Zihin Sağlığı Karma felsefesi: Ne ekersen onu biçersin!

Karma felsefesi: Ne ekersen onu biçersin!

Paylaş
Karma felsefesi: Ne ekersen onu biçersin!

Her insan hayatında en az bir defa karma yasasını deneyimlemiştir. Hinduizm, Budizm ve Jainizm inançlarında yer alan karma kavramında "ilahi bir lütuf" ya da "ceza" yoktur. Kişi, davranışlarının (eylemlerinin) sonuçlarını yaşar. Karma, beklenmedik bir şekilde olumlu sonuçlanan bencil olmayan bir eylem ya da eylemler olarak bilinir. İnsanlar başlarına gelen iyi ya da kötü şeyler için hep bir anlam arar. Karma nedir, karma yasası nasıl işler sizler için derledik.

Neden ve sonuç yasası olarak da tanımlanabilecek; Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de kendine yer bulan karma; herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilediğini ifade eder. Karma, Tanrı'nın ya da dünyada bir hâkimin hüküm vermediği, “ilahi bir lütuf” ya da “ceza” olmadan, kişinin kendini değerlendirdiği bir öğretidir. karma, karma yasası ya da ilahi adalet adı verilen kavramda ödül veya ceza yoktur. Kimi insana, yaşamında başına gelen her şeyin bir nedeni olduğunu bilmek huzur getirir. Bu da karma inancına sarılmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

KARMA NEDİR?

Karma yasası, Newton yasasına eşdeğer olarak bilinir. Her bir eylemde zıt ve eşit bir tepki vardır. Konuştuğumuzda, düşündüğümüzde ya da hareket ettiğimizde buna göre tepki verecek bir çeşit güç yaratırız. Bu kuvvet geri bildirimini de değiştirilebilir ya da askıya alabilir. Ama çoğu insan genellikle bunu yapamaz. Bu "neden ve sonuç yasası" bir çeşit ceza değildir. Ama eğitim ve esenlik için oldukça sağlıklıdır.

Bir kişi hareketlerinin sonuçlarından kolay kolay kaçamaz. Ama kendisi için gerekli şartları yerine getirdiğiyse sadece o yaşar. Yasaların evrensel ya da insan yapımı olması halinde, yasaları bilmemek de aslında mazeret olamaz. Korkmayı bırakmak, reenkarnasyon ve karma dünyalarında özerk olmaya başlamak anlamına gelir.

Haberin Devamı

KARMA NASIL İŞLER?

Karma felsefesi anlayışına göre hem içerde hem de dışarıda aslında evren ile biriz. Bu nedenle her zaman kendiniz olmalı ve kendinizi hayatınızda sahip olmak istediklerinizle donatmalısınız. Kolektif tahayyülde ise karma yasası, bir lanet ya da onun hakkında hiçbir şey yapamadan üzerimize yüklenen bir lütuftur. Sıkça insanların karma dediklerine şahit oluyoruz. Ama genellikle de "bu benim kaderim, bu benim hatam değil, bu zaten böyle ve biz ona bir şekilde yardım edemeyiz." diye düşünüyoruz. Ama unutmamak gerekiyor ki hayat sadece insanlardan ve bizden ibaret değildir.

İNSANLAR KARMAYA NEDEN İNANIR?


Budist felsefe anlayışına göre şans yoktur. Karma felsefesine göre ilahi irade ve kehanet de yoktur. Zihnimizde oluşan eylemler ve hatta kendi organlarımızla kendimize bir gerçeklik yaratıyoruz. Karma yasası, olumlu ya da olumsuz doğası, hayatımızın her anının, kendi eylemlerimize bağlı olan bazı etkilere ve buna bağlı olarak da bir sonuca neden olduğunu belirtir. Karma yasasına göre başımıza gelenlerden tamamen her zaman biz sorumluyuz. Karma felsefesi, "ne ekersen onu biçersin" der.

Hindistan'ın kutsal olarak kabul edilen resmi dillerinden biri olan Sanskritçede karma "eylem" anlamına da gelir. Karma bir neden ve sonuç yasası olarak da bilinir. Her düşüncenin, eylemin ya da kelimenin bir sonuç doğurduğunu da belirtir. Bu nedenle karma yasasında her eylemin bir sonucu vardır. 

Haberin Devamı