Şekerli ve gazlı içecekler, böbrek taşı riskini artırabilir
Şekerli ve gazlı içecekleri fazla tüketenlerde böbrek taşı oluşma riskinin artabileceği belirtildi
ABD’de yapılan bir araştırma, alınan sıvının türü ve böbrek taşı oluşumu arasında bağlantı bulunduğunu gösterdi.
Gary Curhan ve ekibi, 194 bin 95 kişinin sağlık durumunu ortalama 8 yıl inceledi.
Katılımcılardan beslenme ve yaşam biçimlerine ilişkin anketler de doldurmaları istendi. Günde bir ya da daha fazla şekerli ve gazlı içecek tüketenlerde böbrek taşı oluşma riskinin, bu içecekleri haftada birden az tüketenlere göre yüzde 23 fazla olduğu tespit edildi.
Kahve, çay ve portakal suyu gibi içecekleri tüketenlerde ise riskin azaldığı belirtildi.
"Clinical Journal of the American Society of Nephrology" dergisinde yayımlanan araştırmada, gazlı ve şekerli içecekler ne kadar çok tüketilirse böbrek taşı oluşuma riskinin o kadar artabileceği uyarısında bulunuldu.
- ‘Hipertansiyon hastalarının yüzde 60’ı, hastalığının farkında değil’
- Özellikle erkekleri etkiliyor, kısırlık riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz!
- Sessiz katil olarak biliniyor, her gün bir uçak dolusu insanı öldürüyor! 100 kişiden 30'unda görülüyor, felç riskini 7 kat, kalp yetersizliği riskini ise 6 kat artırıyor
- Güneş gözlüğünün rengini seçerken bunlara dikkat edin!
- Bu yiyecekleri tüketmek hafızayı siliyor! Yapılan son araştırma şaşırttı