Sağlık Sebze pişirirken bu hatalara düşmeyin (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Sebze pişirirken bu hatalara düşmeyin (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Paylaş
Sebze pişirirken bu hatalara düşmeyin (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Sebzeleri pişirirken yaptığımız hatalar vitamin ve proteini vücudumuza tam anlamıyla alamamamıza neden oluyor. Peki sebze pişirirken nelere dikkat etmeli? Dr. Ayça Kaya anlattı

Sebzeleri et, kıyma, tavuk, yumurta veya peynirle zenginleştirmeye çalışın. Proteinle birleştiremediğinizde içine ya kurubaklagil (fasulye, nohut mercimek) ya da yoğurt koyun. Sebzelerin su oranı yüksektir, tek başına çabuk acıktırır. Sebzeyi proteinle birleştirmek hem sebzenin besin değerini artırır hem de tok tutar.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ KURALLAR

● Sebzeyi çok pişirip öldürmeyin. Ispanak, pırasa gibi sebzeleri salatalarınıza çiğ katabilirsiniz.

● En iyi sebze pişirme yöntemi buharda haşlamadır. Bu şeklide vitamin ve minerallerini daha iyi korurlar. Suda haşlanan sebzelerin haşlama suyunu dökmeyin, çorbalarınızda kullanın.

● Sebze yemeklerinize koyduğunuz yağa dikkat edin. 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığından fazla yağ koymayın, etli sebze yemeklerine ayrıca yağ eklemeyin.

● Soğanı yağla kavurup sonra sebzeyi koyma alışkanlığınızdan vazgeçin. Tüm malzemeyi aynı anda koyun. Yemek piştikten sonra yağını ekleyin.

● Tuzu da yemek piştikten sonra atarsanız tuzun içindeki iyodu korumuş olursunuz.

ŞOKLAMADAN VAZGEÇİN

Sebzeyi mevsiminde yiyin. Domates, yeşil biber, kırmızı biber, patlıcan, kabak, bamya, barbunya, yeşil fasulye, bezelye yaz sebzeleridir. Lahana, pazı, ıspanak, karalahana, brokoli, karnabahar, pırasa kış sebzeleridir. Yazın birçoğunuz buzluğa kilo kilo yaz sebzesi stok eder. Lütfen yazın yaz sebzesi, kışın kış sebzesi yiyin. Mutfağınızdaki ilk reformlardan biri bu olsun. Sebzeler mevsimine göre bağışıklık sistemimizi canlı tutacak maddeler içerir.

YAĞ YAKAN ÇORBA

MALZEMELER:

● 1 adet kabak
● 2 avuç ıspanak
● 2 adet kırmızı biber
● 1 tane kuru soğan
● Birkaç diş sarımsak
● Yarım bağ maydanoz
● 1 limon
● 2 yemek kaşığı karabuğday
● Az taze zencefil
● Tuz ve baharat
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI: Karabuğdayı 1 litre suda hafif haşlayın. Üzerine ince doğranmış kabak, salçalık kırmızı biber, kuru soğan ekleyin. Sebzeler pişince maydanoz, zencefil ve ıspanağı ilave edin. Ocağı kapatın. Servis yaparken limon, zeytinyağı, karabiber ve acı kırmızı biberi ekleyin. Öğlen ve akşam yemeklerinde yanına 1 kase yoğurt ve salata ekleyerek ana öğün olarak yiyebiliriz.

Haberin Devamı

OTURURKEN YAPILAN KARIN EGZERSİZLERİ

● Sandalyede otururken karnınızı içeri doğru çekin ve bırakın. 3 set 15 kez tekrarlayın. Aklınıza geldikçe bu basit hareketi yapın.

● Koltuk veya sandalyede otururken bel boşluğunuzu küçük bir yastıkla kapatın. Karnınızı iyice içeri çekin. İki bacağınızı birden karnınıza doğru çekerek 3 set 15 tekrar yapın.

YARIN: Hangi öğünde ne kadar yemelisiniz?

Haberin Devamı