Spor 100. yıla yol arkadaşlığı

100. yıla yol arkadaşlığı

Paylaş
100. yıla yol arkadaşlığı

1924 yaz ayları... Büyük bir savaştan sonra emperyalizme tokat atılmış, henüz yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci yaşı bile kutlanmamış... Kıt kaynaklara rağmen, Büyük Önder Atatürk’ün her alanda ilerleme hedefiyle yukarıda yazdığım ilk kişiler Paris Olimpiyat Oyunları’nda Ay-Yıldızlı forma altında gururla ter dökerken, ülkede ilk ulusal bankanın kurulma heyecanı yaşanıyor.

Ömer Besim Koşalay, Muhammet Burhan, Hüseyin Tarık, Said Odyak, Cavit Cav, Fahri Cambaz, Raif Bey, Fuat Balkan, Alaattin Baydar, Ali Gençay, Bedri Gürsoy, Bekir Refet, Cafer Çağatay, H.Buranheddine, Hamit Akbay, Hamit Arslan Okçu, İbrahim Kelle, İsmet Uluğ, Kadri Göktulga, Kamil Rona, Kemal Rıfat Kalpakçıoğlu, Kemal Ruhi, Mehmet Leblebi, Nedim Kaleçi, Nihat Bekdik, S.Mouslihuddine, Sabih Arca, Zeki Rıza Sporel, Mazhar Çakın, Fuat Akbaş, Tayyar Yalaz, Seyfi Cenap Berksoy, Cemal Erçman.

Celal Bayar, Mahmut Soydan, İhsan Eryavuz, Dr. Fikret Onuralp, Ali Kılıç, Fuat Bulca, Rasim Başara, Rahmi Köken, Şakir Kınacı, Salih Bozok.

1924 yaz ayları... Büyük bir savaştan sonra emperyalizme tokat atılmış, henüz yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci yaşı bile kutlanmamış... Kıt kaynaklara rağmen, Büyük Önder Atatürk’ün her alanda ilerleme hedefiyle yukarıda yazdığım ilk kişiler Paris Olimpiyat Oyunları’nda Ay-Yıldızlı forma altında gururla ter dökerken, ülkede ilk ulusal bankanın kurulma heyecanı yaşanıyor. Atletizm, bisiklet, eskrim, futbol, güreş ve halter dallarında katılıp, madalya alamadığımız 4 Mayıs 1924’te başlayan Olimpiyat Oyunları, 27 Temmuz Pazar günü sona eriyor. Yukarıda yazdığım ikinci kısımdaki kişiler ise yine Büyük Önder Atatürk’ün direktifiyle 26 Ağustos 1924’te kurulan Türkiye İş Bankası’nın ilk yönetim kurulunu oluşturuyor. İki şube, 37 personel ile başlıyor yolculuk... Ve 100 yıl sonra 2024’te yine Paris’te yaşanacak olimpiyat heyecanı... Bu kez son Olimpiyat Oyunları’na 107 sporcuyla katılıp 2 altın, 2 gümüş, 9 bronz olmak üzere toplam 13 madalya kazanan bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bu kez ilk ulusal bankası binin üzerinde şubeye ve 25 bine yaklaşan personele sahip bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bu kez Türkiye İş Bankası ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) yol arkadaşlığıyla olimpiyata katılacak bir Türkiye Cumhuriyeti var.

İş Bankası'nın Ankara'daki ilk binası...

ATATÜRK, “Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır” demiş. Türkiye İş Bankası ve TMOK geçtiğimiz hafta Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için iş birliğine gitti. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ile TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener attıkları imzayla dev iş birliğini resmileştirdi. Türkiye İş Bankası, 2024 Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil edecek milli sporcularımıza yol arkadaşlığı yapmak üzere Olimpiyat Komitesi’nin resmi destekçisi oldu. İş birliği kapsamında hedeflenenler şöyle: Sporculara 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na hazırlanmada daha fazla imkan sağlamak. Çocuklara spor alışkanlığı kazandırmak, onları küçük yaşlarda olimpik değerlerle buluşturmak. Daha fazla gencin olimpiyatlarda ülkemizi temsil etmesi ve başarıların artırılması. İlim ve fenden asla sapmadan biraz romantik olmanın da sakıncası yok. Bu imzanın ardından aynı hafta Türkiye Cumhuriyeti sporda tarihinin en önemli başarılarını boks, voleybol, basketbol, tekvando ve ampute futbolda arka arkaya aldı. Bu imza uğurlu geldi. 2002’de 48 yıl sonra futbolda Dünya Kupası’na katılan Türkiye’nin tarihinin en büyük başarısını kazanması gibi... Satranç dışında sporda sadece o yıl Türkiye A Milli Takımı’nın sponsor markası olmuştu İş Bankası. A Milli Futbol Takımı da Dünya Üçüncüsü olarak tüm ülkeyi sevince boğmuştu. İş Bankası’nın çok anlamlı ve değerli desteği, bilimden ayrılmadan yapılacak çalışmalarla Paris 2024’te Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihin en başarılı Olimpiyat Oyunları’nı geçireceğini söylemek yanlış olmaz. Heyecanla bekliyoruz...

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ile TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener attıkları imzayla dev iş birliğini resmileştirdi. 

İLANDIR