Futbol Sahada 'Yeşil' devrim
Paylaş
Sahada 'Yeşil' devrim

Seller, orman yangınları, çevre sorunları, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, dünya gündeminde başta gelen konular arasında. Türkiye’deki bazı futbol kulüpleri de daha yaşanabilir bir dünya için farklı projelere imza atıyor. İşte son dönemde eyleme geçen kulüplerin çevre için attığı adımlar…/ Cem Kerpiççiler-Posta

Son yıllarda çevresel sürdürülebilirlik mesajlarını alternatif formalarında taşıyan Medipol Başakşehir, yaptığı yeşil projelerle futbol sahalarında çevreci bir anlayışın tohumlarını ekti.

Haberin Devamı

İstanbul Başakşehir’in 2022-23 sezonu alternatif forması, gri rengi ile geri dönüşüme dikkat çekiyor. Formanın kumaşı ise yüzde 100 geri dönüştürülmüş plastik materyalden oluşuyor.

BİR FORMA 20 PET ŞİŞE

Bir adet gri forma içerisinde yaklaşık 20 adet PET şişedeki plastik oranına denk gelen geri dönüştürülmüş materyal yer alıyor. Bu şekilde doğada yok olması yüzlerce yıl süren plastik materyalin doğadaki oranı azaltılıyor. Aynı zamanda polyester gibi sentetik kumaşların üretimindeki karbon emisyonu da düşürülerek iklim eylemine pozitif bir katkı sağlanıyor.

ORTAK ÇALIŞMA

Medipol Başakşehir FK ve La Liga kulüplerinden Real Betis iklim eylemi konusunda kendi ülkelerinde ve Avrupa kıtasındaki farkındalığı arttırmak için güçlerini birleştirdi. İki kulüp, doğanın ve aynı zamanda takımlarının ana renklerinden mavi ve yeşile ortak iletişimlerinde yer verdi.

Haberin Devamı

ŞİŞEYİ GETİR MAÇA GİR

Futbolda çevreci duruş akımına destek veren bir diğer kulüp ise Konyaspor oldu. Kulüp ‘Çevre, geleceğe Mirastır!’ düsturuyla harekete geçerek Türkiye’de bir ilke imza attı. 5 adet plastik veya cam şişe getirene maç bileti hediye edilen Yeşil Tribün Projesi’nde 13 karşılaşmada 4 bin 643 taraftar ağırlandı. Bu projeyle 23 bin 215 şişe geri dönüşüme kazandırıldı.

KARBON AYAK İZİ HESAPLANDI

Ankaragücü kulübü de futbol endüstrisinin küresel ısınmaya etkisine dikkat çekmek için 17 Ekim’de sahasında oynanan Fenerbahçe maçında, sera gazı emisyonunu hesapladı.

Maç öncesi kulüpten yapılan açıklamada “Ülkemizde ilk defa sera gazı emisyonunu hesaplatarak bir maçın ‘karbon ayak izini’ ortaya çıkartacağız. Yaşanılabilir bir dünya için çaba harcamaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı. Maçın ulaşım, enerji, gıda, içecek, sarf malzeme ve atık nedeniyle yarattığı toplam emisyon 888.5 ton CO²e olarak hesaplandı.