Futbol Hatayspor'un futbolcusu Kevin Soni: Bina yıkılmadan saniyeler önce dışarı çıkabildim
Paylaş
Hatayspor'un futbolcusu Kevin Soni: Bina yıkılmadan saniyeler önce dışarı çıkabildim

Süper Lig ekibi Hatayspor'da oynayan Kamerunlu futbolcu Kevin Soni deprem anında ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. Takım arkadaşı Christian Atsu'nun hayatını kaybetmesinden korktuklarını söyleyen Soni, 'İlk anda 7. kattan atlamak istedim. Sonra dışarı çıkmayı başardık. Binadan çıktıktan saniyeler sonra her yer yıkıldı' dedi.

 

Hataysporlu futbolcu Kevin Soni, deprem felaketi sonrasında ilk kez konuştu. Depremi yaşayan Kamerunlu santrfor, Fransız basınına konuştu. Christian Atsu'nun son durumu hakkında açıklamalarda bulunan Kevin Soni çarpıcı ifadelere imza attı.

Haberin Devamı

Fransız basınından Foot Mercato'nun sorularını cevaplayan Kevin Soni, "Ben iyi durumdayım. Açıkçası daha önce hiç yaşamadığım bir şeydi. Gerçekten beklemediğimiz bir şey ve bu ömür boyu unutamayacağınız bir olay. Deprem anında kendi kendime dünyanın sonu geldi dedim. Yanımda insanların öldüğünü gördüm. İşte bu anda her şeyin boş olduğunu anlıyorsunuz" dedi.

Hayatı boyunca en çok şaşırdığı olayın deprem olduğunu belirten Kevin Soni, "Herkes evini, arabasını bırakıp sığınacak yer arıyor. Futbola başladığımdan beri ve hayatımda beni en çok şaşırtan şey bu deprem oldu" açıklamasını yaptı.

Hatayspor'a transfer süreci hakkında konuşan Kamerunlu forvet, "Dünya Kupası'ndan birkaç ay önce geldim. Amacım burada kiralık bir sezon geçirmekti. İlk maçımda kalçamdan sakatlandım. İki gün sonra da ameliyat oldum. Üç ay sonra yeniden forma giymeye başladım. Ama daha sonra ayağımdan sakatlandım. Bir ay daha forma giyemedim. Pazar akşamı Kasımpaşa ile oynadığımız maçta yeniden sahalara geri döndüm" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"BUNUN İMKANSIZ OLDUĞUNU SÖYLERDİM"


Deprem anında ayakta olduğunu vurgulayan Kevin Soni, "Maçtan sonra eve gittim. Kuzenlerimle Play Station oynuyorduk. Sabah 4 veya 5 civarında yer sallanmaya başladı. O sırada kuzenlerime sakin olmalarını söyledim. Tavan ve duvarlar üzerimize yıkılmaya başlayınca merdivenlerden koşarak yukarı çıkmaya başladık. Pasaportları ve telefonlarımızı alacak vaktimiz vardı, bunu nasıl düşünebildiğimi bile bilmiyorum. Bina yıkılmadan önce dışarı çıkabilmek için çok şanslıydık. Birçok ölüm oldu. Bunu bana bir hafta önce söyleseydin, bunun imkansız olduğunu söylerdim" dedi.

Pencereden atlamak istediğini kaydeden Kevin Soni açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:

"O zamana kadar anlamamıştım. Hayatımda ilk defa böyle bir şey yaşadım. Dünyanın sallandığını hissettim. Dışarıda kuvvetli rüzgar oluyor diye düşündüm. Ama sarsıntıların güçlü olduğunu ve yerin ikiye ayrılmaya başladığını gördüğümde bunun gerçekten ciddi olduğunu düşündüm. İlk önce pencereden atlamak istedim ama yedinci kattaydık. Oradan atlarsam ayağımı kırar ve bir daha futbol oynayamam dedim kendi kendime. Bu yüzden merdivenlerden çıktım ve hızlı bir şekilde kendimi dışarı attım."

Haberin Devamı

"YER ÇATLADI VE İKİYE AYRILDI"

Bina çökmeden saniyeler önce kendilerini dışarı attıklarını belirten Kevin Soni, "Kendi hayatım ve sevdiklerim için çok endişelendim. Yanımda ölen insanları gördüğümde sıradakinin sen olabileceğini söylüyorsun. Bina üstümüze yıkılıyordu. Gerçekten çok şanslıydık çünkü çökmeden hemen önce çıktık. Binadan hemen çıktıktan sonra yıkıldı ve ev toza dönüştü. Kendi kendime, bu şehirden çıkmayı başardıysak bunun nedeni Tanrı'nın istemeseydi dedim. Yer çatladı ve ikiye ayrıldı. Dünyanın derinliklerinde ne olduğunu bilmiyordum. Her yer siyah, aşağıda hiçbir şey yok. Ne olduğunu bilmiyorum ama her yer siyahtı" dedi.

Namaz saatini beklediğini bu yüzden ayakta kalmaya devam ettiğini dile getiren Kamerunlu oyuncu, "Ben bir müslümanım ve dindarım. Günün ilk namazını kılmak için sabah 6.40'a kadar bekledim. Bu yüzden, kendi kendime uyusaydım kesinlikle öleceğimi söyleyebilirim. Hatta kesin. Düşen taşlar çok büyüktü. Uyusaydım sanırım ölecektim" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

"ON DAKİKADA BİR BÜYÜK SARSINTILAR OLUYORDU"


Güvende olmak için her şeyi geride bıraktıklarını vurgulayan Kamerunlu forvet, "Olaylar sonrası bir an önce kulübün antrenman merkezine gitmek için arabama bindim. Oturduk konuşmaya başladık ve bir şeyler yemeye çalışıyorduk ama yer sallanmaya devam ediyordu. Her on dakikada bir büyük sarsıntılar oluyordu. İki gün yemek yemedik. Sadece suyumuz vardı. Zaman zaman meyvelerimiz oldu ama kadınlar ve çocuklar vardı. Takım arkadaşlarımızla bu gıdaları onlara bıraktık. Yemek yemedik ve kadınlar ve çocuklar içebilsin diye su getirmeye çalıştık. Bir sonraki ilçede bizi almaya bir uçak geldi. Her şeyi orada bıraktık. Önemli olan güvende olmamızdı" dedi.

Annesinin artık futbol kelimesini duymak istemediğini belirten Kevin Soni, "Herkes kuzenlerimle bize ulaşmaya çalıştı ama kimse ulaşamadı. Şebeke yoktu, su yoktu. Hiçbir şey yoktu. İnsanlar yiyecek, içecek alabilmek için süper marketlerde kavga ediyordu. Benzin de yoktu. Annem olunca içim rahatladı çünkü ben tek çocuğum. Artık uyumuyordu, travma geçirdi annem. Artık futbol duymak istemiyor. Ama saygı duymam gereken bir sözleşmem var" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

"ÖLMÜŞ OLABİLECEĞİ SÖYLENDİ"

Christian Atsu ile telefonda konuşan son kişi olduğunu belirten Kevin Soni, "Christian Atsu ile telefonda konuşuyordum. Pazar günü frikik golü atmıştı ve ona iyi oynadığını ve performansını beğendiğini söylemiştim. Ama bunun son konuşmamız olduğunu bilmiyordum. İki saat sonra başka bir haber alamadım. Bana arkadaşımın ölmüş olabileceği söylendi, bu seni çıldırtmaya yeter. Kesinlikle onunla telefonda konuşan son kişi benim. Bunu söylemekten gurur duymuyorum ama sağ salim buluruz inşallah. Bunun için her gün dua ediyorum" ifadelerini kullandı.

Christian Atsu'nun henüz bulunmadığını belirten Kevin Soni, "Bulunduğu iddiaları yalan. Salı akşamı İstanbul'a uçtuk ve o bizimle değildi. Bulunduysa neden uçakta değildi? Bu haberler yalan. Ümidini korumak ve ailesini korkutmamak için söylemiş olabilirler. Size söyleyebileceğim, bizimle İstanbul'a gelmediği. Umarım onu buluruz" dedi.

Uyumakta zorlandığını ve travma yaşadığını vurgulayan Kevin Soni, "Açıkçası yaşadığımız bu olay bizi şok etti. Uyuyamıyorum. Menajerimle her gün birlikteyim ve sürekli bu olay hakkında konuşuyoruz. Size anlatamayacağım bir duygu. İstanbul'da otururken ve sizinle konuşurken yerin sarsıldığını hissediyorum. Ama çevremdekiler bana hayır diyor, sallanmıyor. Bence bu bir travma. Hayatta kaldığımız için şanslıyız. İstanbul'a geldiğimizden bu yana arkadaşlarımla oraya yiyecek ve para göndermeye çalışıyoruz. İnsanları orada bıraktık ve onların yiyecekler, içecekleri olmadığını biliyoruz. Bunun kolay olmadığını biliyoruz" açıklamasını yaptı.

"NE KADAR KALDIRDIYSAK, O KADAR DÜŞTÜ"


Depremzedelere yardım ettiklerini belirten Kevin Soni, "Binanın yıkıldığını gördüğümüzde insanları gördük ve onları kurtarmaya çalıştık. Elimizden gelenin en iyisini yaptık. Taş blokları kaldırmaya çalıştık ve ne kadar kaldırdıysak o kadar düştü. Çocukları, anneleri ve yaşlıları kurtarmaya çalıştık ama gerçekten kolay değildi. Bazılarını kurtardık ve bu Tanrı sayesinde" dedi.

Artık futbol düşünmediklerini belirten Kevin Soni, "Artık olaylara aynı gözle bakmıyorum. Orada futbol gerçekten tutkulu ama böyle bir şey başınıza geldiğinde kramponlarınızı, formanızı ve kariyerinizi unutuyorsunuz. Kısaca sahip olduğunuz her şeyi. Artık futbol düşünmüyorsunuz. Sadece ailesini, anne, babasını, akrabalarınızı düşünüyorsunuz. Kendime söylediğim tek şey, 'Ailemi tekrar görebilecek miyim?'. Şimdi İstanbul'da bekleyip nasıl olacağına bakacağım. Hükümet ve TFF bu olaylar sonrası şehirle ve kulüpler hakkında henüz bir karar almış değil. Yeni Malatyaspor ve diğer kulüplerde de ölümler oldu. 2 hafta daha İstanbul'da kalacağım, ve hem kariyerimi hem de olanlar üzerine düşüneceğim. Sezon bitmedi. Bu trajediye rağmen futbol sevgisi hala daha devam ediyor. Bizi terk eden insanlara da sevgimiz var. Oturup düşüneceğim" ifadelerini kullandı.

Depremzedelerin yardıma ihtiyaçları olduğunu kaydeden Kevin Soni son olarak şu açıklamayı yaptı:

"Dünyanın birçok yerinden destek mesajları alıyoruz, bu harika. Ancak şu an desteğe, paraya, yiyeceğe ve içeceğe ihtiyaçları var. Hayatta kalmalarına yardımcı olacak şeylere ihtiyaçları var insanların. Mesajlar harika, eleştirmiyorum ama oradaydım ve ne olduğunu gördüm. Oradakiler mesajları okuyamıyor, yapamazlar. Kulüp bünyesinde ihtiyacı olan insanlara para gönderdiğimiz bir WhatsApp grubumuz var. Ayrıca alışveriş yapabilir ve oraya gidecek bir otobüse yiyecek yollayabilirsiniz. İstanbul'a geldiğimizden beri yaptığımız tek şey bu. Bu olay herkesin başına gelebilir. Bu olay Türkiye'de oldu ama yarın Paris'te olabilir. Hatay'dayken bunun başıma gelmesini beklemiyordum. Bu bir ders, birlik olmalıyız. Ama insanların yardıma ihtiyacı var. Hala orada olsaydım ve mesajlar alsaydım bu beni rahatlatabilirdi ama bu durumu değiştirmezdi. İnsanlara yardım etmek için bağış yapmanız, mama göndermeniz gerekiyor. Mutlaka paraya değil, yiyeceğe ihtiyaçları var. Şehir yerle bir oldu. İnan bana parayla hiçbir şey yapamazsın. Bu bir trajediydi. Arkadaşlarımın aileleri, çocukları onları ziyarete gelmişti. Ve bu maalesef yanlış zamandı. Bugün bir bardak su içtiğimde her şeyin artık eskisi gibi olmayacağını size itiraf edebilirim. Aynaya bakıyorum ve ölüme yaklaştığınızda hiçbir şeyi aynı şekilde görmüyorsunuz. Artık olayları farklı görüyorum. Kimse bunun yaşamanmasını istemez. Umarım oradaki insanların oradan çıkmasına yardımcı olabiliriz. Bugün konuşabilecek kadar şanslıyız ama bazıları yeterince şanslı değildi" diyerek sözlerini tamamladı."