Sağlık Hazır gıdalarda bulunan trans yağ demans riskini artırıyor

Hazır gıdalarda bulunan trans yağ demans riskini artırıyor

Paylaş
Hazır gıdalarda bulunan trans yağ demans riskini artırıyor

Kızarmış yiyecekler, kekler ve bisküvilerde bulunan trans yağ demansa yakalanma riskini artırıyor.

Japon araştırmacılar genellikle kek, bisküvi, margarin ve kızarmış yiyeceklerde bulunan trans yağların bunamaya ve zararlı inflamasyona neden olduğunu buldular.

Haberin Devamı

Daily Mail’in haberine göre, Japon araştırmacıların yaptığı kek, trans yağların etkileri üzerine yapılan çalışmada trans yağlar demansla ilişkilendirildi.

Araştırmacılar, insanların kan testlerini kullanarak trans yağ tüketimini tahmin ederken, vücutlarında en yüksek seviyeye sahip olanların demansa yakalanma ihtimalinin yüzde 52 olduğunu tespit etti.

Nöroloji dergisinde yayınlanan bulgulara dayanarak bilim adamları, hidrojene edilmiş bitkisel yağlardan kaynaklanan yağların yasaklanmasının, İngiltere'de beş yıl boyunca koroner kalp hastalığından 7 bin 200 kişiyi kurtarabileceğini söylüyor.

Japonya'daki Kyushu Üniversitesi'nden Dr. Toshiharu Ninomiya, “Dünya Sağlık Örgütü, 2023 yılına kadar dünya çapında trans yağların elimine edilmesini istedi. Bu adım dünyadaki demans vakalarının önlenmesine yardımcı olabilir” diyor.

Haberin Devamı

Trans yağlar, peynir ve krema gibi süt ürünlerinde doğal olarak bulunurken, bitkisel yağların yüksek sıcaklıkta yiyecekleri kızartmak için ısıtıldığı paketlerde de bulunur. Yağlar, işlenmiş gıdaların tadını ve raf ömrünü artırabilir ve bazı üreticiler tarafından börek, bisküvi ve keklerde de kullanılıyor.