Sağlık Bitkisel bazlı beslenen anne adayları dikkat! Hamilelik zehirlenmesi riski 5 kat artıyor

Bitkisel bazlı beslenen anne adayları dikkat! Hamilelik zehirlenmesi riski 5 kat artıyor

Paylaş
Bitkisel bazlı beslenen anne adayları dikkat! Hamilelik zehirlenmesi riski 5 kat artıyor

Kopenhag Üniversitesi'nden bilim insanları, 66 binden fazla anne adayının verilerini inceledi ve gebelik zehirlenmesi riskinin bitkisel bazlı beslenen anneler arasında beş kat daha yüksek olduğunu tespit etti. Vegan annelerde bu risk ortalama yüzde 11,1 iken, et ürünleri tüketenlerde sadece yüzde 2,6 değerinde.

Melike Koçak-Posta.com.tr-  Ayrıca araştırma sonuçlarına göre, vegan anneler ortalama 240 gram daha zayıf bebekler doğuruyor. Araştırmacılar, bu sonuçları düşük protein alımına bağlıyorlar. Gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon gibi komplikasyonlara da yol açabilmekte. Hamilelik sırasında her türlü besin grubundan yeterli miktarda alımı öneren doktorlar, ‘Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineralleri içeren dengeli bir diyet, anne ve bebek sağlığı için elzemdir’ diyor.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre anne adayları Folik Asit içinde yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, fındık ve baklagiller gibi gıdaları tüketmeli.
Demir ise anne adayının kanda eksikliğini önlemeye yardımcı olmakta ve et, tavuk, kuru yemişler ve tahıllar gibi gıdalarda bulunmaktadır.
Doktor tavsiyesi üzerine, hamile kadınlar bazen demir, kalsiyum, D vitamini veya diğer vitamin ve mineral takviyeleri alabilirler.
Hamilelik sırasında, toksoplazmozis gibi gıda yoluyla bulaşabilecek enfeksiyonlardan kaçınmak da önemlidir. Bu nedenle et ve süt ürünleri gibi yiyecekler iyi pişirilmelidir.

Hamilelik sırasında yeterince sıvı tüketmek, özellikle sıvı kaybına neden olan bulantı ve kusma varsa, çok önemlidir. Su, süt, taze meyve suları veya bitki çayları iyi seçeneklerdir.

Haberin Devamı

Her hamilelik farklıdır ve her anne adayının ihtiyaçları farklı olabilir. Bu nedenle, beslenme planı oluştururken doktor veya bir beslenme uzmanıyla görüşmek her zaman en iyisi olacaktır. Sağlıklı bir hamilelik için dengeli beslenme, bebek ve anne sağlığı açısından kritik bir rol oynar.