskus. Bunlar şu an en çok talep gören ürünlerimiz." - Aktar Selami Bingöl