Sağlık Uyku düzeni ölüm saatini etkiliyor

Uyku düzeni ölüm saatini etkiliyor

Paylaş
Uyku düzeni ölüm saatini etkiliyor

Araştırmacılar, yılın tam olarak hangi zamanınında ölme olasılığının arttığını açıkladı. Ne zaman uyanıp ne zaman uyuduğumuzu belirlemeye yardımcı olan 'vücut saatimiz'in, aynı zamanda günün hangi saatinde öleceğimizde de etkili olduğu belirlendi. Uzmanlara göre sabah ölümlerinde belirgin bir fazlalık var.

Harvard Tıp Fakültesi'nin 2012 tarihli araştırmasına göre insanların ölme ihtimalinin en yüksek olduğu saatin sabah 11.00 olduğu belirlenmişti. Ancak belirli bir genotipe (bir kişinin taşıdığı genetik varyantlar) sahip kişiler farklı uyku düzenlerine sahip. Bu da onların ölüm saatlerinin değişmesinde rol oynuyor. G-G genotipine (guanin-guanin) sahip kişiler genel olarak yaklaşık bir saat daha geç uyuma eğiliminde oluyor.

Haberin Devamı

EN TEHLİKELİ GÜN CUMARTESİ

Çoğu insanın öldüğü sabah 11.00 yerine akşam 18.00 civarında ölüyorlar. Uzmanlar, bunu 'ölüm saatini tahmin eden gen' olarak da açıklıyor. Ayrıca Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) istatistiklerine göre soğuk kış aylarında yılın diğer zamanlarından daha fazla insan ölüyor. Ocak ve aralık ayları yılın en ölümcül ayları olma riskini taşıyor. 1979-2004 arasında 57 milyon ölüm raporu üzerinde yapılan analiz, bir günü en ölümcül gün olarak belirledi: Yılbaşı günü. Bunun nedeninin de kutlamalar, alkol ve trafik kazaları olduğu düşünülüyor. Ayrıca o dönemde yeni yıla başlamadan önce daha çok yemek yiyerek vücut ritmi bozuluyor. 39 milyon ölüm raporundaki analize göre haftanın en ölümcül günü ise cumartesi çıktı.

Haberin Devamı